Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Freshwater drum/Aploditonus grunnies
 

  
 

Hij is eigenlijk familie van de zeedrums en hiervan is hij de enige van zijn soort die zijn ganse leven in zoetwater doorbrengt. 
Max. lengte/gewicht:  95cm/24.7kg. Normaal gewicht ligt tussen de 2 en 7 kg.
Leefgebied/gedrag: Noord en centraal Amerika
Verblijft op de bodem van middelgrote tot grote rivieren en meren. Verkiest helder water maar is daarbij erg tolerant.
Voedt zich met insecten, vis en schaaldieren als mossels. Afhankelijk van het seizoen kan een of ander voedsel de hoofdmoot uitmaken van zijn dieet.
Zo is gekend dat in de maanden april/mei dit hoofdzakelijk insecten zijn, en in augustus/november hoofdzakelijk jonge visjes van datzelfde jaar.
Ook is het een feit dat de vissen bij nacht afkomen op licht en de daarin cirkelende insecten. Maar voor de rest eten ze meestal op de bodem. Het is een wijdverspreide vis in de streken waar hij voorkomt, en ondanks dat hij een felle vechter is, niet echt geliefd bij sportvissers.
 
Vistechniek:
Hotspots:

Hoewel algemeen is het niet zo dat hij in ieder meer of rivier voorkomt, dus even informeren bij plaatselijke vissers of hengelsportzaken kan geen kwaad. De meeste toeristische diensten van de verschillende staten verstrekken vaak de nodige informatie over de vismogelijkheden in hun staat, en verder heb je natuurlijk nog het internet.
Algemeen kan je stellen dat je de beste kans maakt op grote meren en rivieren. Sommige plaatsen en rivieren zijn gekend voor een groot bestand aan zoetwater drums. Maar dat kan vlug veranderen en hierdoor heeft het weinig zin deze plaatsen hier op te noemen. Het Mississippi rivier systeem is er zo eentje van.
Verder komt hij soms in bepaalde delen van een rivier of meer veelvuldig voor, terwijl hij elders slechts sporadisch voorkomt.
Vaak heeft dat te maken met het voedselaanbod zoals bv mosselbanken aan de voet van een dam. Ook heeft hij daarbij de voorkeur aan een harde bodem boven modder. In meren vindt je hem vaak in ondiepe baaien met weinig begroeiing.
Hij mijd fel licht, bewolkte dagen zijn dan ook beter dan een zonnige dag. Verder zijn de schemeruren steeds beter dan overdag.
Drums kan je het ganse jaar door vangen als je ze weet te vinden.
In lente en herfst, wat de meeste hengelaars de beste periodes vinden, vind je ze eerder in de ondiepe zones, terwijl in de winter en de zomer je ze beter op diepere plaatsen zoekt. Toch is het zo dat je als je een plaats vind, zoal een dieper gat of geul, of een helling naar de diepte toe waar ze soms massaal gegroepeerd zitten, je op de koudste of de heetste dag van zomer of winter, je de dag van je leven kan meemaken. 
In de lente als het paaiseizoen aanbreekt groeperen ze zich in ondiepe plaatsen. Dan hoor je vaak het typische geluid die ze maken en waardoor ze hun naam kregen. Ook dan zijn ze goed te vangen.
Sommige specialisten vangen op goede dagen tot over de 100 stuks.
Vismethodes en aas:
Volwassen drums kan met een groot aantal aassoorten en technieken vangen.
Ik wist ze zowel op de bodem met aas, vissend met kustaas als trollend te vangen. In diep als ondiep water, gedurende de dag en ook bij nacht. 
allerlei insecten, sprinkhanen, mossels, kreeftjes, wormen, kleine visjes, en kunstaas als  jiggen, twisters, en shads zijn de meest gebruikte aassoorten.
Het beste kunstaas vind  ikzelf kleine jiggen (een kleine haak en jig omdat drums in verhouding tot hun grote een kleine bek hebben). Dit kunstaas zink vlug naar de bodem en het is ideaal te vissen op en nabij de bodem, de zone waar je het meeste drums vangt.
In het algemeen vangt kunstaas dat je op en nabij de bodem kan vissen het best. Als de vissen actief azen is kunstaas vaak beter dan natuurlijk aas.  
Vis je met natuurlijk aas dan is een bodem schuiflood montage het gebruikelijkst, uitzonderlijk wordt ook gevist met een dobbermontage 
Wormen, en specifiek dan nicht crawlers vind ik het beste natuurlijk aas voor het op of vlabij de bodem vissen. Hiervan doe je er zoveel als je kan op een haak nr1 of 2. De wriemelende wormen kan geen enkele drum weerstaan. Je kan ze eventueel wat extra actie meegeven door ze geregeld enkele cm naar boven te halen en dan terug naar de bodem te laten zakken.
Natuurlijk aas vis je op of tot maximum 45cm van de bodem. 
Materiaal:
Je mag er vanuit gaan dat het merendeel van de vissen die je vangt zelden boven de 5kg zijn.
De uitrusting passen we daar ook bij aan.
Een 1.8 tot 2m lange medium spinhengel of lichte karperstok met bijpassende molen.
Als lijn kies je voor nylon met een trekkracht van 5 tot 10kg 
 


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

Grootste vis gevonden op foto


24.72 kg/100cm Nickajack reservoir USA 1972 Benny Hill 


 

Links naar Video's Youtube
Met pluggen: https://youtu.be/LvTEswAR93E
Met levende kreeftjes: https://youtu.be/kmGPQQdGyMA
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.