Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Vaste stok - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar vaste stok artikel index

De katapult/Werppijp/Voercup
                
De Katapult
Hoewel in verschillende landen verboden omdat het als wapen beschouwd wordt is het voor het voeren op lange afstand het hulpmiddel bij uitstek.
Verschillen
Katapulten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en is er een verschil tussen een katapult voor het wegschieten van maden/zaden of voerballetjes. Een madenkatapult is opgebouwd uit een frame in kunststof en is voorzien van zachte elastieken. Als cupje voor het wegschieten van maden, zaden en casters wordt meestal gebruik gemaakt van een puntzakje in stevig kunstleder met een aantal gaten om de lucht door te laten. Voor voerkatapulten wordt een steviger frame gebruikt, meestal uit vol aluminium om de hogere belasting te weerstaan. De elastieken zijn dikker en relatief stug. De cup bestaat uit een gaasmatje dat in het midden en aan de buitenkant voorzien is van een extra versteviging. Onderaan is een lus bevestigd die dient om aan te trekken om de katapult op spanning te brengen. Zodra de katapult onder spanning wordt gebracht, neemt het gaasmatcupje de vorm aan van het voerballetje zonder dit te beschadigen.
Het gebruik
Steeds op dezelfde afstand schieten is het moeilijkst. Men moet steeds dezelfde trekkracht op de elastiek uitoefenen met voerballen van hetzelfde formaat.
Alleen oefening baart kunst.
Maden, zaad en casters kunnen los en verspreid over de visstek geschoten worden, waarbij ze over een groter oppervlak verspreid neerkomen. 
Wil je de maden/casters gericht op je stek doen belanden, dan is het vaak beter om er voerballetjes van te maken. Zie hiervoor het artikel   
Sticky-Mag/ Maden kleefmiddel
 
De Werppijp
Ook de werppijpen bestaan in verschillende vormen en modellen. Meestal zijn ze gemaakt uit een PVC buis met op het uiteinde een bocht in de vorm van een trechter.
De voordelen van een werppijp
Vlot en handig in gebruik.
Men kan steeds een gelijke hoeveelheid maden of zaden per worp doseren.
Het lokaas komt met een geringe spreiding neer op de visstek.
Nadelen
Er kan slechts een geringe afstand mee geworpen worden. 15 meter is de maximum afstand.
Het gebruik
Het vraagt enige oefening om zo gericht mogelijk te werpen, maar eenmaal de techniek onder de knie, is het vrij eenvoudig.
Eerst moet je zo verticaal mogelijk proberen te voederen, en door plots afremmen van de worp ontwikkel je een optimale vertreksnelheid.

Gebruik je zaden maak deze dan goed droog. Droge zaden gaan gemakkelijker om geconcentreerd te werpen. Met natte zaden is dat een stuk moeilijker.
 

De Voercup 
De cupjes zijn nog maar enkele jaren op de markt en toch hebben ze de competitievisserij reeds veroverd, in zoverre dat ze onterecht op sommige wedstrijden reeds worden verboden.
Het belangrijkste van het cupje is het precisieaspect. Immers met bij de hand bijgevoederde voerballen, kun je nooit de ultime precisie bereiken. Steeds is er wel eentje die iets te veel naar rechts, links of in het ergste geval te ver over je voerplek heen neerkomt. Of neem nu met de catapult bijgeschoten casters of maden. Op zichzelf is het wegschieten reeds niet echt precies en met wat wind is het vaak een drama. Een voerbal komt ook harder neer wat de azende school kan verstoren.
Met het cupje kan dit alles precies en geluidloos. Daarbij kies je voor een perfecte dosering. Zo heb je bv. de mogelijkheid om muggenlarven quasi puur op je voerplaats te deponeren of een aantrekkelijke wolk met heel nat ingecupt lokvoer te creëren.
Belangrijk voor het cuppen is dat je over een speciale cupping kit beschikt. Deze is iets sterker dan de normale topdelen omdat de laatste onder de flinke belasting van een zware voerbal gemakkelijk kunnen breken.
Beschik je bij je hengel over een speciale karperkit, dan is deze ook zwaar genoeg om als cup-kit te gebruiken.
Het spreekt voor zichzelf dat de cuppingkit dezelfde lengte moet hebben of de gewone kit, anders vis je voor of over je voerplek.
Laat je niet afschrikken door de stevige buiging van de eerste hengeldelen bij het cuppen, het lokaas valt hierdoor slechts enkele centimeter dichterbij.
Het is ook effectiever een aparte hengel te gebruiken voor het cuppen, zo cup je altijd vlak boven je dobber.
Verschillende modellen:
De standaard cup 
Is gewoon een bekertje met een gewelfde bodem. In de meeste gevallen voldoet deze uitstekend. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Er bestaan ook doorzichtige cupjes. Handig omdat je kan zien of het voer wel degelijk uit het cupje is gegoten. Het vraagt enige oefening om deze zonder rukkerige bewegingen boven de visplek te krijgen, maar na wat uitproberen lukt dit meestal zonder onderweg je voer te verliezen.
De multi cupper
Dit model is aan de onderkant kleiner van diameter. Met dit type kan je los en korrelig voer samen met een voerbal transporteren. Het losse voer komt onderin en de voerbal er bovenop. De voerbal komt er ook als eerste uit en zakt naar de bodem gevolgd door het dwarrelend voer.
Het cup netje
Bij winderig weer zijn de standaard cups redelijk windgevoelig. Deze is bij zelfs stevige zijwind nog goed inzetbaar. Gemaakt van fijnmazig microvezels zijn ze zelfs geschikt voor levend voer.
De buis cupper
Het model hier afgebeeld is van Browning en is 19 cm hoog met een doorsnede van 4.5cm. Hij weegt slecht 14 gram. Door zijn buisvorm heb je weinig last van opwippen en voer verliezen, tenminste als je hem maar voor 3/4 vult.
Hij is ook uitermate geschikt voor het voeren van verschillende (kleine) balletjes met een andere consistentie. Ook goed inzetbaar voor het snel cuppen van levend voer, particles of pellets.  Wel niet geschikt voor grotere voerballen.
Andere modellen
Je hebt ook voercupjes die je permanent op je topset, waaraan ook je lijnmontage is bevestigd kunt vastklikken. De cupjes zijn hierbij veel lichter en kleiner qua inhoud. Ze worden vooral gebruikt voor levend aas. Zelf vind ik het ondingen die de actie teveel beïnvloeden maar toch worden ze door veel topvissers gebruikt.
Er bestaan ook vierkante of rechthoekige modellen en waarschijnlijk komen er met de tijd nog specifiekere modellen bij, maar het principe blijft hetzelfde en met de standaards cups lukt het in 95% van de gevallen wel.


In de praktijk
Je kan als je dat wil gewoon starten met inwerpen met de hand of je kan onmiddellijk beginnen met je voerplek op te bouwen met de voercup.
Maar meestal is het cuppen hoofdzakelijk bedoeld om bij te voeren of om de vis blijvend te prikkelen door geregeld wat voer, levend aas of partikels op geregelde tijdstippen naar beneden te laten dwarrelen.
Een extra tip: ondervinding leerde me dat hoe dichter je op de kant vis, hoe korter de tussenpozen moeten zijn om de vis blijvend te prikkelen.
 
Probeer het eens, je zult versteld staan van het resultaat.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.