Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Heilbot/Hippoglossus hippoglossus

 
 
De heilbot is een van de echt grote vissen in de noordelijke Atlantische Oceaan. De vis is rechtszijdig.
De kleur is gelijkmatig grijsbruin en lichter of donkerder, al naar gelang de kleur van de bodem. Naarmate hij ouder wordt is de kleur donkerder en kan zelfs tot bijna zwart zijn. De onderkant is wit.
De heilbot is een langzame groeier en zijn vlees is een delicatesse waardoor hij dan ook fel bevist wordt door beroepsvissers en ook steeds meer door sportvissers omdat het een tot de verbeelding sprekende vis is.  

  
                                                 foto: marc van roie Soraya Fishing

Max. lengte/gewicht: +400cm/+300kg.
De mannetjes wegen zelden zwaarder dan 25kg en het zijn de vrouwtjes die echte reuzen kunnen worden.
Leefgebied/gedrag:
De thuisbasis van de heilbot ligt in het koude water van de subarctische gebieden. Het reikt van Oost-Canada en groenland, via ijsland tot onder de kust bij Moermansk. Van daaruit gaat het naar beneden van de Noorse wateren tot in de golf van Biskaje. Via het Skagerrak komen ze ook in het Kattegat. In het brakke water van de Oostzee en in de ondiepe Noordzee komen ze slechts uiterst zelden voor. Per toeval wordt hier wel eens een verdwaald klein exemplaar gevangen.
Onderzoek heeft aangetoond dat deze vis vaak grote zwerftochten maakt.
De heilbot, en zeker de grotere exemplaren, is een vis van de diepe open zee. Speciaal in de wintermaanden bevolkt hij steile hellingen op dieptes onder de -500m. In de zomer daarentegen gaan ze gedeeltelijk kustwaarts. Soms worden er dan zelfs grote exemplaren gevangen in de inhammen en fjorden.
De heilbot bevindt zich meestal dicht bij de bodem, maar jaagt veel meer dan vroeger aangenomen werd op gemiddelde diepten waarbij hij zijn prooi vaak over grotere afstand achtervolgt.
Voedsel:
Heilbot is een roofvis.
Grotere exemplaren jagen bijna nog uitsluitend op vis, inktvissen en grotere kreeftachtige.
Uit de maaginhoud is gebleken dat hij zelfs vissen tot 80cm lang kan naar binnen werken.
 
Vistechniek

Het vangen van een heilbot is de droom van veel zeevissers. Het is nu eenmaal door zijn gewicht een tot de verbeelding sprekende sportvis. Daarbij komt nog dat het een Europese vissoort is waardoor een vistrip op heilbot gemakkelijker binnen het budget valt of een exotische visstrip.
Was het vangen van een heilbot vroeger vaak puur toeval, dan is dit zeker de laatste jaren sterk veranderd en heb je nu bij een gerichte heilbottrip zeker 50% kans van er een, maar meestal meerdere te vangen. Natuurlijk zijn dit niet steeds de grotere exemplaren, maar ook een kleinere vis heeft reeds voldoening. En vang je uberhaut geen heilbot dan zijn er in het zelfde gebied nog meer dan andere vissoorten van formaat die je trip toch nog succesvol maken.
Dat er steeds meer heilbot door sportvissers gevangen wordt heeft ook grotendeels te maken met het feit dat er heel andere methodes gebruikt worden dan vroeger waar de heilbot meestal een toevallige bijvangst was aan de pilker. Wat trouwens nog steeds een alround kunstaas is waar ook heilbot mee gevangen wordt.

Vangstseizoen:
Dit is sterk afhankelijk van het land waar je wil vissen.
In IJsland ligt het hoogtepunt van het seizoen tussen midden aug en midden sept.
In Schotland in sept. 
In Soraya kan je in augustus gericht op grote heilbot vissen.
Maar ook dat kan vaak sterk verschillen waardoor het zeker de moeite waard is om vooraf te informeren voor je een definitieve bestemming boekt.
 

