Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Katvisachtigen zeewater    Soorten
 
Er zijn circa 2250 soorten katvissen en meervallen zowel in zoet, brak als zeewater. 
Ze komen over de gehele wereld voor en je wordt er dan ook regelmatig mee geconfronteerd tijdens het zeevissen. Vaak tegen wil en dank. Maar op flauwe dagen kunnen ze een visdag vaak goed maken.
Afhankelijk van welke soort kunnen deze vissen soms enorme afmetingen krijgen. 
Onderstaand enkele soorten die ikzelf wist te vangen.
 
Aspistor Quadriscutis/Bressou sea catfish/Kodokoe
Max. lengte/gewicht: 50cm. Meest voorkomende maat 30cm.
Leefgebied/gedrag: Zoet, brak en zeewater. Zuid Amerika Guyana tot Brasilia. Boven modderige bodems in ondiepe kustgebieden, kreken en riviermondingen.
Eigen vangsten: Suriname +- 1.5kg
 
 
Bagre bagre/Coco sea catfish/Barbaman
Max. lengte/gewicht: 55cm.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Tot op -50 meter diepte. Zee en brakwater. Centraal en Zuid Amerika: Colombia tot de monding van de Amazone. Meest voorkomend rond riviermondingen, die hij ook binnen trekt.
Eigen vangsten: Suriname 2005
   
Hexanematichthys couma/Couma sea catfish/Koema koema/Bagre kouma
Max. lengte/gewicht: 97cm/30kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Zoet, brak en zeewater. Zeer gegeerd voor zijn vlees. Zuid Amerika: Golf van Paria tot de Amazone monding. In ondiepe kustgebieden, kreken en riviermondingen.
Eigen vangsten: Suriname 2005 +-5kg
 
Hexanematichthys Passany/Passany sea catfish/Passisi
Max. lengte/gewicht: 100cm/15kg. Meest voorkomend +-50cm.
Leefgebied/gedrag: Brak en zeewater. Tropisch. Western Atlantic: Guyana tot de monding van de Amazone rivier in BraziliŽ. Boven modderige bodems in ondiepe kustgebieden, kreken en riviermondingen.
Eigen vangsten: Suriname 7.2 kg
Bagre Marinus/Gafftopsail sea catfish  
Max. lengte/gewicht: 69cm/4.36kg.
Leefgebied/gedrag: Brak en zeewater. Tot -50 meter. Subtropisch. Western Atlantic: Kustgebied Golf van Mexico, Cuba, westelijk deel van de Caribische zee, en het noordelijk deel van Zuid Amerika.
Hoofdzakelijk op zee en riviermondingen, soms in rivieren en kreken.
Eigen vangsten: Suriname 2005, kleine vissen tot 1kg
Hexanematichthys parkeri/Gillbacker sea catfish/Jarabaka
Max. lengte/gewicht: 150cm/50kg.
Leefgebied/gedrag: Brak en zeewater. Tropisch. Western Atlantic: kustrivieren van Guyana tot Noord BraziliŽ. Boven modderige bodems in ondiepe kustgebieden, kreken en riviermondingen.
Eigen vangsten: Suriname 2005 Kleine vis/zelf geen foto
   
Notarius grandicassis/Thomas sea catfish/gele katvis
Max. lengte/gewicht: 63cm.
Leefgebied/gedrag: Brak en zeewater. Tot -20 meter diepte. Tropisch. Zuid Amerika Rivieren en kreken van de Golf van Venezuela tot de monding van de Amazone. Boven modderige bodems en ondiepe brakwaterzones, ook in zee.
Eigen vangsten: Suriname 2005 tot 2 kg
 
Vistechniek algemeen voor de soort
 
Bodemvissen met bodemlood, met stukken vette vis of garnalen voor de kleinere exemplaren en met levende aasvis voor de grote exemplaren. Katvissen zijn opportunistische azers en vaak zijn ze dan ook aan allerlei ander aas te vangen waaronder ook vis en slachtafval.
Normaal is een onderlijn van fluocarbon of nylon voldoende. De lijndikte in verhouding met de te verwachten vissen nemen.  Met garnalen moet men op de kleinste beet aanslaan, terwijl je met levende aasvis, na wat trillingen op de top, een fikse run mag afwachten.
Controleer regelmatig het aas, kleine katvis kan in een mum van tijd een aasvis of stuk vis tot de graad afknabbelen.
Het is doorgaans een scholenvis en op sommige plaatsen echt een plaag waardoor je op die plaatsen waar ze massaal voorkomen vaak weinig anders kan vangen en verkassen noodzakelijk is.
Hou bij het onthaken steeds terdege rekening met de stekels op zowel kieuwvinnen als op de bovenste vin. Meest voorkomend bij zee en brakwater katvissen. Het ermee in aanraking komen is reeds voldoende om de stekel enkele centimeter diep in de huid te laten doordringen en is vrij pijnlijk.   

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/DfruAYaWpH8
 
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.