<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Mekong giant catfish/Pangasianodon gigas/Pangasius Gigas
 
  
Eigen vangsten Thailand
Bungsamran  foto1: 45 kg  foto2: 49 kg. We wisten er met 2 man meer dan 800kg te vangen op 1 dag.     
Max. lengte/gewicht: 300cm/350kg.  De grootste schubloze vis in de wereld. Is een van de snelst groeiende vissoorten: 150-200kg in 6 jaar. 
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Azi, Mekong gebied waar hij zeer zeldzaam begint te worden door overbevissing. Thailand doet er nu veel aan om de populatie weer te vermeerderen door uitzettingen.  Locale naam Thailand: pla buk
Internationaal verboden in de handel.  
Het zijn tandloze herbivoren die hoofdzakelijk vegetarisch leven van waterplanten en algen. Neemt alleen ander voedsel uit noodzaak.
Bodemvis. In grote en middelgrote rivieren, gewoonlijk dieper dan -10meter. Vaak kan een diepe kuil  overdag een groot aantal vissen herbergen die dan bij schemering en nacht uitzwemmen om op jacht te gaan. Komt het meest voor in rustig water. Grote vissen zijn solitair en zijn meest voorkomend in de grote rivieren.
Migreert stroomopwaarts tijdens de paaitijd over vaak zeer grote afstand en paait in rustig water. 
Deze vis is populair op de Thaise vismeren waar hij op sommige plaatsen zoals Bungsamran massaal te vangen is. De meeste vissen op dit meer zijn uit het wild gevangen exemplaren, wat nu verboden is.
Deze vis bevist men trouwens op een zeer specifieke manier die hieronder uitgebreid omschreven is.
Op andere meren, doorgaans met gekweekte exemplaren vist men met pellets, boilies en mas.
Vis je met mas dan heeft geregeld kleine hoeveelheden voeren  (om de 5 min) het beste resultaat.    
 

Vistechnieken  Bungsamran
 

 
In Thailand is deze vis op kleine en grotere meren uitgezet ten behoeve van de sportvissers. Hier kan je tegen betaling van een dag of nachtvergunning vissen.
Een van de bekendste plaatsen is New Bungsanran  Lake bij Bangkok. Adres:

Vangsten van meer dan meer dan 20 stuks met een gewicht van over de 8 kg tot....  per dag zijn hier gewoon.
Het nieuwe bungsamran is pas geopend in 2017 en alle vis uit het vroegere bungsamran is naar de nieuwe locatie overgebracht.
Echt natuurlijk kan je het meer niet noemen, het is omgeven met bungalows die je kan afhuren en van waaruit je vist. Er is een tackle shop waar je zowel aas als lokaas kan aanschaffen en een restaurant. Het eerste wat je opvalt als je rond het meer wandelt is het her en der door het oppervlak brekende vis, sommige zo groot als kleine dolfijnen.
In de middag gaat er een boot het meer op om de vissen te voeren met tientallen vuilniszakken met broodkorsten. Wat je dan ziet doet ieder vissershart sneller slaan, het wateroppervlak kookt dan werkelijk van de vis. Vis je hier tussen dan knalt je dobber meteen weg. Het voederen is nodig wegens het (te) grote aantal vissen en doet geen afbreuk aan de vangst.
Je kan hier ook bij nacht vissen. De kans op een record vis is dan veel groter. Bij nacht wordt de vijver ook extra belucht met een systeem van pompen.
In Bungsamran sneuvelden reeds een tiental IFA wereld records.  
Bijhorend een lijstje met de schillende vissoorten die voor sportvissers belangrijk zijn en hun vermoedelijk aantal en gewicht. (Lijst opgesteld door het vispark)
Aan te raden is om hier twee dagen te vissen. De eerste dag werk je jezelf in het zweet met reuze mekong en striped catfish en de tweede dag kan je dan wat relaxed vissen op Arapaiba en Siamese karper.
Om u even een idee te geven van de frequentie op een goede dag. Tot laat in de middag duurt het maximum 30 minuten voor een aanbeet, vaak minder dan 15 minuten. Na 16 uur sta je binnen de minuut vaak weer met een gekromde hengel.
  • Giant mekong catfish -  8 tot 130kg - Circa 20.000 stuks
  • Chao Praya catfish - 6 tot 40kg - circa 500 stuks
  • Siamese Giant Carp - 20 tot 90kg - circa 200-300 stuks
  • Pacu - 3 tot 20kg - Circa 2000 stuks
  • Patin - 3 tot 20kg - Circa 15.000 stuks
  • Arapaima - 150 tot 250kg - 8 stuks
Gebruikelijke vismethode op BungSanran: 
Hengel:
Stevige hengels in een lengte van 2.4 tot 2.7 meter geschikt voor minimum 20lb tot 30lb lijn.
Lange hengels zoals uptide hengels geven een extra voordeel als het er op aan komt het aas verder te werpen. Nadeel is dan weer dat bij het haken van een grote Mekong katvis de lengte een nadeel is tijdens de dril.
Aangeraden door locals is een Ugly stick van rond de 30LB. De reden hiervoor is dat je met dit soort hengel meer controle hebt tijdens de dril en het gemakkelijker werpen is, zeker als je beperkt of gehinderd wordt door de hutstructuur.
Nog n opmerking, Het vangen en landen van een mooie vis aan een lichtere hengel mag dan wel een sensatie zijn, maar hou er rekening mee dat grote katvis in de meeste gevallen je lichtere kaperhengel breekt als de lijn te zwaar is, en in het geval van een lichtere lijn, 100% zeker de lijn.
Molen/reel:
Een goede reel of zeer goede molen met perfect werkende slip. De meeste vissen hier met een reel, maar zelf verkies ik steeds een molen omdat deze verder werpt en ik er beter mee overweg kan. Een zeer goede baitrunner is verkiesbaar, anders vis je met een open spoel, wat evengoed werkt.
Spoelinhoud minstens 200 meter.
Lijn:
Nylon of gevlochten draad met een trekkracht van minimum 15 kg tot 40kg voor de zwaardere vissen.
Nylon is het plaatselijk het meest gebruikt, maar misschien komt dit door de lagere aanschafprijs. Een van de redenen is ook, dat als je met een vrij stijve hengel en een rekloze lijn vist, niets meegeeft en dit hierdoor vaak bij de eerste run voor lijnbreuk zorgt. Onderschat de eerste run niet bij de aanslag, menig hengelaar is hierbij reeds in het water belandt.
Gebruik je een zachtere hengel, dan is gevlochten draad wel een goede keuze. Hierbij gebruiken we dan wel een voorslag van nylon om de schokken op te vangen en ook voor de mindere zichtbaarheid.
Haken:
In de eerste plaats sterke, stevige haken.  1/0 en 2/0 zijn de haken die onze gids gebruikt.
 
