Droomvissen

Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 

 

        Konings makreel/King mackerel/Scomberomorus  cavalla/
Smoker/Kingfish
 

 

 
Max lengte en gewicht: 184cm/45kg.
Leefgebied/gedrag: De koningsmakreel is een subtropische vis van de Atlantische kust van Amerika. Algemeen in de kustzones van Noord Carolina tot Brazilië. In Het zuiden tot Rio de Janeiro en noordelijk occasioneel tot in de golf van Maine. Zijn voorkeur voor watertemperaturen van 20 tot 29°c beperkt zijn verspreiding.  Migreert volgens de temperatuur. Hij komt het meest voor op dieptes van -12 tot -45 meter. Van 1 tot 45 km uit de kust. Occasioneel in mondingsgebied en havens en aan de rand van de golfstroom tot op dieptes van -180 meter
Voeding: Koningsmakrelen zijn opportunistische carnivoren. De prooi is afhankelijk van hun grote. Afhankelijk van gebied en seizoen hebben ze vaak een bepaalde voorkeur.

Vistechniek  kingfish
 
Algemeen:
Een kingfish is onder de kleine biggame vissen in de ware zin van het woord een koning. Grotere exemplaren worden  smokers (rokers) genoemd. De reden hiervoor is dat ze na de hook up vaak zo vlug lijn van de molen trekken bij hun eerste run dat de slip gewoon begint te roken van de hitte die hierdoor ontwikkeld wordt. Smokers worden vaak selectief bevist omdat ze minder geneigd zijn vlug bewegend aas te nemen. In gebieden waar koningsmakrelen voorkomen zijn er regelmatig wedstrijden met vaak grote geldprijzen waarop alleen deze vis meetelt. De kunst is dan vaak om groot aas aan te bieden zonder dat ongewenste vissen het aas nemen.
In het algemeen kan men stellen dat, zelfs voor een onervaren kingfish visser, het gemakkelijk is een vis aan de haak te krijgen, mits men zich houd aan enkele basisregels.
Ze zijn te vangen aan:
levendaas, driftend of langzaam trollend.
Dood aas driftend of langzaam trollend, zowel volledige aasvis als strip baits. 
Trollend met kunstaas zowel aan het oppervlak of diep met een downrigger.
Jigging en werpen met kunstaas behoort ook tot de mogelijkheden.
Kingfish reageert ook goed op Chummen.

Visplaatsen:
Kingfish kan je de ganse zomer vangen langs de Atlantische kust. In die tijd kan je ze soms vangen vanaf vispieren. Ze migreren zuidelijker, richting Florida in de winter.  Afhankelijk van watertemperatuur en stroming komen koningsmakrelen dicht bij de kust. Meestal gebeurd dit vanaf midzomer, dan kan je zelfs smokers vangen op nog geen 1.5 km uit de kust, zodat het ook mogelijk is ze in die periode te vangen vanaf vrij kleine bootjes die niet ver op zee kunnen. Vis je kort bij de kust, zoek dan die plaatsen met een goede stroming en voldoende diepte.
Kingfish vindt je ook steeds in de buurt van scholen prooivis. Zie je prooivis aan het oppervlak of op de visvinder dan is er een goede kans dat er ook kingfish in de buurt is.
Vissen met levend aas 
Het juiste aas:
Hoewel zoals je bij de leefgebied/gedrag/voeding kan lezen heeft kingfish een ruim assortiment aan prooivissen waaruit hij kan kiezen. Toch is er één soort die er met hoofd en schouder boven uit steekt, namelijk Porgies (menhaden). Wedstrijdvissers gebruiken meestal porgies van rond de 25cm. Slechts een probleem, Porgies zijn moeilijker te vangen dan kingfish en even moeilijk in leven te houden gedurende langere tijd. De boot moet dan ook steeds over een grote levendaas tank beschikken, liefst rond en met voldoende zuurstofpompen of vers water circulatie.
Het vangen van Porgies gebeurd meestal met een net of een lijntje. Ze zijn ondermeer te vinden dichtbij het strand juist achter de surf lijn en in de buurt van pieren, jachthavens of obstakels.
Beschik je niet over deze toppers dan kan je het ook met andere aasvis proberen, en vaak is dit aas even goed, maar ik wilde je de porgys niet onthouden.
Een ander zeer goede aasvis zijn ribbon vissen die je in kiingfish gebied vaak vers kan kopen. Maar je kan natuurlijk verschillende andere soorten aasvis gebruiken en liefst in verschillende lengtes. 
Een ding is wel zeker, levend aas vangt beter dan dood aas, maar het kan ook.
 
porgy

Uitrusting:
Hengel: Er zijn speciale kingfish hengels op de Amerikaanse markt te koop. Meestal zijn dit hengels van rond de 210cm men een topactie of soms medium actie. gewichtsklasse 25 lb.
Molen/Reel/lijn: Een molen met een zeer goede slip of een reel met lever drag. Op de spoel, minstens 200 meter nylonlijn van 10 tot 30 kg trekkracht. Slipinstelling molen op 1/3 van de breeksterkte, deze verhogen we iets als de king tekenen van vermoeidheid begint te vertonen.


