Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Hind/soort 
 
De hind behoort tot de familie van de zeebaarzen, Serranidae (order Perciformes) ze zijn verwant met de tandbaarzen en worden als dusdanig ook vaak benoemd als koraal groupers maar zijn kleiner van formaat dan de meeste groupers.
  
Tomato hind/Cephalopholis sonnerati  
Max. lengte/gewicht: 57cm 
Leefgebied/Gedrag: Tropisch. Rifbewoner. Op dieptes tussen de -10 en -150m. meestal te vangen tussen de -30 en -100m. In diepe lagunes, riffen en in rotsige kustwateren.
Eigen vangsten: Madagaskar
 
 
Leopard grouper/Leopard hind/Cephalopholis Leopardus  
Max. lengte/gewicht: 24cm.
Leefgebied/Gedrag: Tropisch. Riftbewoner. Op dieptes tussen de -1 en -40m.
Te vinden in koraal gebieden. In holen en spleten. 
Eigen vangsten: Madagascar, Niet zeker of het hier wel de juiste vissoort is. De afmetingen blijken niet te kloppen. Onze gidsen noemden deze vis Dracula carp.
          
Coral hind/Cephalopholis miniata     
Max. lengte/gewicht: 45cm. 
Leefgebied/Gedrag: Indo-Pacific: Rode zee tot Durban, Zuid Afrika en oostwaarts tot de Line Islands. Inclusief de meeste eilanden van de Indische en west central Päcific oceaan.
Tropisch. Rif geassocieerd. In kust riften en lagunes. Op dieptes van -2 tot -150 meter.
Voed zich hoofdzakelijk met kleine vis en schelpdieren.
Eigen vangsten: Egypte 04/2007
 
Vistechniek algemeen.
 
Op de kleinere soorten wordt niet echt gericht gevist en zijn deze vaak bijvangsten tijdens het lichtere bodemvissen op bodemvissen in het algemeen. 
Licht bodemvissen:
Een schuiflood van 70-90 gram, afhankelijk van de stroming op de lijn, een of ander schuifsysteem om het lood aan te bevestigen, voor mij is dat vaak een running boom, daarna een wartel en de onderlijn van 1 tot 2 meter met haak.
De trekkracht van zowel lijn als onderlijn wordt aangepast aan de te verwachten afmetingen van de vissen, ook de grote van de haak en haakaas pas je hieraan aan.
Nylon onderlijn  (0.6 tot 0.8mm)  wegens de vaak raspende vistanden.
Montage met zijlijntjes:
Onderstaand een voorbeeld montage met zijlijntjes. Verwacht je grotere exemplaren dan kan je lijndikte en haken aanpassen. Als vervanging van de dropperlus wordt vaak ook een drieweg wartel gebruikt.  Vis je met gevlochten draad als hoofdlijn, dan is het ook steeds beter om de montage zelf in nylon te maken met zijlijntjes in iets dikker fluocarbonlijn.


Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Run rig:
ook wel knocker rig genaamd. Het principe van deze rig is dat voorzichtig aanbijtende vis met het aas kan wegzwemmen zonder daarbij het lood te moeten verplaatsen. Hierbij vis je met meestal een licht afgestelde slip of met een baitrunner. Gewoonlijk wordt hierbij een rond lood gebruikt dat over de bodem rolt met de stroming en zo een groter gebied afvist. Daarom noemt men deze rig vaak ook een visvinder rig. Nadeel is wel dat je dan vaker aan de bodem vast komt te zitten maar meestal krijg je de lijn wel weer los.

 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.