De techniek   

Bungsamran
Hier moet je als visser toch even slikken bij het gebruik van aasloze haken. De reden hiervoor is dat op Bungsamran de vis grote voerballen gewoon is. Ze zwemmen als het ware in het voer rond. Een doorsnee visser gebruikt hier gemiddeld 50 kg voer per dag.
Mekong katvis eet niet rechtstreek van aangeboden aas, maar filtert ronddwarrelend voer door water op te zuigen en het voer met zijn kieuwen te filteren.
Vis je toch met een broodkorst of ander aas aan de haak, dan is het resultaat bijna alleen kleine vissoorten.
In Bunsangran wordt hoofdzakelijk met de onderstaande montage op meerval gevist, al dan niet met een dobber.
95% vist hier met een schuifdobber en stoppertje. Hierbij moet de dobber wel over voldoende drijfvermogen beschikken om de voederveer met het lokaas te dragen. De lokaasvoerbal is echter niet zwaar onderwater en zweeft eerder tussen twee waters dan naar de bodem te zinken. Het gekneed lokaas in de voederveer valt er onderwater uit en zorgt zo voor ronddwarrelende lokaas.
Wat foam op of voor de haak zorgt ervoor dat het aas boven het lokaas zweeft als je op de bodem vist.

Drijvend met dobber (fig1)
Mekong, maar ook andere vissoorten zwemmen gewoon onder de langzaam uiteenvallende voerbal en zuigen het neerdwarrelende voer op. Vaak stoten ze daarbij tegen de voerbal om deze vlugger uit elkaar te doen vallen.
Ze nemen daarbij alleen per vergissing de haak mee die hier kort onder, vrij aan een onderlijntje hangt. Dit word gevolgd door een schrikreactie die zich dan in een aanbeet manifesteert.
De voerballen met een gemiddelde diameter van 15cm zijn zo gekneed dat ze als het ware vrij zwevend onder de vrij kleine schuifdobber hangen zonder deze te verzwaren. Het kneden van het voer is een kunst op zich en wordt meestal door de plaatselijke gids gedaan. De bal moet immers goed houden en mag niet te vlug uiteenvallen.
(zie voorbeeld) 
Onderstaan voorbeeld 1 verduidelijkt een en ander, het is de montage die door 95% van de vissers op Bungsamran gebruikt worden.
Als hoofdlijn gebruik je lijn met trekkracht van minimum 25 kg tot 50kg. Bij het gebruik van een stugge hengel is nylon aan te raden of een 5 meter lange shockleader. Beschik je echter over een een klasse hengel met een medium actie dan kies je best voor gevlochten draad. De plastic voerveer is terplaatse voorgemonteerd te koop en voldoet uitstekend. De korte haakonderlijn wordt gemaakt uit gevlochten draad of dacron. Als stopper gebruikt men hier steeds een stukje elastiek en zeker bij gebruik van gevlochten lijn functioneerde dit uitstekend. Ondanks de grote werpafstand en het gewicht verschuift het niet.
De diepte wordt normaal op ongeveer 2 meter afgesteld, maar is geen vast gegeven. Soms zwemt de grotere vis juist iets dieper. Je kan met deze manier ook tot 1 meter boven de bodem gaan vissen. Ondervinding leerde ons echter dat naarmate je dieper vist de aanbeten echter afnemen. Feit is dat je dan vaker aanbeten krijgt van andere vissoorten.   

