Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Kleine pieterman en Grote pieterman/trachinus vipera
 
Kleine en grote pieterman/foto's internet
 
Er zijn 4 soorten pietermannen in Europa en 2 in de Noordzee.
Max lengte/gewicht: Kleine pieterman 19cm. Grote pieterman 40cm.
Nederlands record kleine pieterman 1994: 71gr   2011: 19cm
" Giftig/ gevaarlijke vis "
Op de rugvin en de kieuwdeksels zitten stekels, die in verbinding staan met gifklieren. Een visser die een pieterman per ongeluk verkeerd vastgrijpt, wordt gestoken. Hierbij pompt de vis gif in de wonde. Het gif veroorzaakt een felle pijn die meerdere dagen kan aanhouden. Bij gevoelige mensen kan het gif ook hartklachten, ademhalingsstoornissen en bewusteloosheid of shock veroorzaken. Het gif van pieterman is thermolabiel, wat wil zeggen dat de werking ervan afzwakt bij hogere temperaturen (vanaf 40C). Het gestoken ledemaat in zo heet mogelijk water steken helpt om de pijn te verzachten

De Pieterman komt voor ten oosten van de Atlantische Oceaan van Noorwegen tot aan de Canarische Eilanden en in de Middellandse Zee tot aan de Zwarte Zee. 

De grote pieterman leeft het grootste deel van het jaar in dieper water, maar ze trekken in de zomer naar het ondiepe kustwater. De kleine pieterman leeft in ondiep water. Zwemmers lopen elk jaar een klein risico om een steek van de kleine pieterman op te lopen.
Beiden zijn bodemvissen die vooral 's avonds en 's nachts actief zijn en zich overdag ingraven in het zand.
Pietermannen zijn vrij smakelijk maar pas wel op bij het fileren voor de stekels.
Zijn die er eenmaal af, dan blijft er relatief veel visvlees over, want ondanks de geringe lengte van de vis kun je er mooie filets van snijden.  
 

Vismethode: Een visje waar niet gericht op gevist wordt maar geregeld voorkomt als bijvangst bij het vissen op de bodem met kleine haken en aas  meestal bedoeld voor platvissen.
Eigen vangsten: Regelmatig als bijvangst op zee.


 

Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.