Home                               

                          
                       
 
 
Bonito/Skipjack  

Vismethode algemeen voor de soort 
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Is in de eerste plaats een populaire aasvis voor de Big-game vissers. Vaak vist men op bonitos/skipjacks met een te zware hengel en/of met een makreelpaternoster om zo vlug mogelijk wat van deze kostbare aasvissen te vangen. Toch mag je deze vis als sportvis niet onderschatten aan licht materiaal. Het een vissoort die extreem fel vecht aan een lichte hengeluitrusting met snelle oppervlakte runs waarbij de vis vrij snel en geregeld van richting veranderd en daarom zeker de moeite waard is om hem even gericht te bevissen als er niets groter te vangen is.
Maar het moet gezegd dat het geen echt gemakkelijke vis is om werpend te bevissen, zeker niet de skipjacks,  die moeilijk in grotere hoeveelheden te vangen zijn omdat ze zich continu verplaatsen.
Ze zijn vaak vrij dicht bij de kust te vangen waardoor je geen grote verplaatsingen hoeft te maken.
Op rotsachtige kusten kan je ze soms met wisselend succes ook vanaf de kant bevissen.

Scholen skipjacks en Bonitos kan je lokaliseren aan de hand van duikende zeevogels die op de aan het oppervlak opgejaagde kleine visjes af komen, zoals je bij ons hebt met meeuwen als we op makreel vissen. Je ziet ze hierbij aan het oppervlak door het water klieven waarbij je onmiddellijk een idee krijgt van de grote van de school.
Dit is het moment om ze gericht te bevissen, werpend met klein kunstaas tot 7cm. (ook vliegvissen kan)
Lichte kleuren en blinkende metalen hebben vaak de voorkeur. Maar soms maakt het ze niets uit en vallen ze zowat ieder aas aan, tot marlijn lures toe.
De kunst is om met de boot de school te volgen en deze zo weinig mogelijk te verstoren. Ze verplaatsen zich immers vaak enorm snel of duiken dieper als ze verstoort worden. Kleinere boten zijn hierbij in het voordeel en kunnen een school vaak driftend benaderen zonder deze te verstoren.

Ook kan je een school naar de boot lokken of daar laten blijven door chummen.
Zie je ze niet dan is de enige mogelijkheid ze trollend te zoeken.
Vis je trollend, dan moet je er rekening mee houden dat het vaak gebeurd dat bonitos het trol-aas nemen terwijl de boot in één bepaalde richting vaart en vaak niet als dit in de andere richting gebeurd.

Je kan bonitos/skipjacks op zowat alle vistechnieken vangen met aas en kunstaas. Werpend, pilkerend, met de vliegenhengel, trollend, driftend en zelfs met een verenpaternoster.
Als standaard kan een lijn met trekkracht tussen de 4 en 8 kg.
Vissend met aas: Levend of dood aas aangeboden onder een dobber. Hiervoor kan je anchovis, sardinen, makreel, pilchards, haring, inktvis of butterfish gebruiken.
Als haken: 4/0 tot 7/0. Met een mono of fluocarbon leader van 30LBS.
De presentatie van levend aas werkt het best met de haak door de neus van de aasvis. De haak van onderaan inbrengen en de punt eindigend tussen de ogen en de tip van de neus.
Deze manier wordt algemeen iets minder gedaan omdat het omslachtiger is dan kunstaas, maar is zeker niet minder productief, integendeel. 

Trollen: Meest gebruikt zijn speciale bonito verenlures van rond de 7cm. (foto1)
Maar het kan ook met klein kunstaas als lepels, lures, pluggen, met oppervlakte kunstaas pluggen, of gerigde aasvis of visfilet al dan niet met een rubber skirt. (foto2.)
Een trolsnelheid rond de 5 knopen werkt goed.
Trollen op Bonito met veren wordt het meest gedaan om deze te gebruiken als aasvis of om deze te versnijden als aas. Hierbij komt het er dan op aan om zo veel mogelijk te vangen in zo weinig mogelijk tijd.

    

Spinnen: spinhengels van rond de 2.20 meter of langer indien dit gebeurd vanaf de kust.
In de klasse licht tot medium (8/15LB). Ultra licht moet vermeden worden.
Kunstaas van 20 tot 60gram is ideaal.


Vliegvissen: Het populairst hiervoor zijn 6-8" hengels en speciale bonito vedervliegen of zoutwatervliegen als clousers en deceivers.


Bonitos en skipjacks zijn net als tonijn snelle en harde vechters. Na het haken kan de vis een aanzienlijke hoeveelheid lijn nemen bij de eerste run. Zorg dus steeds voor een voldoende hoeveelheid lijn op de molen of reel.
Na de eerste run volgt er vaak nog een tweede, daarna gaat het de dril meestal over in een cirkelend vechtpatroon.
Een Bump, Bump, Bump op de top van de hengel na het aanslaan wijst meestal op een in de staart gehaakte vis. 

Zomer en herfst worden aanzien als de beste seizoenen.
 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/7aofcXNo9-U
 
 


 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.