De belangrijkste vangstgebieden:

Deze liggen in de noordelijke Noordzee, voor de Noorse kust, ten noordwesten van Schotland en bij IJsland en natuurlijk  Canada en Alaska.
Beruchte vangplaatsen vind je bij; Pentland Firth (Schotland) Lerwick (Shetlands) Alesund/Lofoten/Soroya  (Noorwegen) bocht van Stykkesholmur (IJsland)

Buitenlandse benamingen:
Duits: Heilbutt/Engels: Halibut: Deens: helleflyndre/IJslands: Flydra/Noors Kveite/Zweeds: Halleflundra.

Waar te vissen ?
Heilbot prefereert duidelijk plateaus met een zand en kiezelbodem die omgeven zijn door diep water, steile wanden of onderwater bergen.
De meeste kans op grote heilbot maak je op dieptes boven de -100 meter tot zelfs -300 meter diep.
Een dieptemeter is dan ook onmisbaar wil je echt succes boeken.  
Het is ook niet zo dat je heilbot alleen op of tegen de bodem jaagt. Heel vaak, vooral aan het begin en einde van de dag jaagt hij ook tussen twee waters.
Als je niet op de juiste plaats en ondergrond vist dan vang je meestal nooit geen heilbot omdat ze er gewoon niet zitten.
Ook al zie je soms helemaal geen vis op de visvinder door het ontbreken van aasvis, dan nog zijn deze stekken zeker het proberen waard, gewoon omdat deze plateaus de favoriete stekken van heilbot zijn.
De stroming is ook erg belangrijk voor het vangen van heilbot, er moet absoluut stroming in het water zitten.
Door de stroming vis je ook een groter gebied af en daarbij krijgt het aas ook een aantrekkelijker actie.
Ook is het zo dat waar je een heilbot vangt de kans groot is dat er meerdere zitten. Een andere regel is dat wanneer je een heilbot op een bepaalde diepte vangt, er veel kans is dat die dag de heilbot op ongeveer dezelfde diepte elders te vinden is.

Hengeluitrusting:
Er worden veel grote heibotten verspeeld door gebrekkig materiaal. Sommige vissers denken dat hun noordzeemateriaal ruim voldoende is. In de meeste gevallen is dit echter niet het materiaal waarmee je echt die +100kg heilbot kan vangen. Verspeel deze dus niet door te bezuinigen op de uitrusting.
---Middelzware tot zware boothengel 30lbs klasse tot zelfs 50lbs voor de heel zware jongens.
    (30lbs is universeel) of/en een speedjig hengel van 20-30lbs geschikt tot 500gr lood.
    Let er op dat als je wil jiggen de hengel hiervoor geschikt moet zijn qua actie. 
---Een goede reel zoals bv de jiggingmaster PE 6 (zie vb) of gelijkaardig.

Vis je liever met een molen dan moet je ook hier voor een topproduct kiezen zoals een Pen TRQ 9000 zeemolen of zoals ik een Chimano stella 10.000.
--- Als hoofdlijn gevlochten draad 0.30-50/00. Gebruik dynema lijnen van goede kwaliteit zoals Powerpro, 
     Penn, Berkley of Spiderwire.
--- Een voorslag van  1.2mm  fluocarbon voor de grote jongens. Lengte voorslag 1.5 meter.
     Voor gebruik kan je deze 10 minuutjes koken, dan uit het water nemen en laten afkoelen. Hierdoor is
     het veel sterker en soepelder. De beroepsvissers in Soraya doen dit. (een tip van Soraya fishing)
     Die dikte is nodig wegens de scherpe tanden van de vis. (Sommige gebruiken staaldraad als onderlijn
     maar daar krijg je veel minder aanbeten mee)
--- Wartels van topkwaliteit.
--- Haken van maat 6/0 tot 10/0. De Teflon Power hook is een goed voorbeeld van een perfecte
     heilbothaak.  

