Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Goudmakreel/Dolphinfish/Pompano dolphinfish/
Mahi mahi/Coryphaena Hippurus
 
 

foto 1: zo ziet een dolphin er steeds uit van kleur als hij pas uit het water komt.
      
Eigen vangsten: Florida/Senegal/Madagaskar /Angola
Max. lengte/gewicht: 127 cm/45kg.
Leefgebied/gedrag: Wereldwijd in tropische en subtropische zeeŽn. Is een van de snelste zwemmers van de zee. en trekt veel rond. Leeft in de open oceaan maar heeft een voorkeur voor drop offs nabij de kustlijn en warm, helder sterk stromend water. Volgt soms boten en is meestal te vinden bij drijvende objecten. Is een van de kleurrijkste game vissen zolang hij in het water is, uit het water veranderd de kleur in geen tijd naar grijs.  Kleinere vis vormt scholen maar grotere exemplaren meestal in koppel, hierbij is het vrouwtje aanmerkelijk kleiner dan het mannetje. Is een snelle groeier die aan de leeftijd van 5 jaar reeds tussen de 6 en 15kg weegt. Uitstekend eetbaar.
Voed zich met kleine vis en inktvis.
Vistechniek
Aan licht materiaal is het een van de leukste zeevissen om te vangen. Is gehaakt een felle tegenstander die vaak springt en met diepe duiken en zijwaartse runs probeert te ontsnappen. Aan licht materiaal is de vangst van deze vis een opwindende en onvergetelijke ervaring. 
Daarbij is het geen echt moeilijk vangbare vis. Hij valt zowat alles aan dat beweegt.
Enige nadeel hiervan is dat hij meestal gevangen wordt aan een te zware uitrusting bedoeld voor grotere vis als marlijn.
De vissen zien uitmuntend en nemen een aas van op grote afstand waar. Verder is hij moeilijk te haffen, en ook in de boot echt gevaarlijk, zeker oppassen van de krachtige staart.
Dolpfin houd in de eerste plaats van drijvende objecten. Zie je deze, dan is dat zeker een plaats waar je je kans moet wagen. Verder komen ze zowat overal voor. In -30 meter water tot boven de -100 meter. Met toch wel een voorkeur voor water van -80/100 meter diep. Verder natuurlijk ook in de omgeving van scholen aasvis. Ook staan fregatvogels bekend als begeleiders van dolfin en dit zijn dan meestal grote mannetjes. Goed om weten is ook dat als je een vis gehaakt hebt, het best is om deze niet onmiddellijk in de boot te nemen, maar in het water te laten zo'n 10 meter van de boot. Vaak volgen er verschillende vissen en blijven ze rond de boot hangen. Hou daarom ook steeds een spinhengel achter de hand voor als dit gebeurd. Werp de spinhengel met hieraan een sardine uit en laat deze gewoon driften. Pas als je op de spinhengel een andere vis haakt haal je de eerste vis binnen. Herhaal dan het vorige. Zo is het soms mogelijk meerdere vissen op dezelfde plaats te vangen.
 
Vismethodes:
De meeste hengelaars vangen dolfin tijdens het trollend vissen met zowel aas als kunstaas.
Een stand-up hengel of trollinghengel in de 15kg klasse met een molen of reel gevuld met 12 tot 20 kg mono lijn.  Als leader staaldraad van 25 tot 35kg of 40kg fluocarbon met een lengte rond de 1.8 meter.
Staaldraad wordt gebruikt omdat ook vaak andere vis zoals baracuda geÔnteresseerd is.
Gebruik je dood of levend aas dan is een haak 6/0 of 7/0 standaard.
Trolling
Het aantal lijnen dat uitgelegd wordt is meestal 2 of drie stuks. Met twee lijnen wordt vaak een derde aan een downrigger uitgelegd.
De trollingsnelheid is tussen de 4 en 7 knopen. Het aas zowel kunstaas als natuurlijk aas moet daarbij op en onder het oppervlak duiken.
Alle soorten Lures, hard of zacht. Ook lepels, poppers en pluggen  tot 18cm.
Onderstaand wat favoriet kunstaas.
1 - Rapalla x-rap splash baits size 14
2- Halco laser pro
3- Konas smal en medium
4- Jed veeders zoals deze van Williamson en Island lures. Deze laatste vaak in combinatie met een strip aasvis

Dood en levend aas:
Er zijn verschillende manieren mogelijk.
Trollend met dood aas, mullet, makreel, inktvis. Vaak  in combinatie met plastiek lures of veder jigs.
Dolfin is verlekkerd op dode sardines en makreel.
Je kan ook vissen met dood of levend aas op drift gebruik makend van ballondobbers om het aas dichtbij het oppervlak te houden.
Werpend met de spinhengel:
Een zware spin-werphengel kan enkel met een redelijke kans van slagen gedaan worden in de omgeving van drijvend wier of andere voorwerpen. Dit terwijl je de boot laat driften.
Met deze hengel gebruikt je het best dode sardines als aas aan een vrije lijn.
Voor het driftend vissen in het algemeen gebruik ik zelf een leader van 0.8 tot 1mm en een J hook 6/0 tot 8/0. De aasvis gewoon door de ogen aan de haak gezet.
 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/ptHAROKURFE
https://youtu.be/43ALzeBGpQE
https://youtu.be/h4iCxQ_yrag
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.