Home   Email  

 

 

 

 

Artikels aas - lokaas 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels aas/lokaas

Perfecte maden

Maden zijn een van de populairste aassoorten en zullen dat waarschijnlijk altijd blijven. Je kan ze gewoon in de hengelsportzaak kopen en gaan vissen  maar dan moet je niet kankeren als een ander die er iets meer tijd aan besteedt meer vangt.
De gemakkelijkste manier is ze voorzien van een geur of smaakstof.
Ook hier kan je weer kiezen voor de meest simpele oplossing door er aan de waterkant een spray of flavour op te verstuiven. Effectief ??? Eens in het water is die flavour immers vlug verdwenen omdat het slechts oppervlakkig is. En toch, ook in mijn viskist zit steeds wel een flesje reuk en smaakstof als instant middel als het echt niet lukt. Ik doop er mijn haakmaden in en vis er maximum 5 minuten mee. Dit is de tijd waarvan ik denk dat het middeltje helpt voor het uitgewerkt is.

Wil je maden die langer werken dan moet je wel wat meer tijd spenderen.
Koop je maden minimum 3/4 dagen vooraf en liefst zo vers mogelijk.  Hoe grootter de zwarte vlek in de maden, hoe verser ze zijn.
Vroeger kweekte ik mijn maden zelf in de tuin met een stuk lever, maar mijn vrouw laat dit vanwege de stank niet meer toe! Dus koop ik ze, al merk je toch wel het verschil in versheid.  Dus kopen maar.
Bij thuiskomst giet ik ze onmiddellijk op een zeef om alle dode exemplaren en ander spul dat er niet in thuishoort te verwijderen. Vervolgens strooi ik er wat polenta op om ze droog te maken en  te houden en om de ammoniakgeur op te slorpen.
De maden met de polenta bewaren we in de hiervoor speciaal gekochte aaskoelkast op  3 graden Celsius.
Gebruik hiervoor een geventileerde doos en laat ze nooit volledig van lucht afgesloten in bv een plasticzak.
De volgende dag zeef ik de maden af en druppel ik er wat flavour op, of ik spuit dit er op met een flavour uit een spraybusje, waarna ik de maden goed met de flavour meng door met de gesloten doos de inhoud wat te schudden.
Vervolgens bestrooi ik de maden opnieuw met polenta en zet ze terug in de koelkast. De volgende 2/3 dagen doe ik dit opnieuw. De dag voor ik ga vissen zelfs 's morgens en 's avonds. In totaal minimaal vier maal.
Een van mijn top flavours is krill. Dit vind je bij Marukyu
(
www.marukyu.co.uk) namelijk het product SFA400 waarin het hoofdingrediënt krill is.
Ook hier kopen we ze de woensdag en zeven we ze af. Nu een soeplepel SF400 met 1/2 liter maden vermengen en daarna in de koelkast bewaren.
Elke dag wat opschudden is het enige wat je hoeft te doen.
Dit zijn dan de maden waarmee ik voer. Voor aan de haak verkies ik dode krillmaden.
Een deel van de maden vermeng ik met wat extra SF400 en worden in een plastic zakje gestopt. Dit wordt hermetisch gesloten en verdwijnt voor minstens enkele uren in de koelkast waarna ik ze naar de diepvriezer verhuis.  Na 24 uur zijn ze klaar voor gebruik maar ze mogen ook best langer in de vriezer blijven, dat speelt geen rol. Minstens zes uur voor ik ga vissen haal ik ze uit de diepvries. Ze zijn nu lang en zacht.

Tijdens het ontdooien zullen ze de krillflavour verder opslorpen.
Ik gebruik ze ook om wat bij te cuppen.
Het kost allemaal wat moeite maar het rendeert zeker.

 


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.