Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Puffers/kogelvis/papegaaivis/Butterfish       soort
 

Kogelvissen (Tetraodontidae) zijn een familie van beenvissen, uit de orde der kogelvisachtigen die in tropische en subtropische wateren in de Atlantische, Indische, en Grote Oceaan voorkomen.
Hoewel Tetraodon-soorten in zoetwaterrivieren worden geboren, migreren ze zodra ze volwassen zijn naar brakwatergebieden en riffen die aan eilanden zijn verbonden. 
In
 
Japan gelden ze als een lekkernij. Bij gevaar maken de vissen zich bolrond door water op te zuigen, waardoor ze een aantal malen groter worden dan normaal.
De kogelvis is erg
 
giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacteriŽn accumuleert het in een aantal organen en in de huid.
Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden. Japanse
 
koks die deze vis serveren dienen dan ook een speciaal examen afgelegd te hebben om dit veilig te kunnen doen en daardoor gebeurt het vrijwel nooit meer dat er in Japan mensen overlijden door het eten van fugu. Bovendien zijn er tegenwoordig ook gekweekte kogelvissen die meestal vrij zijn van de bacterie en daardoor niet giftig.
 


Puffer Prickly/Ephippion guttifer  
Max. lengte/gewicht: 80cm/4.3  kg.
Leefgebied/gedrag: In ondiepe kustwateren, baaien en lagunes.
Voedsel: krabben en weekdieren. Meestal boven hard substraat.
Eigen vangsten Senegal Sine Saloum delta en Gambia: plaatselijke naam con-car-ay
Green rough backed/Lagocephalus Lunaris
Max. lengte/gewicht: 45cm/4.3  kg.
Leefgebied/gedrag: In ondiepe kustwateren, Occasioneel in baaien en lagunes. Meestal boven hard substraat. Indo west Pšcific: Rode Zee en Perzische golf tot zuid Afrika, Tot de western Pšcific: van Japan tot AustraliŽ. Zuid oost Atlantic: zuidkust of Zuid Afrika. Voedsel: krabben en weekdieren.
Eigen vangsten: Vietnam 07/2004
 

Colomesus psittacus/ banded puffer/Bosrokoman

Max. lengte/ gewicht:  30cm.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Zoet, brak en zeewater. Tot -40 meter diep. Western Atlantic. Golf van Paria tot de Amazone rivier in BraziliŽ. Solitair of in groepjes van 2/3 stuks, maar nooit in scholen. Komt regelmatig zoetwater binnen. Opgeschrikt, blaast hij zichzelf op als een ballon. Ongevaarlijk.
Voedsel:
carnivoor. Hoofdzakelijk mosselen die hij verbrijzeld met zijn sterk gebit.
Eigen vangsten: Suriname - 2005-2006 verschillende exemplaren
 

Vistechniek algemeen voor de soort  

Kogelvissen zijn in de eerste plaats schaaldier, krab, garnaal, en kreeft eters, en hebben dan ook forse maaltanden om die job te klaren.
Meestal vang je ze als bijvangst tijdens het bodemvissen met garnalen of stukjes vis. Echt gericht word er op puffers niet vaak gevist. Ik doe het alleen op plaatsen waar ze in grote aantallen voorkomen en andere vissoorten het laten afweten. 
Soms lukt het er eentje te landen met een nylon onderlijn, maar gewoonlijk is een staalkabel noodzakelijk wegens de malende tanden die meestal zorgen voor lijnbreuk met nylon.
Vis je er gericht op dan kan dit best met een lijn tot 20/30kg trekkracht en een onderlijn in staaldraad van 15kg.
Als haak, liefst een langstelige 1/0 tot 3/0. 
Het kan zijn voordeel hebben als je vist met krab, garnalen of mosselvlees, om dit met een elastiek op de haak te verstevigen.
Dit aas schuift immers vaak een eind omhoog op de lijn waardoor je vaak bij een aanbeet met een overgebeten onderlijn overblijft.
Als montage kan een gewoon schuivend bodemlood. 
Zorg ook voor een onthaaktang met lange bekken. De vis is immers vaak diep gehaakt  en je wil niet met je vingers tussen de malende tanden komen. 
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.