Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Stekelbaars/driedoornig en tiendoornig

 
De tiendoornige stekelbaars is een visje dat 5 tot 7 cm lang wordt en is daarmee het kleinste zoetwatervisje van de Benelux. Hij heet "tiendoornig", maar hij komt voor met meer en met minder stekels. De rugstekels staan wat onregelmatig naar links en rechts, zodat de stekelbaars ze tegen zijn lichaam aan kan leggen zonder dat ze elkaar raken.
Vrij algemeen voorkomend. Een sterk visje dat vaak in kleine poelen en beekjes voorkomt. Een van de visjes waar de kinderen vroeger als eerste mee kennis maakten. 
Het driedoornig stekelbaarsje komt iets groter en heeft slechts 3 stekels. De verspreiding is ook niet zo algemeen als het tiendoornig stekelbaarsje. Verder is het leefgedrag en voortplanting vrijwel identiek.

Als het voortplantingsseizoen nadert krijgt het mannetje fellere kleuren en krijgt hij een rood buikje. Hij neemt een territorium in bezit waar hij al zijn soortgenoten uit verjaagt. In het centrum van zijn gebied bouwt hij een nest van plantendelen, die hij met een kleverige afscheiding van zijn nieren aan elkaar plakt. In zee gebruiken stekeltjes zeewier. Hangt het nest naar behoren in de waterplanten, dan probeert het mannetje een of meer wijfjes ertoe te bewegen om haar eitjes in zijn bouwsel af te zetten. Is dit gelukt dan volgt het mannetje haar op, om met zijn homvocht de eitjes - 2mm in doorsnee - te bevruchten. Tijdens de 5 - 12 dagen die de ontwikkeling in beslag nemen, bewaaiert het mannetje zijn broed door het nest heen. De baby-visjes zijn bij het verlaten van de eischaal 4 mm groot. Ze blijven onder bewaking van hun vader tot ze oud genoeg zijn om ook het nest te verlaten. In een jaar tijd groeien ze tot 2,5 - 5 cm.

Worden hiervoor vaak als studieobject en eerste kennismaking gehouden in klaslokalen. 

Vismethode:  
Als bijvangst met de vaste stok. Alleen kinderen waaronder ikzelf visten er vroeger vaak gericht op met een wormpje als aas en zonder haak.
 
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.