Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Arapaima/Arapaima gigas/Pirarucu
Thaise benaming:  PLA TJON AMAZON
Max lengte en gewicht:  +450cm/+200 kg. Het is de grootste zoetwatervis in de wereld. Er doen verhalen de ronde van Arapaimas van +5 meter en circa 400kg.
Leefgebied/gedrag: Zijn origineel leefgebied is de Amazone rivier in Zuid Amerika.
Het actieve vissen en de vernietiging van zijn natuurlijk leefmilieu heeft de populatie en grote van deze vissoort sterk gereduceerd.  In het wild gaat Arapaima jagen in de overstroomde jungle waar hij bij het dalen van het waterpeil soms geïsoleerd raakt en niet terug naar hoofdstroom geraakt.
Eten doet hij door het aas samen met een groot volume water op te zuigen in een fractie van seconden.
Het voedsel dat meekomt wordt gefilterd en opgeslokt. Wat inhoud dat Arapaime geen groot aas neemt, het moet immers gemakkelijk in zijn bek passen.   
De vis komt naar het oppervlak om lucht in te ademen, dit maakt een speciaal geluid dat over grotere afstand hoorbaar is , wat dan weer inhoud dat hij hierdoor soms gemakkelijk te lokaliseren is.
Verder zwemt hij dicht bij het oppervlak in kalm water en rust op de zandige bodems met onderwaterplanten.
De vist bouwt een nest op zandige bodem en paait in april en mei. Paairijp zijn ze reeds na 5 jaar bij een lengte van 160cm.

In het wild zijn ze nog vrij moeilijk te vangen en daarbij gelden vaak speciale vergunningen en toelatingen voor het vangen van één arapaimma.
In Thailand zijn ze in de jaren 70 geïmporteerd. Nu worden ze daar gekweekt als voedsel en ten behoeve van de sportvissers. Ze zijn voor deze laatste in talrijke meren uitgezet. Ze groeien er vlugger dan in hun oorspronkelijke habitat.
In Thailand paaien ze in oktober. Waarna de jonge vissen na 8 weken bij de ouders,  die ze tot dan toe bewaakten, weggevangen worden en in opgroeivijvers ondergebracht. 
 

Vistechniek  eigen ervaringen thailand

Arapaima is vrij moeilijk te vangen aan kunstaas, maar het gebeurd occasioneel wel bij het vissen op andere oppervlakte azende vissen. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.
Verder wordt de vis door fanatieke vliegvissers ook belaagt met de vliegenhengel. Niet de effectiefste manier, maar wel een van de spectaculairste en grootste vissen die je op deze manier kan vangen.

Het beste resultaat behaalden we zelf met het aas op de bodem, zonder dobber en altijd zonder verzwarend lood. Dus alleen de haak met het aas.
Locals raden echter aan om 's morgens met de dobber op half water te vissen met levend aas en na 15 uur op de bodem met visfile of levend aas.
Beste kans heb je echter tussen 8/9 uur en daarna tussen 15/18uur. Hiertussen vis je best op iets anders.
 
Levende aasvis kan en is vaak goed, maar verse file, en dan benadruk ik nogmaals vers, is veruit het selectiefste aas. Wij wisten ze met beiden te vangen.
Vis je met visfile dan is verse zeevis het best vanwege de reuk. Met niet verse vis heb je beduidend minder kans op een aanbeet van arapaima, maar des te meer van katvis soorten.
Arapaima ruikt zeer goed. Om die reden werkt het inwerpen van wat versneden visfile rond het aangeboden aas goed om de vis te lokken en tot azen te verleiden. Ook het enkele uren vooraf aanleggen van een voerplek kan helpen.
Recent gebruikt men in Thailand nu ook vispellets als aas, en op sommige visfarms in Thailand blijkt dit nu het nr 1 aas voor arapaima te zijn. Zelf heb ik hiermee geen ervaring. Ik constateerde dit alleen maar.
 
