Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas
Klik hier om terug te keren naar index baarsartikels


Tube  Jig
 
Op het eerste zicht doen ze denken aan octopussen met hun tubeachtig lichaam en franje staart.
Dit uit Amerika overgewaaid kunstaas wordt daar zowel gebruikt op zowel zoet als zeewater. Momenteel leiden deze gummi-sigaren bij ons nog een onbekend bestaan maar daar kan vlug verandering in komen.
Ze zijn dan ook in alle maten en kleuren verkrijgbaar, van enkele centimeter lang tot reuze exemplaren.
De exemplaren van 3 tot 20cm zijn het meest geschikt voor onze binnenlandse rovers.
Het best vis je ze met de bijpassende kegelvormige jigkop.
Deze jigkop wordt in het binnenste van de holle tube aangebracht. Daartoe wordt de loodkop in de tube gebracht tot aan de kop van de tube, waarna je het oogje door het rubber drukt. Bij kleinere exemplaren zit de haak dan tussen de franjes verborgen.
Bij grotere tubes druk je de tube iets door en en wordt de haak door de body gedrukt. Let er daarbij op dat na het terugveren van de body de tube mooi horizontaal blijft en er niet als een banaan uit ziet.
Jigkoppen kan je kopen in verschillende gewichten en lengtes. 
Vaak worden Tube Jigs ook reeds standaard gemonteerd verkocht, zeker de kleinere exemplaren.
  
Je kan de Tube Jig trouwens ook met een standaard jigkop vissen of met een
jigkop-ratelaar waarbij je dan een Tube Jig krijgt met geluid. Er bestaan ook speciale antiwier jigkoppen waarbij de haak dan in de tube zelf verborgen zit. Al krijg je hierdoor wel minder inhakingskans. 

Beter is het om de Tube Jig op een andere manier wiervrij te maken. Onderstaand enkele voorbeelden van alternatieve montages en niets belet je om zelf te experimenteren met bv ratelkogeljes of lokstof capsules.  

Vismethode
Standaard vis je de jigkop over de bodem binnen zoals je met andere jigkoppen doet. Dus met korte tikken en rukjes van de hengeltop waarbij je korte pauzes inlast. 

Grote tube jigs 

Aangezien de jighaak aan de kegelvormige loodkop behoorlijk lang is, steekt de haakpunt bij kleinere exemplaren en de bijpassende jigkop meestal tussen de franjestaart naar buiten.
Bij grootte tube jigs is dit anders. Van werpen is geen sprake meer en ze worden dan ook slepend op diepte of zelfs in het oppervlak gevist. Hiervoor moet je natuurlijk wat experimenteren om het bijpassend loodgewicht of de boot snelheid te vinden.
Een gewone jigkop is te licht en te kort voor deze reuzen exemplaren. Je hebt dus minstens een extra haak of staartdreg nodig. Ook dit hebben de fabrikanten reeds voorzien en zijn er speciale tube-jig-montages te koop. Je kan ze natuurlijk ook monteren met een staartdreg en stalen onderlijntjes of gewoon met een extra haak. 

Onderstaand enkele voorbeelden. 


  

Om de Tube Jig slepend te vissen zijn er ook kits te koop waarbij je een groter gewicht binnenin kan plaatsen. Een andere methode hiervoor is gewoon een rond schuiflood voor de tubejig op de lijn plaatsen.
Goed om er eens aan te denken bij het lichte biggame vissen als alternatief voor een big game lure.  Ze zijn alvast een stuk lichter in het transport.

Sommigen raden deze Tube Jig ook aan voor dropshot vissen of voor het vertikalen waarbij je dan de jigkop slechts tweederde in de tube schuift en het oogje dan op 1/3 van het topje door het rubber komt. Maar dit is wat ver gezocht en hiervoor zijn betere alternatieven.

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.