Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Wijting/Merlangus merlangus 
 

 
Max. lengte/gewicht: 70cm/3kg. Een vis van 45cm is bij ons echter reeds een recordvis.
Een goed gemiddelde is 35cm en 300/400gram. Nederlands record 1981: 1774gr  1988: 59cm.

De vis is uitgerust met een groot aantal zeer fijne scherpe tandjes die een ware aanslag kunnen plegen op je zeeaas en onderlijnen.
De wijting heeft een sterke lucht bij zich en zijn kleine schubben laten snel los. Het vlees van de wijting is erg mager en gefileerd of geheel gebakken een ware lekkernij.

Leefgebied/gedrag:
De wijting komt hoofdzakelijk voor in de gehele Noordzee en rond de Britse eilanden tot aan de koudere wateren rond IJsland waar ze vaak groter worden dan hier. Een kleinere soort leeft ook in de Middellandse en Zwarte zee.
Zwemt vaak in scholen boven zand en slikbodem. Kiezel en rotsbodems worden vermeden. Komt voor op dieptes tussen de -10 en -200 meter maar dieptes tussen de -20 en -100 m genieten de voorkeur.
Paait tussen Januari en Juni. De centrale Noordzee en het gebied ten noorden van de Doggersbank zijn gekende paaigebieden.
Hun lievelingsvoedsel voedsel is garnalen, maar verder zijn het alleseters.
 

Vistechniek :

Algemeen:
Hoewel er vroeger niet echt gericht op gevist werd is dat met het teruglopen van de algemene vangsten langs onze kusten veranderd. Daarbij is het aan het juiste lichtere materiaal een mooie sportvis die daarbij nog lekker smaakt ook. De wijting is door overbevissing gedecimeerd maar desondanks nog regelmatig te vangen.
Zo rond half oktober verschijnt de wijting onder de kant, dit samen met kuitrijpe garnalen die het relatieve ondiepe warme kustwater komen opzoeken. Overdag stropen de wijtingscholen de diepere waterlagen af en tegen de avond trekken ze naar ondieper water voor de garnalen.
Wanneer je ver werpt kan je ook overdag wijting vangen, maar de meeste kans heb je toch in de duisternis.
Dit heeft ook te maken met de leefgewoonten van de garnaal die het duister toch ziet als een soort dekmantel. Ze komen dan uit het zand en gaan op zoek naar voedsel, hierbij zijn voor de wijting een makkelijke en geliefde prooi.
Wijting is zowel in stroming als stilstaand water actief. Alleen aan een ruwe zee met hoge branding en troebel water heeft hij een hekel.
De periode voor en direct na de hoogste waterstand is het succesvolst. Als deze tijd nog 's ochtends of 's avonds met de schemering samenvalt zijn de vooruitzichten nog beter.
Als hoofdlijn is 30/00 gebruikelijk. Als aaslijn kan 35/00, dan wordt de lijn minder beschadigt door de scherpe tandjes, maar dunner tot zelfs -20/00 levert gegarandeerd meer aanbeten op (aan u de keuze)
Belangrijk is ook dat de haken extra scherp zijn wegens de harde kaak.
 

Vanaf de kust:
Beste vangsperiode is van oktober tot en met december.
Bij goede weersomstandigheden is een lichte strandhengel van 4 tot 5 meter met een werpvermogen van maximaal 75 gram ruim voldoende. Als lijn 25-30/00 met eventueel een voorslag van 45/00.
Lood met gewicht tussen de 50/75 gram. Bij ruwere omstandigheden is een zwaardere hengel met een werpgewicht van 150/175 gram vaak nodig, maar dan heb je met deze zware uitrusting nog weinig sport aan deze toch wel kleine vissoort. Dit ondanks zijn vaak hevig verzet in verhouding tot zijn lengte.
Als beste vangsttijd zweren sommige bij afgaand tij, maar deze regel gaat niet altijd op en op sommige plaatsen is opgaand tij dan weer beter. Water dat in beweging is geniet dus de voorkeur.
Voor een goede sessie kies je voor een avond of nacht met afgaand tij. Hoe later dat in de avond valt hoe beter.
In kanalen of langs pieren en de diepere stranden kan je ze overdag soms wel goed vangen.

