Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Paling
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels paling
 


Volledige of stukjes wormen als aas ????
 
Dat paling het grootste deel op hun reukzin jagen is algemeen geweten. Maar zou het ook verschil maken als ik hiervan gebruik maakte om op paling te vissen ?
Om dit na te gaan verwijderde ik in mijn aquarium van 5 meter lengte alle andere vissen en plaatste er één enkele paling in van een goede duim dik.
Om er zeker van te zijn dat die ook hongerig zou zijn liet ik hem eerst een 14 dagen vasten voor ik aan het eerste experiment begon. De vis had zich gedeeltelijk ingegraven in de zandbodem tussen enkele rotsen in op ongeveer 3/4 van het aquarium. Je zag hem verder bijna nooit rondzwemmen als de lichten aan waren en alleen wanneer deze uit waren en de lichten in de eetplaats waar het aquarium staat, aan waren, waardoor er in het aquarium als het ware een schemering ontstond, zag je na een tijdje beweging en zwom de paling soms rond.
Of hij dat ook in het volledig duister deed kon ik door het duister niet constateren maar ik vermoed van wel omdat ingeworpen eten de volgende morgen wel weg was.
Dus allereerst probeerde ik het met enkele kleinere wormen aan de andere kant van het aquarium dus op zo'n 3 meter van de paling. Hierop kwam geen onmiddellijke reactie en pas de volgende dag bleken de 2 wormen verdwenen. Een tweede maal lagen die er de volgende morgen zelfs nog.
Enkele dagen later sneed ik twee wormen in stukjes en liet deze nu ook weer aan de andere kant in het aquarium zakken. Tijdens het afzakken verspreide zich reeds een melkachtig laagje rond de wormen wat mij goede hoop gaf.
Tien minuten gingen voorbij zonder dat er ook maar enige beweging in de paling kwam. Ik verkeerde al in de veronderstelling dat ook dit op niets zou uitdraaien maar toen kwam er beweging in de paling en zwom hij gericht naar de plaats waar de stukjes wormen lagen. Aangekomen schrokte hij de stukjes worm in geen tijd naar binnen. Door de snelheid waarmee dat gebeurde kan ik mij goed voorstellen waarom paling meestal diep gehaakt wordt.
Daarna bleef hij nog een tijd op dezelfde plaats heen en weer zwemmen, soms met zijn kop in de grond woelend. Blijkbaar nog steeds op zoek naar iets eetbaar.
Op een volledige worm die ik nu op dezelfde plaats in het water deponeerde reageerde de vis door er nog tijdens het afzakken naar toe te zwemmen en deze vervolgens in een oogwenk naar binnen te werken.  Op een stukje worm dat ik daarna buiten het zicht van de paling dropte reageerde de vis ook meteen daarna
door in die richting op zoek te gaan. Ook dit stukje wist hij in korte tijd te vinden.
Dit bevestigde dus dat paling op aas die reuk en smaak af geeft veel vlugger reageert dan op aas die dat veel minder doet.
Ik herhaalde het experiment niet omdat ik weet dat er zeker op voederen in een aquarium vrij vlug gewenning optreed.
De vraag was nu of dit ook van toepassing zou zijn bij het effectief vissen.
Om dit uit te zoeken bevestigde ik de volgende 2 vissessie één hengel met regenwormen en een andere met stukken regenworm. Beiden met dezelfde montage.  En wat blijkt, Het gros van de aanbeten kwam overduidelijk op de stukjes regenworm.
Later bleek dit ook het geval met aasvissen. Doorgaans viste ik vroeger met hele aasvisjes en dan nog liefst levende (in Nederland niet meer toegestaan).
Ik had daarbij reeds ondervonden dat ik soms meer aanbeten kreeg met een gekneusd dood aasvisje maar dat werkte vaak maar tijdelijk en moest regelmatig vernieuwd worden.
Nu experimenteerde ik met in twee gesneden aasvisjes en meestal kerfde ik die ook nog zijdelings in met een mes.
Uit de vangsten bleek dat de paling duidelijk een voorkeur toonde voor een halve aasvis en dan nog specifiek voor het staartgedeelte.

Samenvatting:
  • Paling heeft duidelijk een voorkeur voor een haak beaast met stukjes wormen in plaats van volledige wormen.
  • In verhouding vang ik meer palingen aan stukjes wormen dan om het even welk ander aas.
  • Een halve ingekerfde aasvis en dan specifiek het staartgedeelte heeft duidelijk de voorkeur boven een levend of dood aasvisje.
  • Alleen wanneer ik op extra grote paling vis of ook een redelijke kans maak om ook een behoorlijke snoek te vangen verkies ik nog altijd een levende of een volledige maar wel ingekerfde dode aasvis. 

Addendum:
Na dit experiment ging ik ook testen of voeren enig verschil maakte, maar dat is dan weer voor een volgend artikel.

Zeker het proberen waard.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.