Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Piranha/Serrasalmus     soorten  
 
De Piranha's of echte piranha's (Serrasalmidae) zijn een familie van carnivorevzoetwatervissen die in de rivieren en meren van Zuid-Amerika en Midden-Amerika leven. Piranha's worden ongeveer 15 tot 25 centimeter lang, hoewel individuele vissen gevonden zijn die ruim 40 centimeter lang waren.
Ze zijn bekend om hun scherpe tanden en hun agressieve honger naar vlees. In werkelijkheid voeden ze zich voornamelijk met vis en fruit dat in het water terecht komt.
Enkel in het droge seizoen, wanneer voedsel schaars, de waterstand hinderlijk laag en het water troebel wordt, raken piranha's bijzonder snel geagiteerd en agressief. In die periode eten ze wel degelijk alles wat hun voor de tanden komt, inclusief soortgenoten.
Serrasalmus Rhombeus/Redeye piranha/Zwarte Piranha
Max. lengte/gewicht: 41.5 cm/3kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch, zoetwater. Zuid Amerika Amazone en Orinocco riviergebied, Noord en oost Guyana Shield rivieren, en Noordoostelijke kustrivieren van Brazilië. Komt voor in stroomversnellingen, maar ook in de diepere zones. Is hoofdzakelijk een carnivoor, voedt zich met kleine vissen, krabben, zoogdieren, hagedissen en insecten. Het is een schuchtere niet agressieve vis. Zijn gebit is echter vlijmscherp en kan accidenteel ernstige verwondingen veroorzaken. De invoer en het uitzetten is in sommige gebieden verboden.

Serrasalmus Spilopleura/Speckled piranha  
Max. lengte/gewicht:
21cm. Leefgebied: Tropisch, zoetwater. Zuid Amerika Guapore rivier bassin- ongevaarlijk

Serrasalmus Eigenmanni 
Max. lengte/gewicht:
18 cm. Leefgebied: Tropisch, zoetwater. Zuid Amerika: Amazone riviergebied en Noord oostelijke Guyana Shield rivier. Ongevaarlijk


Vistechniek algemeen voor de soort  
 
Alle kunstaas en levend en dood aas. Zeker als er grotere exemplaren in de buurt zijn is een flinke staaldraad of spinstangetje echt onmisbaar wil men niet steeds het kunstaas verspelen. We bevisten deze rover op verschillende manieren. Met kunstaas in open water, zowel diep als ondiep. Eens gehaakt probeert de vis zich met korte rukken van het kunstaas te bevrijden. Een andere manier is met schuiflood en het aas op de bodem, waarbij we de grootste exemplaren wisten te vangen. Hier kregen we meestal enkele korte rukjes en daarna een doorgaande run. Als je bij deze manier van vissen niet met staalkabel van voldoende dikte vist krijg je de ene lijnbreuk na de andere. Een trekkracht van 25 tot 40kg kg lijkt overdreven voor deze betrekkelijk kleine vis , maar blijkt vaak nog niet bestand te zijn tegen de scherpe tanden.
Hoewel we niet met levend aas visten, lijkt me dit de enige manier om de echt grote exemplaren aan de haak te krijgen. We maakten het meer dan eens mee dat tijdens het binnenhalen van een katvis of tucunari, de gehaakte vis aangevallen werd, waarbij we slecht een korte ruk voelden en daarna de kop of een vis zonder staart overhielden.
Bij het onthaken neemt men de vis vast achter de kop, en onthaakt hem het liefst zonder de vingers in de bek te steken. Piranja kan een balsa plug met zijn tanden fel toetakelen, daarom is vissen met plastiek of metalen pluggen beter.
Eenmaal visten we bij nacht op de rivierbodem met stukken vis als aas, en alhoewel onze gids erbij bleef dat Piranja niet bij nacht jaagt, kregen wij de ene overgebeten lijn na de andere. Uiteindelijk lukte het ons toch om één exemplaar te landen, een vis van +- 2 kg. 
Piranja's kan men vaak lokken door met de hengeltop in het water te kloppen, hiermee spelende of springende vissen nabootsend.
Eigen vangsten: Suriname, verschillende plaatsen,We vingen er waarschijnlijk twee verschillende soorten.
Redeye/zwarte piranha/Serralsalmus Rhombeus: Deze soort wisten we te vangen in de Kabalebo rivier tot + 2kg.
Serrasalmus Eigenmanni: Ik veronderstel dat het deze soort is die we wisten te vangen op het Brokopondo stuwmeer, Nickerie rivier en de Corantijnrivier. Grootste 2 kg. De vangst was echter bij nacht en de foto is mislukt.

 
    
 Eigenmanni, een kleiner exemplaar die een popper van 9cm aanviel  op het Brokopondo  stuwmeer.
   
Kleurvariaties van de zwarte piranha/Rhombeus  in de Kabalebo rivier. Foto twee mijn grootste +2kg exemplaar.
 
Het gevaarlijk gebit.

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/DXjf_N9L1Po
https://youtu.be/a-h_T2YN0kY
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.