Home                                     

                          
                       
 
 
Bonefisch/soort   

Vismethode algemeen voor de soort 
 
In sommige gebieden is het een belangrijke sportvis. Ik denk hierbij in de eerste plaats aan hotspots zoals de Flats in Florida of de Bahamas. 
Je kan de vis vangen met bodemvissen en garnalen of krab als aas. Zowel passief als actief.
Maar het is in de eerste plaats een vis die je met kunstaas of met de vliegenhengel belaagt.
Het is een vrij schuwe vissoort en daardoor niet echt gemakkelijk te vangen. Bij het minste onraad of wanneer hij iets verdachts opmerkt aan het aas mag je de vangst vergeten.
Zo wordt een haai reeds opgemerkt vanaf 80 meter. Omgekeerd is ook waar, een prooi wordt ook van behoorlijke afstand opgemerkt en daar kan je natuurlijk je voordeel mee doen.
Bonefish gedraagt zich ook verschillend naargelang het getij. Bij laag tij of de beginfase van hoog water kan je vaak enkele exemplaren vinden aan de randen van ondiepe flats. In deze periode zijn ze echter zeer moeilijk te vangen en nog schuwer dan anders.
Naargelang het getij feller stroomt en het water in de flats hoger begint te staan zie je meer vissen in de flats. Ze bewegen ook meer en zijn actiever op jacht naar iets eetbaars en daarbij minder voorzichtig.
Dit is in de regel de beste periode. 
Enkele uitzonderingen zijn springtij en extreem laag water.
Bij springtij aast de vis vaak op plaatsen waar ze anders zelden kunnen komen. Denk daarbij in de eerste plaats aan kleinere mangrove flats en zandstroken die anders zo ondiep zijn dat de vissen ze zonder springtij nooit kunnen indringen. Vaak liggen ze dan reeds vooraf dichtbij deze plaatsen te wachten tot het tij start. Springtij is dan ook een moment waar betere vangsten mogelijk zijn.
Bij extreem laag water en zeker als de watertemperatuur hoger dan normaal is, gaan ze zelfs vaak niet eens de flats binnen en als ze dat wel doen is dat met het inkomende koudere water. In dit geval zijn ze vaak uiterst moeilijk te vangen.
Als algemene regel kan je echter stellen dat met het stijgen van het water de vissen de flats binnen komen en met het dalen van het water er terug uit trekken.

Bonefish vis je in de meeste gevallen op zicht. Er is echter wat kennis, ervaring en geluk mee gemoeid.
Een eerste vereiste is dan ook een goede polaroid zonnebril.
Goede plaatsen zijn dieptes tussen de -30 en -90cm.
Je ziet zelden het silhouet van de vis eerst. Gewoonlijk zie je eerst donkere bewegende spots of rimpels aan het wateroppervlak.
Weet ook je beperkingen en kijk waar het zonlicht en de kleur van de bodem je een stuk helpen.
Zie je tot 100 meter ver, doe dat dan ook geregeld, maar kijk het meeste van de tijd op een afstand van minder dan 50 meter.
Zie je door bewolkt weer of iets dieper water de bodem niet, richt je aandacht dan het meest op bewegingen aan het oppervlak.
Heb je eenmaal een vis gevangen dan leer je het meest door hem bij het vrijlaten zolang mogelijk met de ogen te volgen. Op deze manier train je jezelf op het lokaliseren van deze vis.  

Voor onervaren hengelaars is de vangst van 2/4 behoorlijke vissen reeds een goede dagvangst. Met de hulp van een ervaren gids of met veel geluk kan je stellen dat 20 tot 25 gerichte worpen op vis die je ziet van 4 kg of meer, als zeer normaal beschouwd wordt.
Om het even of je met kunstaas of met de vliegenhengel vist, zijn er enkele regels die je moet respecteren wil je vis vangen.
-- Gebruik een zo licht mogelijke uitrusting. Zwaar materiaal verjaagt veel vissen.
-- Je moet zo weinig mogelijk lawaai maken, niet met een boot maar ook niet wadend.
-- Je moet gericht kunnen werpen. Je krijgt zelden meerdere kansen op een vis. Dit houd ook in dat je
    met de vliegenhengel zo min mogelijk valse worpen moet maken.
-- De meeste vis vang je binnen de 20 meter. 
-- Werp ook steeds voor of zijwaarts van de vissen en er nooit over. Bonefish vindt het verdacht als een  
    prooi naar hem toe komt te zwemmen. Te kort werpen is daarom altijd beter of te lang. 

Eenmaal de vis aangeslagen moet je rekening houden met een eerste run tot 30 meter.
Neem daarna de tijd om de vis mooi uit te drillen. 
 

