Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Featherback     soort 
 
De familie Notopteridae bevat acht soorten van osteoglossiform (benige tong) vist, algemeen bekend als featherbacks en knifefishes. ze leven in zoet of brak in Afrika en Zuidoost-Azië.
 
 
 
Chitala Lopis/Giant featherback
Max. lengte/gewicht: 150cm/25kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater. Tropisch.
Komt voor in Azie: Thailand, borneo, Sumatra, Java, Indonesie.
Meest voorkomend in meren, moerassen en rivierbackwaters. Zij geven de voorkeur aan stilstaande waters. Daarbij zijn ze wat lichtschuw waardoor ze het actiefst zijn bij schemerlicht.
Kleinere exemplaren vormen scholen die zich ophouden onder waterplanten of andere beschutting. Naarmate ze groter en ouder worden komen ze meer solitair met een territoriaal gedrag.
Deze vis kan ook in vrij zuurstofarm water overleven wegens zijn mogelijkheid om ook lucht te ademen.
Zij paaien aan de start van het regenseizoen mei/juni in overstroomde grasgebieden. Meestal duurt dit 3 dagen. In Indonesie is het een beschermde vissoort. 
Op hun menu staan, kleine vis, garnalen, wormen, schelpdieren en insecten.
Foto: 16kg - +/-110cm - Thailand - Srinakarin rivier
 
Chitala blanci/Indochina featherback
Max. lengte/gewicht: 120cm.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater. Tropisch. Azië: In de hoofdstroming van de Mekong in Thailand, Laos en Cambodja en in de benedenloop van sommige leefgebieden. Blijkbaar beperkt tot de gebieden met sterk stromend water, diepe pools of stroomversnellingen. Verkiest een omgeving met rotsachtige bodem. Vermijd overstromingsgebied en moeras. Er zijn korte locale migraties gerapporteerd. Actief gedurende schemer en nacht. Predator die leeft van vis, schelpdieren en insecten. 
 

 
Clown featherback/Chitala ornata/Spotted featherback
Max. lengte/gewicht: 100cm/6 kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch. Azië: Mekong riviergebied in Laos, Thailand, Cambodja en  Vietnam: Chao Phraya en Meklong riviergebied.
Bewoont stromend water van grote en middelgrote rivieren.
Actief gedurende schemer en nacht. Ook te vinden in overstroomde bosgebieden gedurende hoog water van jun tot okt. Een predator die zich hoofdzakelijk voed met oppervlakte vissen, schelpdieren en insecten.
 11.2 kg/100cm Palm tree lagoon Thailand 2012

Vistechniek algemeen voor de soort 

Te vangen met allerlei vormen van klein kustaas, aan de vliegenhengel of met al dan niet levend aas,
Ook met bodemlood of met een dobbermontage al of niet op de bodem.

Sommigen zweren bij wormen als het succesvolste aas. Anderen vinden dan weer het dobbervissen met kleine levende aasvisjes het best, waarbij in Thailand vaak kleine goudvisjes als nr1 noteren.
Ook wordt er vaak op gevist met levende of dode garnalen het topaas in veel Thaise meren.
De vissen zijn het best te vangen in de vroege morgen of late avond bij schemerlicht. De twee uren na zonsondergang zijn vaak de beste uren. Liefst kort na een periode van regen.
In sommige artificiële meren en vijvers eten de vissen vaak grotendeels op de bodem en jagen weinig in het oppervlak waardoor ze moeilijk te vangen zijn aan kunstaas.
Het zijn daarbij erg voorzichtige eters die bij de minste weerstand het aas laten vallen. Hou daarom de uitrusting zo licht mogelijk.
Vis je met bodemlood dan betekend dat een zo licht mogelijk bodemlood en de baitrunner in zijn vrijloop instellen. Vaak is het zelfs nodig om wat vrije lijn tussen lood en hengel te laten.
De aanbeet uit zich meestal in een erg traag startende run. Sla hierbij dan ook onmiddellijk aan voor de vis zich bedenkt.
Vis je met een dobber op de bodem dan krijg je meestal een opsteker of gaat de pen plat liggen.
Ook dan mag je onmiddellijk aanslaan. 
Na de aanslag moet je er op bedacht zijn dat de vis meestal onmiddellijk uit het water springt en daarna met schudden van de kop de haak tracht kwijt te geraken. Hou daarbij de hengel zo dicht mogelijk bij het water en de lijn zo strak mogelijk.
Ook als de vis het landingsnet naast springt hij meestal nog enkele keren, en ook dan is verspelen nog steeds mogelijk.
Het is ook een vis die gestrest geraakt door de vangst en niet tegen een lang verblijf in het net of uit het water kan. Hou daarom het onthaken en fotograferen zo kort mogelijk.
Zet de vis terug door deze in het water zachtjes heen en weer te bewegen voor enkele minuten tot hij uit zichzelf wegzwemt.

 


 

Links naar Video's Youtube
Impressie:

https://www.youtube.com/watch?v=UNZmWXfZleQ&feature=player_detailpage

Impressie2:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3Uq3gMYU3yM

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.