Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Karper
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels karper
 


Eigen tips in het kort
 
Een echte karpervisser met bivaktent en zoemers ben ik niet, Ik hou ervan om doelbewust op plaatsen te vissen waar ik veronderstel dat er karpers aanwezig zijn en dit liefst  en bijna steeds met een dobber, alhoewel....
Waar ?

Ik bepaal mijn plaats steeds na observatie van het water waar ik wil vissen. En eigenlijk bedoel ik hiermee, even goed rondkijken, en niet zomaar willekeurig ergens gaan zitten.
In de zomer. 
's morgens tot en met de middag zoek ik altijd een plaats op de oever waar de zon het eerst op schijnt, en waar het water  verwarmd word door de eerste zonnestralen.  (de karper komt hier in het opwarmende water vaak zijn eerste voedsel van die dag zoeken) Dat kan echter ook een ondiepe plaats zijn in een groter meer. Op de middag tot 18 uur prefereer ik iets dieper water, en dit het liefst in de buurt van wat schaduw.  Vaak vis ik dan juist op de grens van zon en schaduw, zoals in de buurt van een brug of  ponton. Na 18 uur terug naar een andere plaats.  Dan zoek ik een plaats waar de zon de ganse dag op stond, en/of waar de wind naar toe blaast.  (Hier komt de karper 's avonds vaak massaal  zoeken naar het voedsel dat door wind en water samengedreven is)
In de winter.
Alle plaatsen waar het water enkele graden warmer is.

Meestal vis ik nooit echt ver uit de oever, slechts 1 of 2 meter, of tegen een tegenovergestelde oever of eiland aan. Vaak ook op plaatsen waar ik overdag  karpers zag zonnen of opmerkte door springen of andere bewegingen.  Die bevis ik dan in de morgen en avond. 
Het spreekt vanzelf dat er op bovenstaande vaak uitzonderingen zijn, Daarom heet het ook vissen.

Materiaal

De lijn is meestal niet dikker dan  18/00. In zeer sterk begroeid water is dat 25 tot 30/00. Mijn mooiste vis lande ik aan 12/00 en die woog toch 15.800 gr. Verder een dobber die zo licht is als de omstandigheden toelaten. Hiermee bedoel ik dat je hem duidelijk moet kunnen zien, en hij zwaar genoeg is om ondanks stroming en wind het aas op zijn plaats te houden.  Als je verder uit de kant vist, of bv tegen de tegenovergestelde oever dan moet hij zo zwaar zijn dat je er gemakkelijk mee de afstand  kunt overbruggen.
De haak is afhankelijk van het aas, en  zo groot dat je het aas gemakkelijk kunt aanbrengen, en slechts zo groot dat hij in het  aas verdwijnt.
Hengels: meestal voldoen de meeste normale karperhengels tot 12 ", slechts in uitzonderingsgevallen neem ik mijn toevlucht tot een lichtere match hengel bij kleinere vissen tot 4 kg en dieper water.  

Lokaas
Bij mij dus geen kilos boilies, wat niet wil zeggen dat ik geen lokvoer gebruik. Als ik de kans krijg dan maak ik een voerplaats aan. Een 7 tal dagen voor ik ga vissen  strooi ik op die verschillende plaatsen wat aas Gewoonlijk is dit 1 of 2  blikje maïs of enkele gekookte aardappelen in blokjes. Dit kunnen nog veel andere dingen zijn, al beperk ik me meestal bij deze twee. Maar ook zonder voerplaats, maar met een goed gekozen plaats lukt het vaak evengoed. 
Aas
Gemakshalve vis ik nu het meest met maïs. Verder staan aardappel, wormen en maden op het menu. En wel in die volgorde. Ooit gebruikte ik talrijke andere soorten aas en lokaas  in de meest bizarre samenstellingen, maar keerde toch steeds terug naar de basis.
O ja.... nog dit, in een vijver waar ik wist dat er mooie karper tot 18 kg zwom viste ik vaak gericht met reuze aas, zoals een bal deeg of zachtgekookte aardappel ter grote van een klein ei, en dit vaak met succes.
Vissen

Nou gewoon lekker u dobber uitleggen met het aas ruim op de bodem, wat extra aas regelmatig rond de dobber uitstrooien als lokaas, en dat heus niet overdrijven. Een blikje is ruim voldoende voor 4 uur vissen en lokaas.  En dan  wachten op de eerste tekens van een joekel van een karper.
 

En dat niet ingewikkeld best goede resultaten heeft kunt u zien bij de foto's in 
" Eigen Records "


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.