  

Kunstaasvissen:
Als hengel kan je een standaard spinhengel gebruiken met een medium actie + een bijpassende zoutwaterbestendige molen met een goede slip.
Als lijn, 200 meter gevlochten lijn met een trekkracht van maximum 5/7 kg.
Een onderlijn in nylon of fluocarbon met een lengte van 1.5 tot 1.8 meter met een trekkracht van rond de 4/5 kg.
Als kunstaas is de jig superieur. Met een werpgewicht tussen de 5/10gr is dit kunstaas nog precies te werpen. Zelf gebruik ik het liefst een jig van marabou veertjes omdat deze mooi een garnaal imiteert bij het vissen, maar er zijn talrijke creaties mogelijk die hieraan voldoen. 
Sommige vissers steken op de haakpunt nog een klein stukje garnaal voor de geur en smaak.
Werp steeds in de onmiddellijke omgeving van de vis (30 tot 100 cm) maar er nooit over.
Laat de jig naar de bodem zakken en vis hem dan met schokkende bewegingen over de bodem terug.
Sla nooit te vlug aan. Wacht tot de vis bij de aanbeet de hengeltop laat uitzwaaien.

 

Vliegvissen:
Erg ver hoef je meestal nooit te werpen. De meeste vis vang je immers binnen de 15 meter. Je kiest dan ook voor een uitrusting waarmee je dit kan doen tegen de wind in.
Standaard is dit een 9 voet hengel en een 7 lijn. Maar het kan ook lichter of zwaarder volgens je eigen voorkeur.
Bonefish vissen speelt zich grotendeels af in ondiep helder water met een zinkende vlieg. Dus een drijvende lijn is de enige die gebruikt wordt. Welke lijn ? Dat is natuurlijk ook een persoonlijke voorkeur.
Er zijn verschillende speciale bonefish lijnen op de markt waaruit je een keuze kunt maken. Eentje waar ik mee viste is de Ultra 4 Bonefish Fly Line. Deze lijnen werpen gemakkelijker als je ze een nummertje zwaarder neemt of je hengel.
Speciale bonefish of minstens lijnen geschikt voor de tropen zijn aan te raden wegens de hoge temperaturen.
Als onderlijn neem je een leader van 270cm met een tip zelden zwaarder dan 4/5kg.
En dan komen we bij de vlieg. Je hebt hier de steeds te grote keuze uit allerlei patronen.
Een haakgrote  4 tot 6 is gebruikelijk.
Belangrijkst is echter het gewicht van de vlieg. Deze moet immers zo zwaar zijn dat ze zakt tot op de diepte waar de vissen zich ophouden en er bij het strippen ook blijft. Daarbij mag ze ook niet te zwaar zijn zodat ze niet in het zeegras terecht komt.
Vis steeds met zo weinig mogelijk bocht in de lijn. De hengeltop dicht tegen het wateroppervlak houden kan hierbij helpen als er veel wind staat. Hou er rekening mee dat wanneer je uit een boot vist, deze meestal naar de vis toe drijft en zo nog extra bocht in de lijn gecreëerd wordt.
Vis redelijk traag, garnaalachtigen, het voedsel van de bonefish zwemt immers ook niet vlug.
Schokkerige bewegingen van het aas zijn natuurlijker bewegingen.
Merkte de vis je vlieg niet onmiddellijk op dan kunnen een tweetal korte krachtige bewegingen vaak wel zijn attentie wekken. Volgt de vis de vlieg zonder aanstalten te maken om deze aan te vallen, vis deze dan traag met lange strips binnen zonder schokkerige bewegingen en laat de vlieg het werk doen.
De meeste vis valt de vlieg resoluut aan wat zich uit in een felle ruk, maar soms bijt hij ook zo voorzichtig dat de beet bijna niet te merken is. Het is dan ook steeds belangrijk te letten op de bewegingen die de vis maakt als hij aanstalten maakt om het aas te nemen. Je hebt in dit geval immers weinig tijd tussen de aanbeet en het moment waarop de vis merkt dat het aangebodene toch niet het lekkere hapje is.
Aanslaan doe je nooit met de hengel omdat je hierbij steeds wat tijd verliest, maar door de lijn met een  ruk binnen te strippen.

Bodemvissen:
Een haak nr 2/0  en enkele loodjes als werpgewicht is alles wat je nodig hebt.
Als aas gebruik je hier het best een levende garnaal. Vis je actief dan is het belangrijk dat je de staart verwijderd voor je hem op de haak zet om spinnen van het aas te vermijden.



 

 

Links naar Video's Youtube
Florida met garnaal: https://youtu.be/IcPnI1Ds0eQ
Garnaal rig maken: https://youtu.be/vvP3phe6o_Q
Met kunstaas: https://youtu.be/UU3hXMjecUU
 


 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.