Home                             

                          
                       
 
Zwaardvis/vistechniek
 
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
De zwaardvis wordt beschouwd als de Koning der vissen. Niet in het minst omdat je er gericht op moet vissen om echt een reële kans te maken er een te vangen. Zwaardvis neemt zelden kunstaas. 
Beste kans om een zwaardvis te vinden is rond de 185 meter dropoffs en aan de rand van diep water en boven onderwater canyons.
Anders dan bij de andere big game vissen vindt je zwaardvis zelden in de buurt van de oppervlakte maar eerder op grote diepte. Daarbij is de zwaardvis een echt nachtdier en er zijn maar weinig plaatsen waar je er gericht overdag op kan vissen. Een van die plaatsen is Venezuela.
Kenia en Florida zijn daarentegen echte nacht bestemmingen. 
Zwaardvis heeft grote ogen en maar heel weinig licht nodig om het aas in relatief donker water te vinden. De maanstanden spelen dan ook een grote rol vanwege het licht. Wanneer er nagenoeg geen maanlicht is komt de zwaardvis hoger naar het oppervlak om te jagen. Overdag en met volle maan zijn de kansen veel minder.
Overdag een zwaardvis aan het oppervlak vangen mag gewoon als een toevalstreffer beschouwd worden, maar het gebeurd.
Vissen op zwaardvis is geen exacte wetenschap. Onderstaande technieken zorgen echter wel voor succes.

Uitrusting:
Een hengeluitrusting van 37kg tot 60kg. De slipinstelling mag daarbij niet hoger staan of 1/4 van de breeksterkte van de lijn.
Aasvissen: Inktvis staat op nr 1, gevolgd door harder, kleine tonijn, sabelvis, bonitos, Bleu runners, makreel, baracuda.
Leaderlengte: Tot ongeveer 6 meter nylon, trekkracht rond de 30/40kg.
Haak voor aas: J-haak maat 10/0
Licht: Bij het vissen op grote diepte gebruikt men zowel overdag als bij nacht een fluo breekstaaf of een waterproof licht/flikkerlicht. Deze zorgen voor opvallend licht juist boven het aas
Vist men s' nacht met lures dan gebruikt men hier meestal fluorescerende lures, of zelfs lures met ingebouwd licht. 

Breekstaafjes en flikkerlicht
Bij daglicht trollen met aas.
Zoals u reeds kon vermoeden heeft trollen met lures of aasvis weinig zin als dit op goed geluk gebeurd. Overdag vissen op zwaardvis is dan ook een beetje als jagen op een prooi waarbij iedereen aan boord uitkijkt op zoek naar de cirkelvormige vin aan het oppervlak. Dit natuurlijk in een gebied dat reeds gekend staat als locatie waar geregeld zwaardvis voorkomt, anders is het alleen tijdsverlies. 
Aas:
Inktvis is aas nr 1 voor zwaardvis, maar gebruik ook verschillende soorten andere aasvis zoals makreel, tonijn of baracuda, gerigd aan nylon onderlijnen met zeer scherpe haken.
Zorg ervoor dat vooraf gerigde inktvis ingepakt is in een plastic zak zodat die niet in contact komt met ijs of ijswater. Hierdoor veranderd immers de kleur.
Aas wordt meestal met twee haken gerigd voor een betere haakkans.
Trolling methode:
De meeste zwaardvisboten verkiezen een rechtlijnig patroon, traag trollen of driften met een constante snelheid eerder dan steeds te veranderen van richting of cirkelvormige patronen te varen.
Het aas komt ongeveer op 70 meter achter de boot en wordt als dit kan vanaf outriggers gevist.
De lijn krijgt hierbij een drop back van 30 tot 40 meter. Deze slappe lijn tussen hengeltop en lijnclip ligt gewoon op het water of in de uitkijk brug. 
Aasaanbieding:
Aas wordt zelden aan het oppervlak gevist, maar meestal op -0.6 tot -1 meter diep. Als aanbeten uitblijven vis je het iets dieper.
Aanbeet en aanslaan bij aas:
De aanbeet kan variëren van een zachte klap, tot een wild toeslaan.  Aanslaan doe je indien mogelijk, achter de pauze die de vis neemt om het aas te slikken. Die pauze, waarna de vis wegzwemt duurt bij zwaardvis langer dan bij marlijn of haai. Langzaam tellen tot vijf voor je aanslaat is meestal voldoende.
Soms zet de vis na het nemen van het aas onmiddellijk een fikse run in. In dat geval moet er onmiddellijk aangeslagen worden.
Een andere keer neemt de vis het aas in zachte korte rukken zonder echte pauze. Deze manier van aanbijten is enorm moeilijk te verzilveren. De visser moet hierbij trachten contact met de vis te maken en dan pas aanslaan.   
 
