Casters of verpopte maden zijn als haakaas en
voer vaak een selectief aas en lokaas voor grotere exemplaren.
Je kan ze natuurlijk gewoon in de winkel kopen maar je bent daar nooit echt
zeker van de kwaliteit. Maak je ze zelf dan weet je op zijn minst waar je mee
vist en voert en dat heeft een zeker vertrouwen. Niet onbelangrijk als je goed
wil vangen.
Maar het vergt enige moeite om hoogwaardige casters te verkrijgen. Doe je
het goed dan zijn mooie goudbruine casters het resultaat en vaak is het nog een
stuk voordeliger ook.
De aankoop van maden
Hier begint het allemaal mee. Ik veronderstel dat je de maden niet zelf kweekt
maar aankoopt. Kweken van maden kan immers niet zonder de bijhorende geurhinder.
De beste maden om casters van te maken zijn afkomstig van de Green Bottle Fly.
Ga na of uw hengelsportwinkel geen nieuwe zending maden met een oude zending
vermengde. Anders krijg je maden die niet op hetzelfde tijdstip verpoppen.
De zwarte vlekjes (hun eten) geven aan dat ze redelijk vers zijn.
Koop de maden liefst een aantal dagen vooraf aan de geplande visdag. Voor 1
liter casters is ongeveer 1/2 liter maden nodig.
De maden behandelen
De eerste handeling is het aanwezige zaagsel verwijderen door de maden te
zeven. Hiervoor heb je een zeef nodig met een maaswijdte van 3.5/4 mm.
Je plaatst de zeef boven een emmer en strooi er de maden op. Na enige tijd zijn
alle levendige maden door de zeef gekropen en in de emmer beland.
Wat achterblijft is afval als velletjes dode maden en ander vuil.
Ontvet de maden daarna in wat water waaraan je een weinig afwasmiddel toevoegt.
Spoel ze daarna met wat vers koud water en laat ze daar een vijf minuten in
staan.
Ze worden hierdoor iets groter.
Daarna doe je de maden in een bak met wat vochtig maïsmeel of zaagsel en zet
deze koel weg.
De beste bak hiervoor is een kleine kattenbak met naar binnen gebogen randen.
Maak het maïsmeel of zaagsel niet te nat, het moet gewoon vochtig
aanvoelen dat is voldoende.
Het voorkomt dat de maden uitdrogen en verschrompelen. Is het te nat dan
kruipen de maden de bak uit en dat is niet de bedoeling.
Plaats ze daarna in de koeling tot wanneer je ze wil laten verpoppen.
Het verpoppen
Wil je de maden laten verpoppen dan moet dat op kamertemperatuur 16/20 °C
en dus niet in de koelkast.
Hoe groter het zwarte vlekje (de voedselvoorraad van de made) hoe verser en
hoe langer het duurt.
De snelheid van het verpoppen wordt ook bepaald door de hoeveelheid en de grote
van de bak. Na enkele pogingen weet je dit vlug in te schatten.
In het algemeen begint het verpoppen reeds de tweede dag nadat men ze uit de
koeling haalde.
Een dag later kan je ze zeven.
Hiervoor laten we de maden door een 5mm zeef kruipen. Vervolgens zeven we de
overgebleven casters en klein vuil met de 3.5mm zeef.
De casters plaatsen we terug in de koelkast en hierdoor stoppen we het
verpoppen.
De overgebleven maden zeven we nu liefst tweemaal per dag tot het de moeite niet
meer loont en we in de koelkast een mooie voorraad casters opgebouwd hebben.
Let wel op, als je de casters nu weer uit de koelkast neemt gaat door het
verschil in temperatuur (schrikeffect) het verpoppen veel vlugger.
Als alles goed gegaan is heb je nu dus een voorraad goudgele casters.
Je kan ze eventueel nog eens wassen om alle restjes vuil te verwijderen.
Het bewaren
Het best kan je casters bewaren in de koelkast en dit liefst in een bijna
luchtledige zak. Op deze manier kan je ze 8 tot 10 dagen bewaren.
Casters die niet meer geschikt zijn ruiken zuur.
Dit controleer je het gemakkelijkst door enkele casters fijn te knijpen en even
te ruiken.
Je kan casters ook vacuüm bewaren. Meestal koop je ze vacuüm verpakt in de
hengelsportzaak. Hiervoor heb je echter een in de handel verkrijgbare vacuümset
nodig. Er bestaan verschillende types en afhankelijk van model hebben ze
een andere werkwijze. De bewaartijd wordt er wel bijna 5 maal langer mee.
Indien je regelmatig met casters vist is een aankoop wel het overwegen waard.
Aan het water
Bewaar je casters tijdens het vissen in een laagje water en liefst zo koel
mogelijk. Zeker op een warme zomerdag gaat het verpoppen vrij vlug verder en
zit je na enkele uren of korter, met alleen nog zwart verkleurde drijvende floaters, of nog slechter, gewoon bedorven casters.
Enkele wetenswaardigheden
Casters voor in het voer moeten altijd zinken. Hiervoor gebruik je nooit
drijvende exemplaren.
Drijvende casters aan de haak kan echter wel. Ze neutraliseren het gewicht van
de haak en maken de aaspresentatie natuurlijker.
Hoe lichter de kleur hoe sneller ze zinken.
Goudgele casters zijn veruit favoriet als haakaas, maar de ene dag is de andere
niet, dus probeer eens een andere kleur !
Enkele druppels zoetstof of een andere smaakstof aan het water toevoegen
tijdens het vissen heeft de casters een extra smaak en geur.
Het is verstandiger om de casters niet in eenmaal aan het begin van de sessie
aan het voer toe te voegen, maar dit volgens behoefte te doen tijdens het
vissen. Dit ook weer wegens het verder verpoppen op een warme dag.
Je kan casters ook pekelen. Aan 1 liter water voeg je hiervoor een eetlepel
zout toe. Voeg hieraan de casters toe en schudt het geheel goed. De casters
verkleuren daarna niet meer en blijven iets langer goed. De vissen zijn er
trouwens dol op. |