Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Meerval
Artikel  
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index meervalartikels

Meerval met de bellyboat 
 

Het vissen op meerval vanuit de bellyboat biedt een aantal voordelen. Je zit laag op het water wat de dril spectaculairder maakt. je bent stiller, wendbaarder en secuurder dan een boot. Je komt op plekken die te voet onbereikbaar zijn.
Nadeel is dat je een kleiner oppervlakte bevist dan een boot.
De bellyboat uitrusting:
Er zijn tegenwoordig genoeg degelijke bellyboaten op de markt. Enkele eigenschappen waar ik belang aan hecht zijn: Liefst stevig en licht, niet boven de 8kg. Eenvoudig schoon te maken. Belangrijkste is dat hij daarbij stabiel op het water ligt.
Hierop monteer ik een dieptemeter. De mijne is geen ingewikkeld toestel, maar dat is een eigen keuze. Belangrijk vind ik een brede kegel zodat mijn montage altijd mooi in beeld blijft en ik de meerval zie verschijnen op het scherm.
Als waadpak een ademend met losse flappers omdat dit op de kant gemakkelijker loopt en omdat het lichter is dan een waadpak met vaste laarzen.
Verder nog enkele plastic tubes op de zijkant om de extra hengels in te plaatsen.
Dat is het. De bellyboat heeft trouwens genoeg opbergruimtevakken voor allle extra klein materiaal.
De hengels:
Zelf ben ik een fan van het merk Black cat maar je kan ze als voorbeeld gebruiken bij andere merken.
de eerste is een black cat fun stick 210 met een werpgewicht van 150gram. Een zachte parabolische hengel.
Verder nog 2 kortere hengels van circa 180cm.
De Black cat solid fun en de Black cat wildcatz vertical. De solid fun heeft een werpgewicht van 240gr en een stevige parabolische blank. Deze hengel gebruik ik voor het vissen met jigs of met zwaardere teasers tot 250gram.
De wildcatz heeft een werpgewicht van 220gr en is 5cm langer en iets zachter van blank. Deze gebruik ik met 100 tot 200gr lood en teasters.
Deze laatste is ook mijn favoriete hengel omdat hij mij het meest sport heeft met zowel een 120cm meerval of een van +170cm die hij ook met gemak aankan.
Reel/molen en lijn:
Voor het vissen op meerval gebruik ik nu steeds een reel van Black cat, maar vroeger ook een chimano molen fa serie.
De reels die ik nu gebruik zijn klein met een grote slinger en voldoende power.
De inhaalsnelheid is 102cm en de slipkracht 30kg.
Ik spoel deze vol met gevlochten lijn die een trekkracht heeft van 32kg.
De montages:
De montage waar ik de meeste meervallen mee vang is die met een tros dauwwormen.
Daarbij maak ik graag gebruik van teasers.  Dat is een loodgewicht met kralen of tentakels. De kralen zorgen voor meer lawaai en de rubberen tentakels zorgen voor extra vibraties. Deze laatste kan je ook inspuiten met een geurstof.
Deze teasters zijn er in gewichten van 85 tot 250gram.
Is het rustig weer dan volstaat een lichte teaster. Bij ruwer weer dan heb je vaak een zwaardere nodig om deze mooi recht onder de bellyboat te kunnen vissen.
Om snel te kunnen wisselen monteer ik op de leader een sterke speldwartel en idem onderaan de teaster zodat de onderlijn met wormen niet hoeft vervangen te worden, en je bij wisselen van gewicht gewoon kan doorvissen met dezelfde onderlijn.
 
         
 

De stekken:
Wie voor het eerst op pat gaat kiest om te beginnen best voor een grindgat of een bijna stilstaande of rustig stromende rivier. Daar gaan we op zoek naar de diepere gaten. Hiermee bedoel ik gaten van 5 meter en omlaag schietend tot soms 15 meter.
Dieper geeft weinig zin.
Kom je tijdens het zoeken grote scholen witvis tegen dan is hier de kans op een meerval reëel.  Meerval ligt immers ook vaak op half water op zoek naar prooivis.
Ligt er een school prooivis op bv. 6 meter dan vis ik mijn aas daar ruim 1 meter boven.
Het kwakhout:
Ik gebruik het kwakhout niet op goed geluk, maar wel als de vis echt niet van de bodem wil komen of als er geen enkele meerval op de visvinder te zien is.
Ik heb twee modellen. Eentje met een rond kopje van 4cm doorsnede. Deze gebruik ik tot dieptes van -8meter. Het geluid is immers iets subtieler.
Het tweede model heeft een kop van diameter 5.5cm. Hiermee moet je reeds meer kracht uitoefenen en het geluid heeft een lagere frequentie. Zijn de meervallen heel actief dan is een kwakhout geheel niet nodig. Hij komt dan vaak reeds op het lawaai en de trillingen van de bellyboat af, en anders op het lawaai van de kralen van je teaster.
(zie vissen op meerval voor meer uitleg kwakhout)
Ook tussen plezierjachten of in de werveling van buitenboord motoren vis ik graag want daar vind je ze ook vaak.
In de lateru uurtjes van een zwoele zomeravond kies ik vaak voor de ondiepere zandplaten. Hier groeperen zich vaak grote groepen prooivis, meerval ligt hier vaak net voor het tallu. Vaak ligt de diepte hier tussen de 3 en 5 meter.
Kunstaas:
Naarmate het water warmer wordt, zeg maar richting 24°C laat ik vaker de wormen thuis en schakel ik over op het actieve vissen met kunstaas.
Je kan zowat alle kunstaas geschikt voor vertikaal jiggen en met voldoende gewicht  gebruiken. Zelf vis ik meestal met een baby carp van 120gr.
Dit kunstaas vis ik met een flinke ruk (1m) omhoog en laat het dan gecontroleerd zakken. Zie ik een meerval op het scherm dan kijk ik hoe hij reageert. Soms varieer ik dan het het jiggen of laat ik het kunstaas gewoon even stil hangen of laat ik het vibreren door lichte haaltjes met de hengeltop.
Hoe je de meerval tot aanbijten verleid verschilt van dag tot dag en moet je gewoon uitproberen. Maar als er een aanbeet komt dan is dit vrijwel steeds snoeihard.


Tot slot nog dit; Het vissen op meerval is lastiger dan je denkt, vaak voel je na enkele uren jiggen je armen niet meer.
Meervallen reageren ook zeer slecht op temperatuurswisselingen. Vaak zijn ze dan dagen niet te vangen.
Sommige dagen inspecteren ze je aas maar bijten is er nooit bij.
Tevens vraagt het ook wat oefening, gemakkelijk zal het nooit worden maar iedere gevangen vis is dan ook een echte trofee .

        


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.