Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar vaste stok artikel index
Klik hier om terug te keren naar brasem artikel index

Voerhoeveelheid brasemvissen
We weten allen dat brasem grote hoeveelheden voer aankunnen, maar hoeveel moet je nu voeren om ze op je stek te lokken en daar ook te houden ?
Zelf viste ik jaren met 1 pak droogvoer uit de hengelsportzaak aangevuld met 1/2kg levend aas en soms enkele kg mergel. Niet dat ik daar geen brasem wist mee te vangen, integendeel, de resultaten mochten er best zijn. Alleen op wedstrijden bleek ik toch wat onder het gemiddelde te blijven. Een artikel in het hengelsportblad Beet zette me hierover aan het denken.
Het hengelsportblad Beet vroeg aan verschillende internationalen hun mening hierover. Na het lezen van dit artikel besef ik, dat ik toch eens wat meer met voer moest experimenteren.
Hieronder een samenvatting van hun mening.
 

Wie altijd weet hoeveel lokvoer je precies nodig hebt om enkele uren op brasem te vissen moet waarzegger worden. In de regel is de hoeveelheid sterk afhankelijk van het jaargetijde, de temperatuur en de hoeveelheid aanwezige vis. Voorjaar en herfst is de tijd waar brasems doorgaans flink azen gevolgd door de zomermaanden. In de winter is dit azen bijna nihil en moet je hier ook rekening mee houden. In dit artikel hebben we het dan ook over de hoeveelheid voer tijdens de normale goede brasemmaanden en niet de winter.
Met een kleine hoeveelheid lokaas is het lastig om brasem in grote hoeveelheden naar je stek te lokken. Allereerst komen de voorns en die ruimen een kleine voerstek op voordat de kapitale brasems ook maar enig idee hebben van jou voerplek, of het moet zijn dat ze juist in de buurt waren.

Wat gebruiken de experts nu aan voer ?

Nr1:
Ik gebruik op wedstrijden 7-8 voerballen ruim voorzien van muggenlarven. Daarna voer ik voordurend bij om de vis aan de stek te binden.
Casters, maden, muggenlarven en fijngesneden regenwormen horen standaard bij mijn brasemvoer. Bij helder water en schuwe vis zijn hiervan een paar handjes of cupjes vol reeds vaak voldoende. Ook cup ik er enkele kort na de start precies op de voerplek.

Nr2:
Voor een sessie van 4-5 uur bereid ik 8 kg voer en voeg daaraan na het bevochtigen nog eens 6 tot 8 kg aarde toe. In totaal zo'n 30 kg, ongeveer twee emmers. Hierbij komt dan nog eens 2 liter dierlijk voer zoals muggenlarven, casters, mestpiertjes of pinkies die ik apart vermeng met 2 kg aarde.
Ik begin de sessie met 5 kg voer en voer na met dierlijk voer met behulp van het cupje. Is de vis goed op  de stek dan voer ik geregeld ook wat grondvoer bij.

Nr3:
Ik gebruik 4 of 5 pakketten van een kg. Naargelang de stroming voeg ik daar nog aarde aan toe. Vanaf de herfst verhoog ik de hoeveelheid aarde in een verhouding 4 op 1. Omdat ik ondervond dat puur bodemvoer in die periode soms een afschikkend effect kan hebben. Als dierlijk voedsel gebruik ik muggenlarven, wormen en casters.

Nr4:
Voor brasem start ik op rivier met zo'n 10 tot 20 grote voerballen. In een kanaal 6 tot 12 en in een vijver 10. Bijvoeren is altijd noodzakelijk, anders ruimt de brasem de voerstek op en trekt verder.


 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.