|
Voer bevochtigen en gebruik tips |
Hier enkel tips om je voeder perfect te
bevochtigen.
Veel krijgen we de vraag hoeveel water moeten we gebruiken om bv 1 kg brasem te
bevochtigen, zoiets veranderd steeds door bv de temperatuur enz…
Je moet het een beetje aanvoelen, ook heb je verschillende technieken om je
voeder te bevochtigen, redelijk droog, nat of zelfs te nat.
Neem steeds een propere grote kuip, je moet plaats hebben om te mengen, in een
te kleine kuip of emmer kan je geen kracht geven en zal je overblijven met half
bevochtigd voeder, voeder bevochtigen is super belangrijk, ook moet water mooi
verdeeld zijn, daarom grote kuip waar je plaats in hebt om te werken.
Je kan voeder bevochtigen met gewoon water, met papje van duif, met papje van
ttx of melasse.
Indien echt proper voertje gewenst neem dan gewoon koud water, zet bv 2 kg droog
voeder in kuip, doe daar halve liter water bij en goed roeren, daarna poosje
laten staan, je zal zien… voeder zal vocht opnemen en terug redelijk droog
worden, doe nadien zelfde behandeling met wat minder water,bv 250ml, terug laten
staan… desnoods met doek of licht bevochtigde dweil erop, 3de maal dient om
voeder af te werken, de 3de maal is ook belangrijkste om voeder op punt te
zetten, zo kan je het maken hoe je wilt, zelf wanneer je te nat voeder wilt moet
je de eerste 2 stappen doen, voeder moet steeds tijd hebben om het vocht op te
nemen.
Te nat voeder of voeder die bv de avond op voorhand bevochtigd word ook dood
voeder genoemd, met zo’n voeder zal je minder snel vis lokken, bv in het
voorjaar proper te werk gaan, met te nat voeder kan je wolk vormen maar eens je
voeder op de grond zal je geen opwaartse deeltjes hebben dus voeder zal sneller
uitgewerkt zijn.
Met ttx zal je een iets zwaarder voeder krijgen maar vooral rijker voeder,
gebruik max 200gr per kg voeder, zet deze te week in warm water de avond op
voorhand, doe deze kalm onder het voeder.
Met duif krijg je in principe zelfde methode maar het enig verschil is dat met
duif je voeder zwaar word maar eens op de grond het ook snel opengaat, test maar
eens in een emmer water, zelfde voertje en ene bevochtigen met ttx en ander met
duif, je zal wel zien.
Melasse is nooit slecht, je voeder zal er wel minder door werken, je legt bij
wijze van spreken rond ieder deeltje een laagje melasse( je kan ook je melasse
mengen onder bv coco, bevochtig je coco met goeie melasse, goed in elkaar werken
en zeven, dan heb je coprah melasse!)
Ook kan je eens volgende proberen,
Maak je voeder proper nat, (wilt zeggen niet te nat maar juist goed genoeg dat
je perfect ballen kan maken die mooi naar benden gaan en eens op de bodem
opengaan), neem daarvan aan het water bv 3/4, die zet je appart, de rest
bevochtig je bv sterk, wilt zeggen maak er juist geen soepje van, indien je
muggenlarven mag gebruiken steek eerst deze eronder alvorens je water toe voegt,
eens voeder overnat kan je nog moeilijk aas toevoegen.
Zet bij start wedstrijd dus eerst je proper voedertje, druk nooit te hard aan,
je moet het gevoel hebben dat voeder eens op de grond zijn werk kan doen, daarna
zet je het kletsnat voeder erop, doe dit in kleine stukken, super perfect juist
moet je deze niet smijten, dient vooral om die wolk, je kan daarna bv enkel van
die super natte brengen met de cup goed doorspekt met aas( bv piertjes, casters
enz…)
Voor die laatste ballen kan je ook gewone leem gebruiken, neem leem uit de zak,
zeven hoeft niet, steek er je aas onder en desnoods een toevoegsel of bv
kurkuma, met kurkuma zal je nog een sterkere wolk hebben, smijt deze een beetje
rond maar hou rekening met stroming.
Ook kan je bv kurkuma vervangen door litou, zolang het maar wolkt.
Met de methode van de leem krijg je grote niet voedzame wolk, met zo’n
bevochtigd product kan je ook steeds bij cuppen of smijten, leem en aas.
Fransen zetten soms eerst hun leem en daarop hun voeder, hier word meer en meer
het omgekeerde gedaan met resultaat!
Ook iets die soms resultaat oplevert is volgende, neem bv drennan pot van 1.1 en
steek daar 2 soeplepels litou onder en maak daar dikke brij van, draai
voederballetje erin en leg deze in de cup, je zal dan een verticale streep
trekken naar beneden, vooral wanneer vis aan oppervlakte aast super efficiënt.
Op ieder vijver of kanaal heb je andere technieken van smijten, aan de visser om
deze uit te zoeken, probeer maar eens op één sessie de meerder technieken, je
zal soms versteld staan.
Denk goed na welk aas je vanonder legt ,dus in proper voeder en welk aas je in
kletsnat voeder steekt of in de leem.
Je kan piertjes gebruiken, casters, muggenlarven of tubifex, bij deze laatste bv
zet deze steeds nadien, die larve zet zich zelf vast in grond.
Ook eens de moeite om te proberen is bv oud aas, moet niet steeds super vers
zijn de casters of muggenlarven, of wat dacht je van oude bijna rotte pieren,
zeker eens proberen ook al is het niet aangenaam tot het maar veel vis oplevert!
Zie maar eens de karper vissers, ze komen achter mooie verse kookkemp en laten
die dan zuur komen, is gewoon om dressuur tegen te gaan, indertijd was rotte
vers soms het middel om wedstrijd te winnen!
Een artikel van de wedstrijdvisser Ieper. |
|