Arapaima zie je vaak door het oppervlak breken op bepaalde plaatsen. Juist op die plaatsen vissen verhoogt je kansen ook aanzienlijk.
Meestal is Arapaima gemakkelijker te vangen in de oeverzone dan in open water, en dan nog liefst waar de ondiepte snel overgaat in dieper water.
De aanbeet van Arapaima is vrij voorzichtig en veel langzamer dan van de andere in Thailand voorkomende vissoorten.
Vaak kan je aan de aanbeet reeds vermoeden dat het hier om een Arapaima gaat.
De lijn loopt vrij traag af en soms zelfs stopt de vis en vertrekt dan terug. Het aanslaan zelf is vaak een gok. Het beste resultaat kregen we door aan te slaan als de vis de lijn strak trok.
Wanneer de vis het aas uiterst voorzichtig neemt en na enkele meter stopt om daarna terug draad te trekken, ook dat is een goed moment.
In Palmtree lagoon rade de eigenaar ons aan om slechts 3 tellen te wachten na een aanbeet. Doe dit zeker niet, wacht af zoals hierboven beschreven. Zelf miste ik daardoor op die plaats een vijftal aanbeten.
Volgens mij zei de eigenaar dat alleen om zijn vissen te beletten het aas iets dieper te slikken, de kans om op deze manier de vis te haken is echter minimaal.
Een Arapaima schud tijdens de dril vaak met de kop. Onder water kan dit echter weinig kwaad. Anders wordt het als hij tijdens de dril bovenkomt en dan met zijn hoofd begint te schudden. De hengel laag bij het water brengen is dan de beste manier om lijnbreuk of losschieten te voorkomen.

Een Arapaima, boven de 20 kg, is vaak zeer gestrest door de vangst. Vaak in die mate dat ze er aan sterven. Het is dan ook gebruikelijk de vis nooit uit het water te halen voor het nemen van foto's.
Je kan de vis het best in het water onthaken en even op adem laten komen tot hij uit zichzelf wegzwemt.
In Thailand plaatst men de gevangen vis na de vangst in een kooi waar hij gedurende meer dan een uur tot rust kan komen waarna hij weer rustig kan wegzwemmen.
Ook bij het onthaken dient u uiterst voorzichtig te zijn.
De bek geforceerd openen voor het verwijderen van de haak moet ten allen tijde vermeden worden.
Doe je dit, dan is de kans groot dat hierdoor het kaakmechanisme beschadigt wordt en de vis gedoemd is om daarna te verdrinken.
 
Montage voor het vissen met levend of dood aas zwevend of op de bodem
Deze eenvoudige maar vrij effectieve montage kan je gebruiken met levende aasvis (een plaatselijke soort zoals Tilapia) of met visfile (liefst verse zeevis) Het aas dient als werpgewicht en is meestal voldoende. Groot voordeel is dat na de worp de aasvis nog een tijdje tussen twee waters zwemt om pas daarna naar de bodem te zakken wat een vrij natuurlijke aasaanbieding geeft.
Gebruik je deze montage om statisch op de bodem te vissen of om in de omgeving van een waargenomen arapaima te werpen, vis dan met een open beugel op de molen zodat de aanbijtende vis zonder argwaan lijn kan nemen. 
Wil je verder werpen dan kan je nog steeds gebruik maken van een schuiflood maar dan verlies je wel de vrij natuurlijke aasaanbieding.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Montage voor het vissen op half water
Wordt normaal beaast met kleine , liefst levende aasvis. Hiermee vis je boven de bodem tot vrij dicht bij het oppervlakte. Een techniek die ook in zijn natuurlijke habitat veel toegepast wordt.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Grootste vis gevonden op foto


Gevangen in de Amazone brazilie 154kg door Jacub Vagner 

  

Eigen vangsten: Thailand, een tiental vissen tot max 47kg

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/xhKYXVbeCoY
https://youtu.be/5G_6YZrNNy0
 
 

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.