Home   Email  

 

 

 

 

Artikels algemeen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

Cirkelhaak/Circle hook

Als je voor de eerste maal een cirkelhaak in de hand neemt is de eerste reactie meestal vrij sceptisch. De voornaamste reden hiervan is de naar binnen gebogen haakpunt. In eerste instantie lijkt het er op dat de inhakingskans met zo'n punt toch niet optimaal kan zijn, maar niets is minder waar.
Het is juist door deze vorm en omdat de haak iets naar buiten gedraaid is, dat hij zich onderscheid van andere haken.
Op veel visbestemmingen over de ganse wereld raad men deze haak aan. Soms is hij op bepaalde meren of rivieren zelfs verplicht. Gebruik van andere haken is op die plaatsen dan zelfs verboden, en wel om volgende redenen.

De cirkelhaak is in de eerste plaats ontwikkeld voor zelfhaaksystemen. Met cirkel haken is het in principe niet meer nodig om aan te slaan.
Om wat vertrouwen te krijgen in dit haakmodel test je dat best even zelf. Je knoopt de haak met een goede knoop aan een stuk nylon. Je neemt nu de haak en legt deze in de handpalm. Trek vervolgens aan de lijn zodat de haak richting rand van de hand glijd. Bij een goed geknoopte haak draait op dat moment de haakpunt richting rand van de hand en vindt daar houvast. Die houvast vindt de cirkel haak relatief snel, meteen al bij het begin van de rand. De haak prikt ook goed, zeker als je wat meer kracht zet.

Het grootste voordeel van deze haak is echter dat hij in 80% van de gevallen steeds vooraan in de zijkant van de bek haakt of in de onderlip. Hierdoor is het onbeschadigd terugzetten een fluitje van een cent. Dit is ook de reden waarom hij in veel waters verplicht is.

Zoals ik al zei, is de cirkelhaak gemaakt voor het zelfhaaksysteem. Dit houdt dan ook in dat bij gebruik van een cirkelhaak niet aangeslagen wordt. En dat is nu een van de moeilijkste dingen om af te leren. Zeker in het begin moet je je inhouden om de haak niet te zetten.
Dit voor de karpervissers met hun zelfhaaksysteem. Maar ook bij andere viswijzen zoals diepzeevissen, meervalvissen en andere toepassingen is dit niet nodig.
Door het gewicht van het lood of de run op een gespannen draad zoals het boeivissen bij meerval, haakt de vis zichzelf. In andere gevallen is het straklopen of strakdraaien van de lijn voldoende om de haak te zetten. Je kan in die gevallen toch nog even de hengel wat extra naar achter brengen, maar echt aanslaan is volledig af te raden. Door de extra spanning is in veel gevallen uitscheuren van de haak het gevolg.

Bij uittesten vielen ons twee dingen op:
Op grote afstand met nylon, zeg maar +100 meter is de cirkelhaak volop in het voordeel. Aanslaan op die afstand heeft door de rek in de lijn weinig effect en is de cirkelhaak de ideale oplossing.
Als voorbeeld gebruiken we in de figuur een eagle klauw cirkelhaak. Het is ons echter met dit soort haak verschillende malen in het buitenland overkomen dat de haak uitplooide of brak. Het moet gezegd dat dit wel steeds gebeurde op krachtpatsers van vissen van over de 25kg. We zijn er echter nooit achtergekomen of dit een fabricagefout was, of omdat het gewoon een te lichte haak was. Sedertdien is het ons in Europa echter nog niet overkomen, maar ik wilde u dit toch niet onthouden.   

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.