Meer over aas en lokaas
|
Een artikel gebaseerd op de ervaringen
van Frans Vogels. Barbeelspecialist bij uitstek.
Meer artikels vindt je ook op zijn site:
http://www.barbelen.nl/ |
Kaas |
Maakt het verschil welke kaas je gebruikt
?
Ik probeerde zowat alles uit, van echt harde kazen tot geitenkaas. Echt
veel verschil was er niet merkbaar.
Mijn voorkeur gaat uit naar belegen kaas. Dus tussen jong en oud. Het
snijd goed, Blijft goed aan de haak zitten en scheurt niet snel.
Alleen in koude periodes gebruik ik jonge kaas. Oude kaas wordt door de
koude immers hard en taai.
Smeerkaas daarentegen gebruik ik wel vaak, vooral in de wintermaanden.
Ik smeer er mijn blokje kaas mee in. Smeerkaas lost snel op in het water
en zo creëer ik er een extra geurspoortje mee. Ook smeer ik er vaak aan
het water liggende kiezelstenen mee in die ik daarna in het water werp
voor een extra voerspoor.
Als ik met kaas op de hair vis gebruik ik altijd de harde rand en steek
ik deze op de rig met de hardste kant naar de stopper toe. Het zachtere
middenstuk versnipper ik als voer. De grote van mijn haakaas is
doorgaans 1 tot 2cm.
Maar soms ook 3cm.
Bij extra warm weer gebeurd het dat de kaas op deze manier vaak te vlug
van de haak verdwijnt. Dan draai ik het blokje om en soms laat ik dan
zelfs het plastiek velletje nog aan het blokje zitten. Op die manier
scheurt de kaas niet zo vlug van de rig.
Wat ik ook ondervonden heb is dat bezwete kaas (door de warmte) absoluut
niet goed vangt. Ik vind deze zelfs niet meer geschikt om mee te voeren.
Daarom bewaar ik mijn kaas steeds in een koeling
Vis je met een korf, steek er dan eens een
flink stuk kaas in die je ganse korf vult. Barbelen kunnen er niet van
eten en het geeft een flink reuk en geurspoor.
|
Maden en casters |
Een alle vis vangend aas, ook barbeel.
Als witvis wedstrijdvisser prepareerde en reinigde ik mijn maden. Voor
barbeel doe ik er niets aan. Hoe meer ze stinken hoe liever ik er mee
vis. Soms is de amoniakgeur niet te harden.
Je kan maden op verschillende manieren gebruiken.
Rechtstreek op de haak gebruik je een liefst flink trosje. Zorg er wel
steeds voor dat de haakpunt vrij blijft. Zelf doe ik hiervoor als
laatste op de punt van de haak een dode made of caster zodat de punt
steeds vrij blijft van wriemelende maden.
Een tweede manier is om de maden aan een magod ring (made ring) te
rijgen.
Deze ring bevestig ik aan een kort hair. Ik gebruik 2 maten ring. Op de
kleinste maat kan je ongeveer 7-10 maden schuiven en op de grootste
gemakkelijk 15 stuks.
Barbelen zijn verzot op zo'n flink wriemelend bundeltje.
Meestal vis ik trottend met maden. Waarbij ik voer met maden. Deze
ontvet ik wel vooraf en hou ze droog in grove polenta. Bij elke drift
die de dobber maakt gooi ik wat maden, hennep en kleine pellets mee in
de stroomnaad waarin ik sta. Gooien is een groot woord, meestal laat ik
die gewoon voor mijn voeten vallen en doet de stroom de rest. Hierbij
sta ik dan ook met waadbroek in de rivier en niet op de oever. Maar dat
veronderstelde je wel reeds!
Vissend op deze manier nemen de beten in de loop van de dag vaak toe
door het steeds terugkerend lokvoer. |
Lunchmeat of Smac |
Je hebt verschillende merken. Het ene al
vetter dan de ander. Hoe meer witte stipjes hoe meer vet, en hoe sneller
het van de hair verdwijnt. Bij ons is unox veruit de stevigste en houd
het best aan de rig. Even aanbakken in de pan vooraf geeft het nog een
langere levensduur. Maar .... het is alleen goed bruikbaar op traag
stromend water. Bij felle stroming zoals op de Waal is het te vlug van
de rig.
Engelse lunch meat is daarentegen veel harder geperst en bevat bijna
geen vet. Hierdoor houd deze ook langer aan de rig. De smaak en geur is
trouwens ook anders.
Jammer genoeg kan je deze hier niet verkrijgen. Wil je deze toch, doe
dan zoals ik en bestel ze op internet. Ik gebruik deze van Chira / Bacon
grill. Een blik bevat 300 gram.
Dit verdeel ik in 3 stukken waarvan ik er twee invries.
Lunchmeat kan je gewoon zo gebruiken, maar meestal voeg ik er wat extra
aan toe.
Ik maak hierbij gebruik van knoflook en curry poeder.
Ik snij de lunchmeat in blokjes, groot genoeg voor de hair en doe deze
in een plastic zakje. Daarna voeg ik de olie of het poeder toe. Flink
schudden en een nachtje in de koelkast zodat ze goed intrekken.
Vaak vang ik hiermee de grotere exemplaren.
Na een visdag kan je de rest gewoon terug invriezen, het doet geen
afbreuk aan de vangst. |
|
Pellets |
We worden de laatste jaren overspoeld
door alle soorten, geuren en smaken van pellets. En ik moet bekennen dat
het een ideaal aas is voor barbeel.
