Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Haring/Clupea harengus/Atlantische herring  
 

       
Max. lengte/gewicht: 45cm/1.050 gram. Nederlands record 1995: 34.7cm/344gr.
Buitenlandse benamingen:
Duits: Hering/Engels: herring/Frans: hareng/Deens-Ijslands/Noords: sild 

Leefgebied/gedrag:
Er zijn verschillende soorten haring, maar deze soort is een vis van de Atlantische oceaan. Hij vermijd uitgesproken warm water. Onderzoek geeft aangewezen dat de haring zich steeds ophoud tussen -200 meter en het oppervlak. Ook vermijd hij ondiep en brak water behalve gedurende de paaiperiode.
Hij komt voor in grote scholen, tot zelfs van miljoenen vissen. De haringscholen hebben een complex immigratie en paai gedrag en houden hierbij bepaalde trekroutes aan. De belangrijkste gekende is de winterpaaitrek van Noorweegse en IJslandse haring, maar er is in elke maand van het jaar wel een paaitrek van haring. Overdag verblijven ze in dieper water maar rijzen bij nacht naar het oppervlak. In de winter eten ze minder dan in de zomer.
Haring voedt zich zijn hele leven met dierlijk plankton en alle mogelijke kleine vislarven.
 
Vistechniek
Vangstseizoen:
In principe kan je altijd haring vangen als je een school aantreft.
In België en Nederland wordt zelden gericht op haring gevist. Gebeurd het dat een sportvisserboot toevallig op een school haring stoot, dan is dit het signaal om op haring te vissen. Alleen de occasionele keren dat haring bij ons zo dicht op de kust komt dat hij vanaf de oever te vangen is zie je er gericht op vissen. Zo is er een periode eind maart half april waar de scholen dicht bij de kust komen.
Een van die plaatsen is de sluis van de Brouwersdam (Scharendijke-Renesse) aan het Grevelingen meer.
Het beste moment is, als de sluis water naar het Grevelingen meer door laat.

In de Oostzeehavens staan de hengelaars vaak schouder aan schouder als de haring op de kust is.
Het grootste deel van de haring wordt echter vanaf een boot gevangen.
Vangstmethode/materiaal -boot
Materiaal: Haring vangt men hoofdzakelijk met een verenpaternoster zoals op makreel. De montage mag echter beduidend lichter zijn. De paternoster bestaat uit één 5 tot 7 zijlijntjes met een voor zee vrij kleine haak. Nummers 4 tot 12 is voldoende. Op deze haken komt een stukje wol, tinsel, rubberimitatie of ander versiersel. Eigenlijk maakt het weinig uit wat, eenmaal in de school bijten haringen zelfs aan blanke haken, vaak worden hierom dan ook vergulde zilveren of gouden haken gebruikt.
Als lijn voldoet 25/00 nylon.
Als hengel een lichte boothengel met een werpgewicht van 60/100gram en een lengte van rond de 2.7m. Kies er eentje met een licht topeinde die de minste aanbeet registreert en waardoor het attractiever vissen is op deze niet grote vissoort.
Als lood kan een gewoon wartellood om het geheel op diepte te brengen. Maar wil je alles tot in detail perfect dan gebruik je het typische haringlood met zijn opvallende driehoeksvorm.
Door zijn vorm dwarrelt het onderwater waarbij het ervoor zorgt dat de pluimpjes extra attractief bewegen. 
Je bevestigt het lood voor de actie het best met een grote lus aan het eind van je paternosterlijn waar je daarna het lood doorhaalt. Dus liefst geen wartel voor de verbinding lood/onderlijn.
Je kan het lood nog opvallender maken door het met spiegelende tape te versieren.
Het is verkrijgbaar in 50 tot 90 gram.

Viswijze: Met de paternoster zoeken we de diepte waarop de school zich bevind. Gewoonlijk zit de school nooit echt diep. Eenmaal de school gevonden markeren we de diepte op de lijn zodat je de volgende maal gewoon kunt laten zakken tot op de gevonden diepte. We brengen actie in de paternoster door op en neergaande zijdelingse bewegingen met de hengel. Krijgt men een aanbeet, dan hoef je niet meteen op te halen. De gehaakte haring zorgt er immers voor dat zijn andere schoolgenoten op het vermeende voedsel opmerkzaam worden gemaakt en uit voedselnijd ook aanbijten.
Hou de lijn wel strak anders maak de haring er een warboel van en kan je het vlechtwerk gaan ontwarren.

Extra tips:
Buitengewoon gunstig zijn de nachtelijke uren, oostelijke wind en opkomend water. Een vervelende bijkomstigheid bij het vissen op haring is het na de vangst loslaten van de schubben. Je merkt het vaak niet meteen, maar in geen tijd zit je kleding onder het goedje. Vaak schieten de gehaakte vissen van de haak, maar dat heeft weinig, want het volgende moment bijt er reeds een andere vis aan.
De vis die je wil houden voor consumptie moet absoluut schoongemaakt en verwerkt worden de dag zelf, liefst nog tussen het vissen door. 
     
VB van haringpaternoster uit de handel/haringlood/haring montage
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

 

 

Links naar Video's Youtube
Drukte als de haring op de kust is: https://youtu.be/g5BiZW315lo
Met haringmontage: https://youtu.be/mF_9C1XA6ww
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.