|
Artikels
aas - lokaas
Klik op de afbeelding voor
een vergroting
|
Barbeel - aassoorten
|
Kaas, kokerjufferlarven, lunchmeat,
maden, wormen, hennep, maïs, boilies en pellets zijn zowat het
grootste deel van de aassoorten waarmee je barbeel aan de haak krijgt.
Kaas en kokerjufferlarven zijn veruit het oudste bekende barbeelaas,
waarbij kaas veruit het populairst was. Ik zeg wel was, zeker om dat
met de komst van pellets dit aas iets aan populariteit
ingeboet heeft.
Afwisselen en variëren van aas heeft meestal het beste effect.
Het is nu eenmaal zo dat ook barbeel vaak een bepaalde voorkeur aan de
dag legt en je nooit op voorhand weet wat dit is.
Vaak mengen vissers allerlei geurtjes in het aas en lokaas, maar vissen
hebben geen geur. Ze beschikken daarentegen over zeer goede
smaakreceptoren waarmee ze hun voedsel opsporen. Zeker barbeel is daar
een specialist in. Hij weet zelfs in het zand verborgen voedsel op te
sporen.
Hier dan ook enkele mogelijkheden. |
Pellets
& Boilies
Het beste barbeel aas van de laatste jaren en nog steeds vaak onderschat door de
fervente kaasvissers. Zowel in de Belgische Ardennen als in Nederland is het een
topaas.
Er zijn talrijke soorten pellets en welke de vis of de visser prefereert is niet
echt voorspelbaar en een eigen keuze.
Enkele belangrijke punten zijn:
Dat ze smaakvol zijn en deze smaak ook gedurende langere tijd afgeven.
even belangrijk is dat je weet hoelang
bepaalde pellets aan de haak blijven.
Wanneer de buitenkant egaal van structuur en kleur is, dan is het meestal een
harde pellet. Deze blijven lang intact waarbij 24 uur geen uitzondering is.
Is de pellet broos aan de buitenkant of heeft hij meerdere kleuren dan brokkelt
hij al binnen de 30 minuten af. Er zijn ook zachte pellets en ook deze
hebben slechts een beperkte levensduur.
Maar elke pellet lost op in water en dat is ook de bedoeling. Het is juist het
oplossen dat vis lokt.
Om het smaakspoor en de levensduur nog wat te verlengen kan je de pellets die je
gebruikt als haakaas een nachtje in visolie weken. De pellets zuigt zich hiermee
vol en hierdoor verdubbeld de levensduur.
Er bestaan ook kant en klare barbeelpellets onder andere van M&M en Dynamite
Baits om er enkele te noemen.
Een van de beste blijft trouwens de Halibut pellet op basis van vismeel en
visolie.
Maar ook in het assortiment van karperboilies en pellets is er een uitgebreide
keuze, en dit in talrijke formaten. Je kan kiezen vanaf miniboilies tot 22
millimeter, waarbij het opvalt dat je met de grootste gericht op grotere
exemplaren kan vissen.
Voeren doe ik als volgt:
Als eerste voer ik met droge pellets. hiervoor gebruik ik grote voerkorven met
een gewicht van 150 tot 200 gram. De voerkorf wordt gevuld met hele of gebroken
pellets en daarna worden de beide uiteinden verzegeld met wat klevend lokvoer.
Hierdoor blijven de pellets in de voerkorf tijdens de worp en het afzinken.
De hoeveelheid hiervan is veranderlijk en kan gaan van enkele korven tot een
tiental.
Is de barbeel op de voerplek toegekomen dan schakel ik over op vooraf
geprepareerde voerpellets. Ongeveer 400 gram pellets met eventueel een extra
attractor zijn hiervoor een tiental minuten in water geweekt.
Deze pellets worden hard in de voerkorf geperst en blijven hierdoor minimaal een
uur in de korf zitten. Als er ondertussen geen aanbeet was !
Deze pellets lossen slechts heel langzaam op en af en slechts af en toe komen er
stukjes los.
De barbelen kunnen zich hieraan niet verzadigen en blijft er hiervoor alleen de
haakpellet als alternatief.
Kaas
Het klassieke aas voor barbeel en
nog steeds een uitmuntend aas in zowat elk barbeelwater. Het is een
natuurproduct met veel vetten en enzymen dat tevens een fantastisch smaakspoor
heeft. Hou er echter wel rekening mee dat hoe kouder het is hoe minder smaak de
kaas zal afgeven. Dat is trouwens ook de reden waarom ik kaas voor mezelf een
halfuurtje vooraf uit de koelkast neem.