Door de jaren heen probeerde ik zowat alles uit, en uiteindelijk heb ik
er slechts enkele soorten over gehouden.
Naast pellets heb ik nu nog steeds een stuk lunchmeat bij en zelden nog
kaas, gewoon omdat pellets nu eenmaal in elke tijd en plaats goed
inzetbaar zijn.
Als eerste van de drie is dit de Robin red pellet van Dynamic baits in
de maten 8 en 12mm. Deze voorgeboorde pellets zijn dieprood van kleur en
hebben een vaste dichte structuur. Ze houden onbehandeld zeker 8 tot 10
uur op een hair. Ze hebben een scherpe geur en zijn ook verkrijgbaar met
knokloof.
Een andere pellet die me in om het
even welke rivier of land nog nooit in de steek liet is de elipse barbel
van Sonubaits. Deze platte pellet bestaat ook in 8 en 12mm.
De pellet moet je zelf voor boren met een boormachine. Om met de hand
een gaatje te maken zijn ze te broos. De structuur is zeer open waardoor
de pellet onbehandelt niet langer dan 30min op de hair blijft zitten.
Hierdoor zijn ze ook uiterst geschikt om te voeren, ze vallen immers
vlug uiteen.
Door hun vorm blijven ze tevens goed op de bodem liggen.
Als het met deze pellets niet echt lukt dan hou ik nog steeds enkele
andere pellets achter de hand zoals de bekende halibut pellet of crab
pellets. |
Behandelen van pellets |
Pellets kan je onbehandeld gebruiken,
maar ik bewerk mijn haakaas steeds ruim van te voren. Mijn
aaspellets zitten steeds in visolie. De pellets zuigen zich helemaal vol
met olie en blijven daardoor langer intact. Ook zorgt de olie voor een
extra geurspoor.
De harde pellets hebben dit niet echt nodig, maar zelf geloof ik er dan
wat extra in.
De levensduur van de elips pellet die normaal tot 30 minuten aan de rig
blijft verlengt hierdoor met 100%, zodat hij nu tot 1 uur blijft zitten.
Geweekte pellets blijven ook langer in de korf zitten.
Als olie gebruik ik passende bij de
pellet. Voor Halibut pellets gebruik ik halibut olie. De elips pellet is
een zalmpellet en hiervoor gebruik ik dus zalmolie. En bij Robin red en
crab pellets gebruik ik een mix van beide.
Dit doe ik in luchtdichte doosjes die goed waterdicht afsluiten.
De olie ververs ik slechts eenmaal per jaar. Alleen als ik merk dat er
te weinig olie overblijft giet ik er wat extra bij.
Voeg ik nieuwe pellets toe, dan maak ik dat de oudere bovenaan komen te
liggen.
Zorg ook steeds dat je een doek bij de hand hebt, de penetrante geur
blijft immers lang aan je handen kleven. |
Pellets als voer |
Met pellets kan je een mooi voerspoor
aanleggen.
Breng ze met een korf naar de stek of voer met de hand of de katapult
stroomopwaarts.
Maak hiervoor een mix van diameters, diverse kleuren en smaken.
Meestal gebruik ik hiervoor een mix van veel kleine en weinig grote
pellets, gekookte of geweekte hennep en maïs.
De droge pellets doe je in de korf en die sluit je langs beide zijden af
met wat stevig aangedrukt grondvoer.
Zorg ervoor dat je voor het voeren een zware korf gebruikt die snel de
bodem bereikt. Laat de korf na het inwerpen enkele seconden liggen en
trek die dan met een felle ruk leeg. Zo liggen de voerpellets steeds op
de gewenste visstek.
Zorg in het begin voor een zestal mooie korven vol en hou dit in stand
door tijdens het vissen zo nu en dan een extra korf te plaatsen.
Naast droge pellets heb ik ook altijd geweekte pellets bij. Deze pellets
maak ik nat voor ik naar het water vertrek. Dit doe ik in een emmer
zodat alles goed mengt. Het water moet na een tien minuten volledig
ingetrokken zijn. Het is de bedoeling dat de geweekte pellets een
stevige substantie worden, iets deegachtig.
Deze substantie komt later in de voerkorf. Daarbij druk je dit zo stevig
aan dat het er na een uur vissen nog steeds in zit. Je hoeft dus niet
steeds her in te werpen, wat voor rust op je visplek zorgt.
En een voerkorf als dit is een echte geurbom die zelfs op slechte dagen
een echte killer blijkt te zijn.
De geweekte mix kan je eventueel nog extra bewerken met een liquide
smaak.
|
Grondvoer |
Grondvoer gebruik ik om de droge pellets
vlug naar de bodem te brengen.
Ik gebruik een mix van cruched halibut en hennep met spicy mix in de
zomer.
In de koudere periodes vervang ik de spicy mix door caramel.
Alle drie van Sonubaits. Maar ook andere grondvoer en meerbepaald deze
met toevoeging van kaas werken goed.
Enkele ballen in de stroming gooien bij aanvang is meestal voldoende.
Maar beter nog is om bij aanvang te voeren met schapenmix korrels of/en
koeienbrokken. Beiden bevatten melasse, granen en maïs. Ze zinken snel
naar de bodem en vallen snel uiteen.
Vrij goedkoop te verkrijgen in zakken van 25kg bij de boerenbond.
Bij aanvang mag je hiervan gerust een kilo of 5 voeren.
|
|