Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op barbeel
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index barbeelartikel


Grensmaas in Zuid Limburg
 

Het is een van die plaatsen in Nederland waar je met een goede kans op succes op barbeel kunt vissen. Er zijn twee vismethoden die er hier voor mij veruit favoriet zijn: Wadend vissen met de matchhengel en vissen met de feederhengel. De keuze is afhankelijk van de waterstand en de persoonlijke voorkeur op het moment.

Wadend met de matchhengel:
Met de waadbroek of lieslaarzen aan kiezen we een veelbelovende stek. Dit kan een stroomversnelling zijn tussen twee grindbanken midden in de maas (goed voor barbeel), of een rustiger stromend, dieper gedeelte vlak langs de oever (kopvoorn, winde en sneep). We werpen het aas in de stroming en laten het aas driften. Als aas gebruiken we maden of maïs. Bij iedere nieuwe drift voeren we wat maden of maïs bij, zodat er een aanlokkelijk voerspoor ontstaat. Meestal krijgen we de eerste beten bijna aan het einde van de drift, maar na een tijd volgen de vissen het voerspoor stroomopwaarts en de aanbeten verplaatsen zich tot dichtbij onze standplaats. De stek is vaak niet meer dan een meter diep, en de vissen die we hier weten te vangen buiten barbeel zijn; blankvoorn, brasem, grondel, baars, winde, kopvoorn, sneep en roofblei.
Materiaal:
-Matchhengel/3.9 meter/parabolische actie.
-Hoofdlijn:  trekkracht 3/4 kg.
-Dobber: 4 tot 12 gram.
-Lood: druppellood en loodhagel.
-Onderlijn: 30cm iets lichter of de hoofdlijn.
-Haak: maat 12 tot 16.
 De dobber wordt uitgelood met een druppellood en fijn afgestemd met loodhagel. De onderlijn wordt bevestigt met een lus in lusverbinding waarboven het lood geconcentreerd wordt.  

Met de feederhengel:
Met de feeder gebruiken we voerkorfjes gevuld met zwaar grondvoer en/of maden. Met een onderhandse worp plaatsen we het aas op de rand of net in de stroming, vaak niet meer dan 3 meter uit de kant. Om de 5-10 minuten vullen we de voerkorf opnieuw om ook nu een voerspoor aan te leggen. De hengel wordt rechtop afgesteund, dit vanwege de sterke stroming. Als aas gebruiken we maden, maïs of kaas. De aanbeet is meestal duidelijk waar te nemen door een flinke dreun op de hengeltop. Een andere keer valt de spanning op de lijn plots weg, en veert de hengeltop terug. In beide gevallen moet er direct aangeslagen worden. Als we op deze manier vissen doen we dit meestal met twee hengels die naast elkaar opgesteld staan om vlug te kunnen aanslaan.
Materiaal:
-Feederhengel/parabolische actie
- Hoofdlijn: trekkracht 3/4 kg
-Schokbreker: Drennan 14 lb power gum
-Onderlijn: iets lichter dan de hoofdlijn
-Voerkorf: naar eigen keuze, maar liefst open, pas als de vis op de beet is gesloten feeder.
-Haak: maat 12 tot 16
Van een stuk Power gum van ongeveer 40 cm lang wordt een schokbreker gemaakt. Aan beide uiteinden wordt een klein lusje gemaakt. Op ongeveer 15 cm van boven wordt de Power gum in elkaar gedraaid tot er een zijlijntje ontstaat van ongeveer 8-10 cm lang. Op het einde van dit zijlijntje wordt een lusje gemaakt, aan het begin komt een dubbele knoop. Het resultaat is een schokbreker die bestaat uit een kort stuk van 5-7 cm lang, een zijlijntje van 8-10 cm, en een lang stuk van 15-20 cm. Het korte stuk van de schokbreker wordt onder aan de hoofdlijn geknoopt. Aan het zijlijntje wordt een connector bevestigd, waaraan de voerkorf komt te hangen. Aan het lange eind komt de onderlijn.
 

   

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.