Belegen of jonge kaas houd het best aan de haak. Oude kaas is te brokkelig en te
hard. Welk merk je neemt is van weinig belang en ik kon geen uitgesproken
voorkeuren constateren. Zelf vis ik het meest met jonge vette kaas, met
komijnekaas en met Babybell kaas.
Kaas vis ik op de haak alleen aan een dreghaak geregen of in het andere geval
gebruik ik een hairmontage.
Soms prepareer ik kaasblokjes vooraf thuis en stop ik ze in plastiekzakjes om ze
aan het water te gebruiken.
Zo week ik ze vaak in melk of doe er kruiden of bij.
Een gedeelte van de kaas laat ik intact en gebruik ik dan voor in de voerkorf.
Lunchworst/lunchmeat
Volgens velen een barbeelaas dat je zelden in de steek laat en ook nog steeds
dressuur doorbrekend werkt. Het heeft echter een groot nadeel, het is enorm
zacht van structuur waardoor het een van de aassoorten is die het vlugst van de
haak of de hair afgaat.
Een blokje lunchworst blijft in het beste geval circa 1 uur aan een hair zitten.
Een trucje om de buitenkant
wat steviger te maken is de blokjes licht aan te bakken in een pan met wat olie
of boter.
Stukjes van 1 tot 3 cm kan men gerust zo aan de vissen aanbieden.
Je kan het rechtstreeks aan de haak bevestigen of aan een dregje rijgen met een
fleurnaald.
Een veel gebruikte karpermethode methode is met een hair en een aasstoppertje.
Een stevige aas-stopper met een groot draagvlak is niettemin bijna
altijd een noodzaak. Zo heeft fox een speciale maar wel erg grote meat stopper.
Beter vind ik de meat schroef van Korum. Deze schroef monteer je aan de hair en
je draait er het luchmeat blokje op.
Blokjes lunchworst kunnen behoorlijk plakkerig
worden. Om dit te vermijden kan je ze bestrooien met wat neutraal poeder of je
kan een extra flavour toevoegen door ze te bestrooien met een of ander flavour
poeder. Je verminderd hierdoor wel de typische geur van de lunchworst maar voegt
er iets extra aan toe.
Wil men
echter het kleinere
haken of gewoon met kleiner aas vissen, dan bied een deegje van lunchworst
uitkomst.
Men wrijft de lunchworst door een zeef en met wat paneermeel en bindmiddel maakt men een
deegje waar uit grote en kleine deegballen gemaakt kunnen worden. Zelfs geschikt voor haken tot
maat 16.
Als lokaas snij ik kleine blokjes van ongeveer 0.5cm. Deze vermeng ik met
partikels en schiet ik met een katapult op de visplek.
Vissen doe ik dan meestal zonder korf. |
|
Maden
Een selectief aas voor barbeel kan je het niet noemen, maar ik geef er niet om
als ik tussendoor ook andere vissoorten vang.
Maden vis ik uitsluitend aan de haak.
Voeren doe ik met een open voerkorf. Bij aanvang gaan er dan wel zo'n 15 stuks
naar de visstek. Tijdens het vissen gebruik ik een gesloten voerkorf en ook dan
wordt de korf regelmatig binnengedraaid en opnieuw gevuld.
Een visdag vraagt dan ook een grote hoeveelheid. Soms gebruik ik dan
ook tussen de 3 a 5 liter. |
Kokerjufferlarven:
Een van de succesvolste alternatieve aassoorten die ik vaak gebruikte in onze
Ardennen. Barbeel,kopvoorn, forel, en snepen zijn er dol op. De larven leven
in " huisjes" gemaakt van takjes en stenen met een lengte van 2 tot 4 cm.
Je vindt ze vanaf het voorjaar tot in de herfst in zuurstofrijke rivieren en
beken. Meestal vindt je ze gemakkelijkst aan de onderkant van hout of
stenen die op de bodem liggen. De kokertjes verzamel en bewaar je in een doos
vochtig mos. Je kunt ze zo als aas gebruiken, maar meestal breek je het
kokertje open en trek je er de larve voorzichtig uit. Prik de haak in het zwarte
kopdeel. |
|
|