Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Lipvissen/Labridae soort

De lipvissen (Labridae) zijn een grote familie uit de ook al grote orde van de Perciformes (Baarsachtigen). Er zijn ongeveer 500 soorten lipvissen verdeeld in ca. 70 geslachten. Maximum 56cm bij 4kg
Kleur, grootte en lichaamsvorm variëren zo sterk dat het vaak moeilijk is om zelfs te zien of ze aan elkaar verwant zijn. Jonge en volwassen exemplaren, maar ook mannetjes en vrouwtjes zien er vaak heel verschillend uit.
Ondanks de verscheidenheid zijn er uitwendige karakteristieke kenmerken waardoor echter uitgemaakt kan worden dat ze familie zijn van elkaar.
De meeste lipvissen gebruiken namelijk, net als de papegaaivissen, voor de voortbeweging alleen hun borstvinnen en gebruiken daarbij het staartdeel als roer. Hoewel de bek niet sterk ontwikkeld is, hebben ze goed ontwikkelde lippen.
Talrijk langs rotskusten waar hij jaagt op garnalen, krabben en schelpdieren. Komt ook voor nabij pieren en havenhoofden, zelfs in inhammen. Meestal zijn het hier dan echter kleinere exemplaren. 
In Nederland zijn de afgelopen jaren vier soorten lipvis met de hengel gevangen: de gevlekte lipvis, zwartooglipvis, kliplipvis en Baillon’s lipvis
 
Gevlekte lipvis/Labrus bergylta
De gevlekte lipvis is zeer veranderlijk van kleur, meestal groenbruin met lichte vlekken
.
Max. lengte/gewicht:
75cm/4.3kg. Nederlands record: 1998: 48cm 1830gr.
Leefgebied/gedrag: Noordoost-Atlantische Oceaan van Marokko tot halverwege Noorwegen, Noordzee. Zowel bij rotsige kusten als in zeewiervelden op een diepte tussen de -10 en -20 m. Jonge vissen houden zich op in getijdewateren. Maakt ’s zomers in rotsspleten een nest van wier dat door het mannetje wordt bewaakt. Wordt langs de Nederlandse kust sporadisch gevangen.
Voedsel:  Kreeftachtigen, weekdieren en mosselen.
 
Kliplipvis/Ctenolabrus rupestris
De kliplipvis is overwegend bruin gekleurd, met oranje en groen. Er zit een duidelijke zwarte vlek aan het begin van de rugvin op de voorste stekels en aan de bovenkant van de staartwortel.
Max lengte/gewicht: 18cm. Gemiddeld slechts 11cm. Nederlands record 2003: 13.5cm 15gr.
Leefgebied/gedrag: Het oosten van de
Atlantische Oceaan aan de rotsige kusten van Marokko tot in Noorwegen. Daarnaast komt de kliplipvis voor in de Middellandse Zee. Ze leven in met wieren begroeide kusten op een diept van -1 tot -50 m onder het wateroppervlak. Is zeer zeldzaam in onze lage landen.
 
Iniistius Pavo / Peacock Wrasse
Foto wijfje gevangen 2018 Sri Lanka
Rift geassosieerd. Diepte -1 tot -100m. Tropisch.
Indi Pacific.
Max lengte 42cm.
 

 
Tripletail wrasse/Cheilinus trilobatus
Max lengte/gewicht: 45cm
Leefgebied/gedrag:
Tropisch. Zee en brak water op dieptes tussen de -1 en -30 meter.
In lagunes en zee riffen. Meest voorkomend langs rif randen. Meestal solitair.
Voeding: Kreeftachtigen en schelpdieren.
Eigen vangsten: Egypte 2007

 


Vistechniek   algemeen 
 
Meestal toevalstreffers tijdens bodemvissen. Wanneer je echter gericht op deze vissen wil gaan vissen vanaf de kust, dan is het goed om deze vis niet te onderschatten. Zeker de grotere exemplaren boven de twee kg zijn geduchte tegenstanders.
Materiaal: Voor het vissen vanaf de rotsen: Een degelijke strandhengel en werpmolen met een lijn van 10 tot 15 kg trekkracht. Haken nr 6 tot 8. Voorzie ook voldoende lood, je vist immers tussen en bij de rotsen. Voor het vissen vanaf boten of pieren kan een lichtere uitrusting gekozen worden.
Viswijze: Je vangt lipvissen als bijvangst aan zowat iedere montage, met zijlijntjes, afhouders dwarrellijnen op de bodem, enz..
Maar echt gericht vissen op lipvissen doe je het best bij rotsen of minstens boven een rotsachtige bodem met de dobber, zoals je op harder zou vissen, waarbij vaak een grotere variatie van verschillend formaat gevangen wordt.
Vissen met kunstaas op Wrasse is immens populair geworden sinds Japanse hengels die ongeveer 28 gram werpen populair werden in het VK. Het is vanaf 2021 nog steeds een vrij marginale bezigheid in vergelijking met aasvissen, maar deze aanpak is zeer, zeer effectief. Er is maar één eenvoudige rig die vaak wordt gebruikt voor deze manier van vissen, en dat is een weedless haak met een rechte staart van zacht plastic en een klein loodgewicht dat is ontworpen voor weedless haken direct erboven. Dit kunstaas blijft niet veel haken als het voorzichtig wordt opgetuigd en je het kunstaas boven en tussen het kelp krijgt. Wrasse haat ze en slaat ze elke keer hard aan.
Verder komen allerlei shads ook steeds populairder.  

Aas:
Krabben vormen een zeer goed aas, zowel met een harde als zachte schaal, maar ook pieren, garnalen en slakken doen het goed. Voor de grotere exemplaren zijn de harde gepantserde kreeften de beste keuze. Je krijgt minder aanbeten dan wanneer je vist met krabben maar bijna steeds is het dan ook een groter exemplaar. Met pieren en zagers zijn het doorgaans kleinere vissen.
De aanbeet: Soms pakken ze het aas razendsnel en trachten ermee in hun schuilplaats te verdwijnen, meestal ergens een holte in de rotsen. Zaak is ze hiervan vandaan te houden en dat kan alleen door niet toe te geven.  In verhouding met hun formaat zijn het krachtige spierbundels, gehard door de steeds ruwe waters rondom de rotsen. Laat daarom je hengel nooit onbeheerd achter wil je hem niet verspelen door een aanbijtende 2.5 kg vis.
Eigen vangsten: Florida en Egypte


vb harder montage (Klik op de afbeelding voor een vergroting)
 

 

Links naar Video's Youtube
 
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.