1 drijvende dobber/2 Bodemmontage
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  
Op de bodem met schuifdobber (fig2)
Deze montage wordt hoofdzakelijk gebruikt voor alle katvissoorten, maar ook andere soorten zoals karper worden er mee gevangen.
Dit was de montage die we gebruikten om dicht bij de kant te vissen. De kleinere schuifdobber heeft hierbij de minste weerstand en maakt dat een aanbijtende vis het aas juist iets langer in de bek houd voor hij zijn vergissing bemerkt waardoor je iets meer tijd krijgt om de haak te zetten. Vis je op grotere afstand dan is een grotere dobber een noodzaak. Gebruik steeds wartels van topkwaliteit en zeker geen speldwartels. Deze laatste zijn zelden bestand tegen een dril van een megakatvis.
Een shockleader wordt vaak gebruikt bij het vissen onder de kant vanwege de rek die de eerste klappen moet opvangen. Zelf vindt ik dit echter niet noodzakelijk bij het gebruik van een goede hengel.
Op de haak worden kleine polystyreen balletjes gerijgt die de haak als popup laten drijven boven het aas. Meestal worden deze geweekt in kokosmelk of gedrenkt in een andere  smaakstof. Het principe van aanbijtende vis is hetzelfde als bij de drijvende montage, alleen zwemt de vis nu niet onder, maar boven de voerbal. Daarom ook het popup systeem.
Een zwaardere haak verhinderd dit soms.
De stopper wordt zo afgesteld dat de dobber juist boven staat als de voerbal op de bodem ligt. 
 
onderlijnmontage met veer/met dobber/voerveer vb.
(
dit is wel een plaatselijke montage en vrij ruw afgewerkt)
  
 
Aas en lokaas:
Aas en lokaas is terplaatse te verkrijgen aan democratische prijzen. 
Meestal bestaat het lokaas uit een grote emmer met broodkorsten die vermengt wordt met kokos melk en een zakje vismeel. Vaak doet men hierbij nog een smaak of reukstof die verschillend is voor iedere visgids en uiterst geheim gehouden wordt !
Verder is er nog een fijner mengel , lum genaamd, dat meer geschikt is voor grotere vis. Het mengen hiervan is een precies werkje, teveel of te weinig vocht doet je aas uit elkaar vallen. Laat daarom het bereiden steeds over aan je gids of kijk de eerste malen goed toe en probeer het daarna.
In principe wordt het aas en lokaas terplaatse gekocht (verplicht) en er zijn verschillende samenstellingen.
Verder heb je nog aassoorten voor andere vissoorten.
basisbroodmengel

Brood rig

Lum rig

Waar te vissen:
Afstand is erg belangrijk. De meeste en ook de grootste vissen zitten zowat in het midden van het meer. Dichtbij zijn het er een stuk minder en vaak beduidend kleiner. Je moet daar gooien waar je ze ook ziet spelen en zwemmen. Soms echter kan je de grotere exemplaren ook gericht bevissen bijna onder de terrasjes waar ze zich waarschijnlijk verschuilen overdag.
Tip: Met een iets kleinere voerbal lukt het vaak beter om wat grotere afstand te werpen.
Vis gidsen:
Het is iets duurder om met een goede gids te vissen, maar zeker hier betaald zich dit terug in het vangen van grotere en meer vissen. De gidsen geven u advies over de manier van vissen en zorgen voor zowat alles. Ophalen en klaarmaken van aas en lokaas, klaar zetten en optuigen van de hengels, advies waar en hoe vissen, landen van de vis, fotograferen, eten en drank.
Onderschat hun waarde niet, alleen al het juist kneden van de voerveer en de wijze waarop het aas op de haak en in de voerveer verborgen wordt zorgt reeds voor meer vis. Daarbij is het landen van een reuze vis vaak geen gemakkelijke job, zeker als die dan ook nog eens onder het visplatform van je hut uitgehaald moet worden.
In een zin samengevat:  Ze zorgen voor een onvergetelijke visdag.
 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/HdJLhhsMBV8
https://youtu.be/54okB5YKYAs
https://youtu.be/85gzELtmzYw
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.