Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Wintervissen in de stadsgrachten

Desondanks dat het momenteel nog niet écht gewinterd heeft en koud geweest is, zijn de snoeken nu toch in wintermodus gegaan. Als je er momenteel enkele wil vangen moet je de juiste keuzes maken want anders kan je al snel een dagje blanken aan je been hebben.
Een tip voor deze periode, zeker als het bruut weer is, is de kantvisserij op snoek in stadswatertjes, industrieparken en nieuwbouw wijken. Doordat het daar net iets rustiger en vaak ook een tikkeltje warmer is dan in de sloten die buiten bewoond gebied liggen is het er net iets interessanter. Nu is het echt de periode dat deze plaatsen op hun best zijn. Vaak trekt er om die reden wat aasvis naar die locaties, en de groenjassen volgen natuurlijk. Bijkomend wordt er vaak minder gevist dan in ‘traditionele polders’, en vaak is het water ook ietwat troebel. Deze zaken maken dat de vissen vaak iets gretiger op ons kunstaas duiken. Bijkomend sta je er zelf ook wat meer beschut, dat kan al eens leuk zijn als er heel veel wind is
Qua materiaal is het allemaal niet zo moeilijk, je neemt gewoon je polderuitrusting mee en klaar ben je. Licht baitcastertje, een tasje met wat kunstaas en onthaakgerief is in feite alles wat je nodig hebt. Qua kunstaas komt het er nu op aan om dingen te zoeken die je heel traag kan vissen, en waarmee je traag toch op de juiste diepte kan vissen. Meestal is voor dit soort omstandigheden iets dat tussen de 20 en 50cm diep gaat ideaal. Dit bleek ook nu weer, traag vissen zorgde toch echt duidelijk voor meer respons. Zo had ik ondermeer goed succes met de Illex Godon (bleek de laatste tijd al meermaals een toppertje) en de Illex Mickey. 
De aanpak is simpel, kies enkele sloten uit die je wil bevissen. Meestal merk je al vaak of er actie is te bespeuren of niet. Krijg je nu eenmaal actie, dan is het kwestie van dat stuk heel goed uit te vissen, want niet zelden liggen er nu enkele vissen bij elkaar. Natuurlijk kom je weer op het punt waar je al dan niet mag vissen, en met welke vergunning. Hier moet je dan vooraf maar wat tijd en opzoekwerk in investeren en dan lukt dat wel. Met bijvoorbeeld een vergunning van de Utrechtse kom je een heel eind voor dit werk. Voordeel is wel dat als je in Nederland een sloot vind, dat er meestal wel snoek inzit. Was dit hier bij ons in Belgie maar het geval… het zou me jaarlijks wel een pak km’s besparen!
Een artikel van Nico molkens
 

 
Rond kerst

Tijdens de kerstvakantie hadden we nog eens tijd vrij gemaakt om in de polder te gaan vissen met licht materiaal. De vooruitzichten of met andere woorden de vangstmeldingen van de laatste weken zagen er niet goed uit. Frank had al enkele keren in de polder gevist en de snoeken waren zeer moeilijk te vangen, het leek er op dat die groenjassen nergens zin in hadden en passief op de bodem lagen. Deze omstandigheden hadden we de laatste weken ook al opgemerkt op groot water.
De avond voordien had ik één enkele doos met kunstaas gevuld, deze keer niet met groot kunstaas maar met klein spul, hoofdzakelijlk kleine jerkbaits, chatterbaits, twitch baits en kleine shads. Net genoeg om vanalles te proberen en niet te zwaar om mee te sleuren.
S’morgens vertrokken we niet te vroeg, als we tegen 8h30 het eerste aasje in de polder konden werpen was het voor mij ok. Onderweg zagen we dat zeer veel landbouwgrond onder water stond door het slechte weer, daarom besloten we om meer de woonwijken op te zoeken en veenpolders die niet of minder onderhevig zijn aan het modderwater van de landerijen. Het is altijd leuker om een snoek te zien aanbijten in helder water dan in dikke erwten soep.
Bij aankomst bleek onze keuze te kloppen, het water zag er mooi veenbruin uit met een goed doorzicht. Na ons warm aan te kleden werden de eerste DK jerkbaits te water gelaten. Bij de eerste worp werd het aasje halverwege de polder gestopt door een kleine rover. Na een korte dril op licht materiaal mocht de groenjas op de foto. 

Door de harde windstoten en het lichte materiaal zochten we polders uit waar we met de wind in de rug konden vissen, hierdoor hadden we meer controle over ons kunstaas. Na het vangen van enkele snoeken bleek dat alle groenjassen gevangen waren op het moment dat de jerkbait stil hing in het water en tijdens het actief binnen vissen van het kunstaas kregen we geen enkele reactie. De beschutte plaatsen van de polders leverde ook meer vis op dan de open polders. Gebouwen of hoge dijken die bescherming boden waren de hotspots. Eenmaal je weet waar ze kunnen liggen en op welk kunstaas ze reageren maakt het iets eenvoudiger om de actieve snoek te lokaliseren.
Daarom zochten we enkel nog de hotspots op en lieten we de open polder links liggen. Over de gehele dag kregen we beet en wisten we een mooi aantal snoekjes te vangen. Geen echte uitschieters maar dit kon de fun niet drukken. De nieuwe kleine DK jerkbaits die ontworpen zijn voor de polder bleken een topper te zijn. Deze jerkbaits zijn perfect binnen te vissen op dieptes van 50 cm tot een kleine 2 m. En zijn dodelijk wanneer ze stilletjes wiegend naar beneden zakken tussen 2 jerks in.
Tegen de avond bleek een kleine chatterbait er bovenuit te springen. Dit raar stukje kunstaas, dat enorm veel trillingen veroorzaakt en super langzaam binnen te vissen is, was dodelijk vanaf dat het lichtjes donker begon te worden. Snoekjes die reageerden op jerkbaits of andere pluggen doken in het donker meestal naast het kunstaas ipv van er op. Als kort daarna er een chatterbait werd doorgetrokken, was het iedere keer raak. De trillingen trokken deze kleine groenjassen gemakkelijk over de streep en ze vlogen vol overgave op dit raar stukje metaal

Op het einde van de dag hadden Frank en ik 21 snoekjes en een baarsje gevangen, er zat geen enkele uitschieter tussen, maar dit kon de pret niet bederven.
Op het lichte materiaal was het soms sport van de bovenste plank. Het moeten niet altijd reuzen zijn om plezier te beleven. Helaas is het niet altijd bingo.

Tight lines,
Bart 

 


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.