Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Kat/hond haai  soort 
 
Kathaaien (Scyliorhinidae), is een familie van grondhaaien die bestaat uit 16 geslachten en 146 soorten. Sommige soorten kathaaien worden ook hondshaaien genoemd. Kathaaien herkent men aan hun spleetvormige katachtige ogen, en de twee kleine rugvinnen die ver achter op de rug zijn geplaatst.
Zij hebben een slank langwerpig lichaam. De meeste soorten zijn 60-70 centimeter lang. Een uitzondering hierop is de 
gebochelde kathaai (Apristurus gibbosus) uit de Zuid-Chinese zee die wel 4 meter kan worden. Zij komen voor in de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Noordzee. In de Noordzee bevinden zij zich vaak op met wieren begroeide zandbanken.
De meeste soorten hebben een gevlekt patroon, bestaande uit strepen, vlekken of stippen.
De
kathaai voedt zich voornamelijk met kreeftachtigen, schelpdieren en pieren. Af en toe eet hij vis, zoals zandspiering en jonge haring. Hij jaagt vooral 's nachts. Met behulp van elektrische oriŽntatie sporen ze hun prooi op in de bodem. Hiernaast eten ze ook dode vissen en allerlei soorten afval.
Met de populatie hondshaai gaat het goed. Toch in de drie gebieden, de Noordzee, de Keltische regio en de Golf van Biskaje. De aantallen zijn daar de voorbije jaren mooi toegenomen, tot een niveau dat volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) duurzaam is. Met andere woorden: de opvolging is verzekerd, ondanks onze visactiviteiten.
Maandelijks wordt zo’n 40 ŗ 50 ton hondshaai op onze Belgische veilingen aangevoerd, met een lichte piek in het voor- en najaar.
Eigen vangsten: Enkele tientallen exemplaren gevangen in Ierland bij het vissen in de monding van de rivier in galway baai.
    
Eigen vangsten Ierland
Kathaai/Scyliorhinus stellaris/Nursehound     
Deze haai, ook wel "grote hondshaai" genoemd, heeft grotere vlekken dan de hondshaai en de huidflappen op zijn kop lopen niet door tot de mond. De kleur van de kathaai varieert van grijsgeel tot grijsrood. Zijn buik heeft een lichte kleur zonder vlekken.
Max. lengte/gewicht: 160cm/10kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van -10 tot -125m.
Dit dier leeft vooral tussen rotsen of wieren en jaagt ‘s nachts. Overdag verbergt hij zich in holen, soms met meerdere dieren tegelijk. Hij zoekt zijn prooi, die meestal bestaat uit beenvissen, schaaldieren en inktvisachtigen, vlak boven de zeebodem. Hij prefereert rotsachtige bodem om te jagen.


 
 
Hondshaai/Small spotted catshark/Scyliorhinus canicula      
De Hondshaai  is een kleine haaiensoort uit de familie van de kathaaien.
De bovenzijde is lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. Wegens zijn vlekkenpatroon wordt deze haai ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd, de kathaai
wordt dan de grootgevlekte kathaai  genoemd.
Max. lengte/gewicht: 80cm/3kg.
Nederlands record 2000: 79cm 1200gr.
Leefgebied/gedrag: Hij jaagt bij voorkeur s'nachts maar is als opportunistische eter ook overdag actief. Meestal te vinden op zandbanken tot een diepte van -85 meter. Algemeen voorkomend op zand, steentjes en slik. In de Noordzee een typische zomergast, maar in Europa de meest voorkomende haai.
Eet schelpdieren,krabben, garnalen en kleine bodemvis. Ook aaseter.
 

Vistechnieken algemeen haaien/grondhaai

Klik hier voor dit artikel
 


 

Links naar Video's Youtube
de vangst van: https://youtu.be/uoqvr1xgh5E
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.