Het vissen

De beste methodes om gericht op grote heilbotten te vissen is het actief binnenvissen van cutbaits of het slepen met grote aasvissen. Je hoeft heus niet bang te zijn om aasvissen van 1 à 1.5kg te gebruiken!
Ook grote shads of aasvissen in combinatie met de jiant jighead vangen zeer goed. Monteer hierbij  het best nog een extra staartdreg.
Ook het werpen met cutbaits levert goede resultaten op. Werp 30 à 40m stroomafwaarts en laat de cutbait zakken tot op de bodem. Van zodra deze de bodem bereikt heeft vis je hem langzaam terug binnen. Stop tijdens het binnenvissen geregeld een 10tal seconden waarbij je het aas onbeweeglijk laat hangen. De heilbotten nemen vaak het aas juist op het ogenblik dat je opnieuw begint binnen te vissen.
Ook is het belangrijk om het aas helemaal tot bij de boot terug te vissen. Het gebeurd immers regelmatig dat een heilbot het aas volgt tot bij de boot en in laatste instantie toch beslist om toe te happen.
Hier kan een plotse versnelling van het aas vaak een aanbeet uitlokken.
Voor het lichtere heilbotvissen zijn de sandeels van Savage Gear ook vaak goed. Je vist deze gewoon dicht bij de grond, een tiental slagen heel rustig opdraaien en terug laten zakken en dit herhalen tot er een aanbeet volgt. Aan een lichte boothengel geeft dit topsport. Het is net als met een spinhengel in reuze proporties.
Vis je met pilkers, grote shads of ander kunstaas, dan is het steeds beter om ook die te beazen met vis.
Enkele dunne, fladderende repen met koolvis geven de nodige smaak en reuk en maken het kunstaas zeker attractiever en je krijgt er gegarandeerd 30% meer beet door.  
O ja, een andere gouden regel is: pas het gewicht aan de stroming aan, dit wil zeggen dat je steeds het gewicht gebruikt waarmee je net de bodem haalt.

De aanbeet

Onthoud dat de meeste heilbot op de bodem niet als razende aanbijt. Meestal krijg je geen grote dreun op je top. Vaak rammelt die een paar keer, stopt en rammelt weer. Sla dan zeker nog niet aan maar heb geduld tot de vis de eerste run inzet en zet dan pas de haak.
Wat een heilbot eenmaal beet heeft laat hij niet gemakkelijk meer los.
Het is ook zo dat wanneer je mis slaat, je het aas gewoon zonder verder op te halen weer laat zakken.
In veel gevallen zal de heilbot terug aanbijten.
Boven de bodem is de aanbeet echter meestal een geweldige ruk op de hengel. Ook hier geef je de vis de tijd om met het aas te gaan zwemmen.

Op de aanslag reageert de vis, zeker de grotere exemplaren met een lange run in de diepte.
Als je een heilbot gehaakt hebt, neem dan uw tijd. Probeer de vis niet in sneltempo omhoog te pompen. Je kan veel beter de druk op de vis houden en telkens wanneer je voelt dat de vis omhoog komt, dan rustig binnen pompen. De heilbot probeert daarbij steeds weer naar de bodem te vluchten. Die runs worden steeds kleiner naarmate de vis moe wordt en kan je steeds meer lijn terug winnen.
Dril de vis goed uit zodat wanneer hij naast de boot komt  hij er rustig bij ligt. In het andere geval kan een paniekerige, heftig protesterende heilbot alsnog verspeeld worden.
Het landen zelf doen vissers die de vis willen behouden met een gaf. Wil je de vis echter ongeschonden terugzetten, dan is er slechts één manier en dat is met een staartlus. Dit wil zeggen, een koord met een lassolus rond de staart aanbrengen terwijl de vis langs de boot ligt. Aanhalen en de vis zo over de reling sjorren.
 

Montages
Onderstaand enkele door specialisten aanbevolen artikelen en montages

De Rainer Korn Heilbot Jigger is speciaal ontworpen voor het vissen op heilbot. De Heilbot Jigger heeft zich tevens bewezen voor het vangen van zeeduivel en kongeraal. Het ontwerp van de Heilbot Jigger is overgenomen van Noorse beroepsvissers. Succes verzekerd. Op de verpakking vindt u een uitgebreide handleiding.