Star Rods Handcrafted Live Bait Kingfish Conventional Rods
Onderlijn:
Een kingfisch heeft een bek vol vlijmscherpe tanden, staaldraad is hier een must. Onderlijnen worden dan ook meestal gemaakt van 7 strand staaldraad of single strand stainless wire  met een trekkracht van ongeveer 15 tot 25kg bij grotere kings.  Neushaak haakmaat 2 tot 4 en  verlengstuk dreg(gen) nr 4. De lengte van het verlengstuk moet ongeveer 3/4 van de aasvis zijn. Je kan deze kingfish onderlijnen kopen in iedere hengelsportzaak in die gebieden waar kingfish aanwezig is. Deze riggen werken goed voor alle soorten aasvis uitgezonderd de langere ribbonfish (degenvis). Hiervoor gebruiken we steeds een verlengstuk met  meerdere dreggen.
Veel kingfish visser voorzien hun gerigde aas nog van een neus skirt. Dit als extra attractie en om de levende aasvis te beschermen waardoor hij langer leeft.
De voorste haak wordt in de neus geprikt en de dreggen in de rug van de vis. Bij een enkele dreg laat men die vaak gewoon bengelen zonder in de vis te prikken, zeker bij porgy. Wil je de dreg toch in de porgy prikken, doe dit dan juist voor de rugvin (kant neus). Iedere andere plaats verkort de levensduur aanzienlijk. Bij loshangende dreggen komt het vaak voor dat de kingfish langs de buitenzijde van de bek gehaakt is.

 
Twee voorbeelden van kingfish riggen
  
Ribbonfish rig/tandem rig
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  
Trolling patroon/spread:
Trol minstens met 2 lijnen, meestal gebuikt men echter 4 tot 5 lijnen. Gebruik je slechts twee lijnen, dan leg je uit met een downrigger en een aan een vlakke lijn.
Bij 4 of 5 lijnen gebruik je twee downriggers, twee outriggers of lijnen gevist van de zijkant en het aas aan het oppervlak en een lijn in de midden. De diepte waarop met downriggers gevist wordt is sterk afhankelijk van de bodemdiepte waar je vist en kan tot op 1/3 van deze diepte.
Figuur: In het voorbeeld een trolling patroon met 5 hengels. waarvan deze op de hoek gevist worden met een downrigger. Diepte 40 meter en 10 meter. De middenlijn wordt indien dat kan met een lijnclip vanaf het topdek gevist. De grootste afstand voor die lijn bedraagt vaak 200 meter.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Trolling tactiek:
De grootste fout die vissers maken is gewoon te vlug trollen. Eigenlijk is het geen echt trollen, maar gewoon de aasvissen achter de boot houden zonder dat de lijnen in de war geraken. Doe dit zo traag als de boot toelaat. Voor sommige motoren is de laagste snelheid echter nog te snel, in dat geval moet een remmende emmer achter de boot bevestigt worden om extra af te remmen of een zeeanker.
Het aas moet in ieder geval nog natuurlijk kunnen zwemmen en niet voortgetrokken worden door de boot.

Vissen met dood aas
Vissen met dood aas, soms bij gebrek aan levend werk ook goed. Vaak is het dodelijk aas voor grotere kingfish. Veel gebruikt aas hiervoor is cutlassfish/ribbonfish. Ook sardienen gerigd aan een rig met drie dreggen. De tactiek voor het vissen is vrijwel identiek aan de trolling tactiek voor levend aas, al vis men met dood aas vaker driftend.
Trollend met lures/kunstaas
Wie kiest voor artificieel kunstaas doet dit bij kingfish vaak omdat geen levend aas voorhanden is. Een andere reden is dat dit aan een hogere snelheid gebeurd, waardoor een groter gebied bevist wordt. Trolsnelheid ligt tussen de 6/8 km per uur.
Ook hier kan met flatlines aan het oppervlak zowel als met downriggers gevist worden. Vis hier ook op verschillende dieptes. Bij het trollen met kunstaas worden meestal slechts drie hengels gebruikt.
Krijg je geen aanbeten, verhoog of verlaag de trolsnelheid of probeer een andere diepte of kunstaas.
 
Aanbeet/dril/landing
Kingfish slaat toe en en gaat er vandoor met een  onwaarschijnlijke snelheid. Grotere exemplaren, de zogenaamde smokers doen hierbij vaak de reel roken, vandaar hun bijnaam. vergeet daarom nooit de slip op maximum 1/3 in te stellen. Bij een zwaarder afgestelde slip is er veel kans dat de dreggen uitscheuren. Na de eerste forse run kan de slip eventueel iet hoger gezet worden. Maar ook tijdens de dril moet je bedacht zijn op felle runs. De dril van een kingfish van 15 kg neemt toch bijna 30 minuten in beslag. Het is ook aangeraden om wanneer een kingfish gehaakt is, de overige lijnen binnen te draaien.
Opgepast, ook wanneer een kingfish ogenschijnlijk moegestreden naar de boot komt volgt bijna steeds nog een laatste wanhopige run. Pas bij het gaffen en landen, en zeker bij het onthaken op voor de vlijmscherpe tanden.  
 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/MhXl5sx8gQw
https://youtu.be/N3VQvLKTPSs
https://youtu.be/kaxUZu_OcJI
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.