Driftend vissen bij dag met levend of dood aas op grote diepte.
De beschrijving van deze viswijze komt uit Venezuela, maar kan natuurlijk op iedere plaats.  
Aasaanbieding:
Het aas, meestal een harder wordt aangeboden op grote dieptes, tussen 280 en 300 meter. Om het aas op deze diepte te krijgen past men wel een ongebruikelijke tactiek toe. Een zak gevuld met circa 15 kg stenen wordt door middel van een breeklijntje van 5kg aan de haak van de aasvis geknoopt. Boven de leader komt een fluorescerende breekstaaf of een speciale zwaardvis lamp/flitslamp. Daarboven een aantal zware schuifloden met een totaal gewicht van om en bij de 1 kg.
Zodra de boot bij de drop-off is aangekomen wordt het geheel over boord gezet. Van zodra de bodem bereikt wordt draai je de lijn strak en breek je de breeklijn. Door de stroomdruk zal het aas  op 10 tot 15 meter boven de bodem komen te driften. Aan de oppervlakte wordt nu eerst een zelfgemaakte dobber aan de lijn bevestigt. Meestal is dit gewoon een plastiek fles (1.5 liter) die aan de binnenkant rood geverfd is voor meer zichtbaarheid of een ballon. 
De aanbeet:
Het is wachten tot de fles naar beneden getrokken wordt, of omhoog komt en plat op het water komt te liggen.  Ondertussen zorgt de kapitein ervoor dat de boot in de omgeving van de fles blijft en de beaasde lijn vrij kan bewegen op stroming en wind.
Aanslaan:
Wachten op een pauze hoeft hier niet, bij een aanbeet zo vlug mogelijk indraaien om contact te krijgen met de vis en dan met enkele halen de haak zetten.
Driftend vissen op Hawaïaanse wijze.
Hawaïaanse vissers  gebruiken nog steeds de traditionele Ika Shibi steen die onder de chum  hangt om deze dieper aan te bieden. Kleine stukjes chum worden in een langs één zijde open linnen doek ingepakt.
De steen of het loodgewicht koord wordt rond de zak gedraaid en dat zorgt ervoor dat de zak pas op diepte opengaat. De chum komt nu vrij en verspreid zich op diepte in het water. Dit chummen wordt om de 20 minuten herhaald. Het lokt zwaardvis, maar ook tonijn en andere vissoorten. 

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  
Driftend vissen of zeer langzaam trollen
bij nacht met levend of dood aas.
In de meeste visgebieden komt het zelden voor dat zwaardvis aan het oppervlak jaagt bij daglicht. Speciaal in deze gebieden, maar eveneens in alle andere gebieden waar zwaardvis voorkomt wordt het meest driftend bij nacht gevist.
De aas wordt hierbij op grote diepte aangeboden. Dat kan -30, -60  -100 of meer meter diep zijn.
Vis je met meerdere hengels, bied dan het aas op verschillende dieptes aan. 
De lijnen worden verzwaard met lood en een breek-lichtstaaf of een andere lichtbron komt daar boven.
Na het op diepte brengen van de lijn en het aas wordt  een ballon aan de lijn geknoopt die dienst doet als dobber. Steek je nu nog vooraf een breekstaafje in de ballon dan is die ook bij nacht duidelijk zichtbaar.
(bij het binnenhalen na een hook-up kan de ballon gewoon stuk geprikt worden)
De reel wordt in vrije spoel gezet en op de ratel. De ratel moet de visser waarschuwen mocht hij een beet niet opmerken. De vrije spoel zorgt ervoor dat de vis zonder weerstand kan wegzwemmen met het aas. Om die reden vist men ook meestal met outriggers.
De lijn krijgt hierbij een ruime drop back van +20 meter. Deze slappe lijn tussen hengeltop en lijnclip ligt hierbij gewoon op het water.
Het aas wordt minder ver van de boot aangeboden als overdag, maar toch nog op ruim 30/40 meter.
Zie je een aanbeet via de dobber of door het aflopen van de lijn op de reel, dan zet je de reel in strike positie en begin je de lijn zo vlug mogelijk binnen te draaien tot je contact met de vis maakt.
Je kan de haak zetten van zodra de lijn strak staat. 
Driftend vissen met een TL lamp
Recent is er een TL lamp op de markt gekomen die in een waterdichte koker onder de boot gehangen wordt. De TL lampen zorgen voor een bijna spookachtige cirkel van licht onder de boot. Kleinere vissen worden door dit licht aangetrokken en lokken op hun beurt de predators naar de boot. Het aas wordt hierbij minder diep aangeboden. De ideale afstand waarop het aas zwemt is nu  de rand van de lichtcirkel. Een extra licht op de lijn is in dit geval niet echt nodig.  
Trollen bij nacht met lures
Hoewel ik hierboven vermelde dat trollen met lures weinig zin heeft overdag, kan het wel productief zijn bij nacht. De  zwaardvis komt dan vaak naar het oppervlak om te jagen, zeker bij weinig maanlicht.
Je kan trollen met lumo-lures en een  breekstaaf bevestigt juist voor de lure. Vaak wordt dan ook wat visfile aan de haken van de lures bevestigt om de zwaardvis ook de smaak van natuurlijk aas te laten proeven.  
 


 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.