Savage Gear Cutbait Herring zijn een top aas voor heilbot en grote kabeljauw. De Cutbait Herring is de belangrijkste prooi vis voor de Atlantische jagers. Gewicht 460gr Lengte 25cm.

Het is bewezen dat vissen met natuurlijk aas beter is dan met rubber shads. De Giant Jighead Dead Bait gecombineerd met een dode koolvis, makreel of haring kan daarom verrassende resultaten opleveren.
Door de meervoudige ogen is de Giant Jighead Dead Bait zowel voor de verticale (pilker) visserij geschikt, als om te slepen
Te verkrijgen in gewichten van 200 tot 650gram en in verschillende kleuren.

  
 


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Glijdende montage voor aasvis
De lijndikte en de haken nemen we afhankelijk van de te verwachten vis. Ook het loodgewicht passen we aan de stroming en de diepte aan.
Het lood bevestigen we met een breeklijn aan de runningboom. Hiervoor gebruiken we een speld waardoor we indien nodig vlug van loodgewicht kunnen wisselen.
Richtlijn voor grote heilbot:
Onderlijn 1.2 mm fluocarbon - Haken 6/0 tot 10/0


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Idem als hierboven maar nu met een vaste drieweg wartel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  


Hier een montage met een reflekterend blad als extra aantrekking. In het voorbeeld is ook gebruik gemaakt van een skirt voor de haak. Deze voorzien we wel van extra reepjes vis.
Je kan ook een aasvis gebruiken waar de Skirt over de kop zit.
Klik op de afbeelding voor een vergroting  


Zo kan je een staafpilker ook extra aantrekkingskracht geven (hart-am-fish)
Extra tips
Onderstaand de ervaring en tips van een visser in Havosund 2014
Je kijkt maar of je er iets aan hebt. 

Na een heilbottrip naar IJsland en eentje naar Noord-Noorwegen zonder heilbot, eindelijk succes bij de derde trip naar Havoysund vlakbij de noordkaap. Hij wist er verschillende exemplaren te vangen waarvan enkele van boven de 140cm.
Tip 1: Gebruik eens wat anders dan de bekende heilbotshads. Zelf deed ik dat met succes en had een beter resultaat dan de andere vissers op deze trip.
Onderandere met de Crazy Daisy van Westin. Deze heeft een volstrekt andere actie dan de bekende heilbotshads en werkt waarschijnlijk dressuurdoorbrekend.
Je mag niet vergeten dat er dag in dag uit op deze reuzen gevist wordt met kunstaas, al jarenlang.
De meeste vissen worden ook teruggezet en leren daardoor ook het gevaar kennen.
Tip 2: Een stingerhook is geen slecht idee. Velen gebruiken hiervoor Owner ST66 dreggen, maar zelf vind ik een enkele haak (Owner Gorilla) die je met een elastiekje vastzet bij de staartwortel van de shad beter.
Tip 3: Gebruik geen al te zware uitrusting. Hiermee raak je al snel vermoeid. Het continu jiggen, opdraaien en laten zakken is echt wel niet te onderschatten.
Voor deze reden gebruik ik daarom ook een molen. Die moet dan wel topklasse zijn zoals de voorbeelden hierboven.
De hengel moet stug genoeg zijn om de grote loodkoppen goed te kunnen vissen en de haak fors te kunnen zetten bij een aanbeet. Maar hij mag anderzijds ook weer niet zo strak zijn dat de haak uitscheurt tijdens de dril.
Zelf gebruikte ik een meervalhengel. De Black cat vertical LS van Rhino. Slechts 250 gram en opmerkelijk goedkoop.
Hierop gevlochten lijn van minimaal 35kg en als onderlijn 1.2mm nylon.
Tip 4: Heb vertrouwen in wat je doet. Verander je voordurend van montage , kleur of vorm van shad of aas, dan verlies je vaak alleen vistijd.
Maar vangt een ander, bekijk dan zijn methode en techniek en pas je daar bij aan.
 

 

 

Links naar Video's Youtube
Heilbot1:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Bh8Z7Q39u9o

Heilbot 152kg:

https://www.youtube.com/watch?v=-XGK6sMnmY0&feature=player_detailpage

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.