Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Voorn
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar voorn artikels
Klik hier om terug te keren naar vaste stok artikel index
 


Vissen met Tarly    Auteur: Bouke Sinnige
 

Het is jammer dat Tarly als aas voor de witvisserij nog vrij onbekend is. Met de havenvisserij in het vooruitzicht, heb ik alvast een paar pakken van dit voorgekookt superaas ingeslagen. In Nederland brengt de firma Honig dit smakelijke maaltijdgraan op de markt. Tarly is hierdoor bij de meeste supermarkten in de voor Honig bekende oranje verpakking terug te vinden. Deze gedroogde voorgekookte witte tarwe (de korrel is van zijn buitenste vliesje ontdaan), kent een korte bereidingstijd. Niet alleen tovert u of uw vrouw er binnen 10 minuten een smakelijke maaltijd mee op tafel, ook heeft u als hengelsporter er een goed vangend aas en voer mee in uw handen.

De wintermaanden, met de havenvisserij, is een periode waar ik ieder jaar opnieuw naar uitkijk. Mooie grote staalblauwe wintervoorn, waarbij vangsten van 10 kilo en meer eerder regel dan uitzondering zijn. Met een beetje grondvoer, wat maden en een portie verse casters kom je tijdens een dergelijke vissessie goed uit de voeten. Met wat vers gekookte hennep (tip: voeg hier tijdens het koken eens een paar druppeltjes anijsolie aan toe) en een blikje maïs, voor wanneer de voorn goed los is, dan zet je wat betreft je aas en voer letterlijk de puntjes op de i. Door constant kleine beetjes bij te voeren (maden, casters, hennep, maïs en Tarly) blijft de voorn op je stek niet alleen actief azen, ook voorkom je dat ze weg zwemmen.

De meest sportvissers weten dat variëren met het gebruik van aas vaak de beste resultaten geeft. Hier zit samen met de korte bereidingstijd, de kracht van Tarly. We hebben het allemaal wel eens, dat we op het laatste moment mee uit vissen worden gevraagd. Om hennep te weken laat staan te koken rest geen tijd. Ook de conditie van de maden en casters laat bij het onverwachts gaan vissen wel eens te wensen over. Dan is het fijn iets achter de hand te hebben, waarmee je ondanks alles aan het water goed uit de voeten kan

Wat Tarly in een oude thermosfles, snel wat kokend water er op en hup naar het water. Zodra je je visplek hebt opgebouwd, giet je de Tarly af en is hij klaar voor gebruik. Op deze wijze ben je altijd verzekerd van niet alleen vers, maar ook van een goed vangend aas.  De potjes gekookte tarwe van het merk La Sirene en de blikjes geflavourde hennep, die je bij elke goedgesorteerde hengelsportzaak bij je in de omgeving aan kunt schaffen, hebben mij op het idee gebracht met de Tarly te gaan experimenteren.
Zo wel ik tegenwoordig mijn Tarly met een flinke scheut vissaus door het gekookte water of flavour ik hem door er bijvoorbeeld een paar druppeltjes anijsolie of knoflookextract aan het gekookte water toe te voegen. (handig hierbij is het gebruik een oude thermosfles, de geur is namelijk nogal moeilijk uit de fles te krijgen). De fanatieke sportvissers onder ons weten hoe vissen gedurende de wintermaanden reageren op wat zout door het voer………… Met dit soort zaken daar mag ik graag mee experimenteren…………
 
Het rood kleuren van het aas kan ook goed werken. Wat vierbessensap doet in deze wonderen! Niet alleen de Tarly kleurt hierdoor pracht roze/rood, ook je maïs kun je op deze wijze van een rood vlammenpatroon voorzien. Of je nou met rode kunstmaden vis of met enig ander rood aas, de rode kleur voegt aan je aas veelal iets extra’s toe. Ga met dit alles aan de slag! Combineer(!) en ontwikkel je eigen recept voor een goed vangend Tarly.

Voor de vissers onder ons die niet van de kou houden en hun hengels inmiddels hebben opgeborgen kan het handig zijn om te weten dat je Tarly ook goed kunt gebruiken tijdens andere seizoenen ….…mooie brasem, kapitale voorn en kolossale windes heb ik op deze wijze weten te verleiden tot een aanbeet. Nog maar te zwijgen over de karper tijdens het vissen met mijn penhengel.

Handig om te weten:
Door Tarly langer of juist wat korter te wellen, krijg je een wat zachtere of juist een wat hardere korrel
Zet de Tarly onder voldoende water (neemt veel water op!).
Een tarwekorrel bestaat uit een tweetal lobben. Een gewelde tarwekorrel is hierdoor gemakkelijk in tweeën te delen. Dit is gemakkelijk wanneer blijkt dat een hele korrel nog net even iets te groot is.

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.