Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Hoplias     soort 
 
Er zijn 14 ondersoorten van deze vis waarvan men aanneemt dat hij nog uit de krijttijd stamt.
 

  

   
Mijn record 90 cm/9.200 gr  Suriname 2005  Nickerie rivier nabij Blanche Marie.

   
Enkele van de gevangen vissen op de Kabalebo rivier in 2006

Giant trahira/Hoplias macrophthalmus/Anjoemara/Jaagzalm
Max. lengte/gewicht: 100cm/13.2kg. Vissers in Suriname praten echter over vissen tot 17 kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Zoetwater. Zuid-Amerika: Amazone en Orinoco riviergebied. Kustvieren in Guyana, Suriname, en Frans Guyana. Komt voor in de belangrijkste kreken en rivieren.
Als voedsel hoofdzakelijk vissen, maar ook ander levend aas. Is actief bij schemer en nacht, maar ook overdag goed te vangen. Gekend voor de kwaliteit van zijn vlees.
 
   
 Foto 3: 15kg - +/- 100cm - Frans Guiana - 2002 - Michel R.
Hoplias Aimara
Max. lengte/gewicht: 100cm/40 kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwatervis. Tropisch. Verspreiding: Zuid Amerika, Frans Guyana en Venezuela.
Komt voor in de belangrijkste kreken en rivieren. Voed zich hoofdzakelijk met vissen, maar ook ander levend aas. Is actief bij schemer en nacht. Gekend voor de kwaliteit van zijn vlees. 
 

Vistechniek algemeen
 

Anjoumara is een jager die op de bodem, langs oevers, tegen rotsen, onder overhangende struiken en bomen en in fel stromend water jaagt. Bij  schemer en nacht is hij vaker te vinden in ondiep water en stroomversnellingen.
Overdag is dit tegen de bodem tussen de rottende bladeren op diepere plaatsen in de rivier.
We bevisten hem met de dobber, met schuiflood op de bodem of op ondiepe plaatsen met kunstaas.
Met schuiflood vissen we meestal op de diepere plaatsen in de rivier, zoals in de buitenbocht of in de diepere pools nabij een stroomversnelling. We werpen het aas dan op de rand van de stroomversnelling en vissen het uiterst langzaam over de bodem terug. Hierbij zoeken we de volledige stek af.
Passief, dus stilliggend vissen, doen we het meest bij een erg vuile bodem of wanneer we steeds vastraken aan onderwater obstakels.  
Dobbervissen kan ook op dezelfde plaatsen noodzakelijk zijn wanneer er zich teveel obstakels op de bodem bevinden. We bieden het aas dan met de dobber juist zwevend boven deze obstakels aan.
Vissen we langs de oever of in ondiepe kreken, dan is de dobber vaak de enige mogelijke manier.  Deze is dan afgesteld op een diepte van niet meer dan 1 meter tot +- 1 meter boven de bodem.
De vis kan gelokt worden door met de hengeltop in het water te spetteren. Hetzelfde resultaat krijgt men door na het inwerpen, korte rukken te geven aan de dobber, waardoor deze met veel kabaal het water in beroering brengt.
Zit er Anjoumara, dan volgt de aanbeet meestal binnen enkele minuten. De dobber verdwijnt gevolgd door het nemen van lijn. Indien de vis doorloopt kan je aanslaan. Het gevecht dat de anjoumare levert is kort maar  krachtig. Na wat luchtacrobatie of/en het trachten bereiken van obstakels komt hij vrij gemakkelijk naar de oever. Hier zet hij dan nogmaals al zijn krachten in, en soms niet zonder resultaat, een ontgoochelde hengelaar achterlatend. Neem daarom steeds de voorzorg de slip iets te lossen als de vis de oever naast, en deze af te remmen met de duim. Vis je verder uit de kant dan merk je na een aanbeet bijna onmiddellijk of het om Anjoumara gaat door het naar de oppervlak komen van de lijn door het stijgen van de vis.
Als aas gebruiken we  stukken aasvis, en indien mogelijk, wanneer het voorradig is,  levend aas.
Opgepast bij het onthaken, ook deze vis heeft messcherpe tanden. Inlandse vissers die de vis meestal meenemen wegens het lekkere vlees, doden de vis dan ook voor het onthaken.
Het onder de kieuwen vastnemen is het enig ander alternatief als je de vis levend wil terugzetten. Maar beschik je over een visgids, laat het onthaken dan aan hem over.
Als lijn nemen we een lijn met trekkracht tot 15kg, als onderlijn een staalkabel van minimum 60 LBS, en een sterke haak die een stuk aasvis van 10cm goed op zijn plaats houd. Wil je echter zeker zijn dat je de meeste aanbeten ook verzilverd, of vis je in obstakelrijk water, dan neem je beter een zwaardere uitrusting. Onze gidsen vissen met de hiernavolgende uitrusting en raden dit ook aan ons aan om zo weinig mogelijk vis te verspelen: Lijn ongeveer 50kg en stalen onderlijnen van minimum 45 kg.
Anjoumare is ook best te vangen met kunstaas. Wij visten zowel met poppers als pluggen. Op poppers zijn de aanbeten vrij spectaculair, maar ze zijn slechts effectief in ondiep water tot -3 meter. De ideale plaats voor kunstaas is in ondiepe kreken en inhammen.
Anjoumare zou ook goed te vangen moeten zijn in en om de stroomversnellingen bij nacht, omdat dit de plaatsen zijn waar ze bij nacht op jacht gaan. Ik kan dat niet bevestigen omdat het vissen bij nacht in het oerwoud uiterst gevaarlijk was op die plaatsen waar wij visten, en onze gidsen dit pertinent weigerden.


 

 

Links naar Video's Youtube
Aan kunstaas: https://youtu.be/5E-PhtUeNmE
Aan kustaas les: https://youtu.be/elu9g3HYfNg
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.