Als onderlijn is ook hier de rode bezemafhouder of een driehaaks onderlijn favoriet. Neem de afhouders niet te kort, zo'n 20cm is prima.
Zijn verre worpen een must dan zijn afhouders af te raden wegens de remmende werking die een verre worp bemoeilijken en kies je eerder voor een combinatie met een enkele haak.
Wijting heeft een grote bek, dus echt kleine haken hoeven niet. Op een haak 1/2 kan je best 2/3 pieren zetten. Zijn de wijtingen echter aan de kleine kant dan liever een haakmaat
4.
Plaats voor de haak op de zijlijn twee zilverkleurige of rode lovertjes/sequins om het geheel aantrekkelijker te maken, vaak helpt dit!

Als aaslijntjes draad van 25-30/00 wegens de scherpe tandjes. De vis draait tijdens het binnenhalen rond zijn eigen as en beschadigt hierdoor vaak het aaslijntje. Regelmatig controleren is dan ook een must.

Tijdens stilstaand water is het vaak ook leuk om met licht materiaal op wijting te vissen.
Het kan bijvoorbeeld met een spinhengel en een werpgewicht van 20/25 gram.
Als hoofdlijn 18-20/00 en slechts één haak aan een dwarrellijn.
Actief binnenvissen levert daarmee de meeste aanbeten op.
Ook een zeebaarshengel leent zich uitstekend voor het gericht vissen op wijting als je bv bij nacht niet echt ver hoeft te werpen.


Vanaf de boot:
Hier is hij het gehele jaar te vangen, al zijn het voor en najaar de beste periode voor de grotere exemplaren. In diep water is hij op ieder uur van de dag te vangen, maar is de zee ondiep en helder dan vang je hem ook hier beter in de nachtelijke uren.
Meestal gebruikt men geen speciale hengel maar een normale boothengel waarmee recht omlaag gevist wordt met afhouders. Hierbij schoren de montages met bezemafhouders het best. maar afhankelijk van het tij kan je ook kiezen voor stalen afhouders. In geval van weinig stroming is rollood soms beter. 
Als alternatief kan kogellood hier ook uitstekend werken maar dan tik je het best bij iedere aanbeet aan.
Ook hier weer haken 1/2 aan een aaslijntje van 25/00.

Aas:
zagers en zeepieren zijn de nr één. Een stukje vis zoals makreel of wijting kan echter ook evenals schelpaas, mossels of garnalen. Vaak zijn duimnagelgrote stukjes aas het best.
Ook kunstaas zoals een verenpaternoster vangt op open zee soms goed.
Wijting scheurt het aas vaak van de haak en daarom dienen zeepieren en zagers goed op de haak bevestigt te worden. Rijg ze daarom over de haakpunt en weerhaak tot op de haaksteel.
Neem ook voldoende aas mee, wijting vissen kost nu eenmaal handenvol aas. 
 

Aanbeet:
De  aanbeet van een wijting zijn korte felle tikken op de hengeltop. Draai daarna rustig binnen wegens de vrij zachte bek waardoor losscheuren geregeld voorkomt.
Soms krijg je de geregeld aanbeten en bij het binnendraaien blijkt het steeds loos alarm te zijn. Verander dan eens van techniek en probeer in eerste instantie zowel grotere als kleinere haken. Helpt dit niet  probeer dan eens een dwarrellijn in plaats van de gebruikelijke afhouders.
Wijting is een scholenvis, vang je er èèn dan is de volgende reeds in de wachtrij.
Hou de hengel steeds in de hand, zodat je de haak snel kan zetten bij een aanbeet. Ook bij het vissen met een paternoster moet je de vis direct binnen draaien, en niet zoals vaak bij scholenvissen, wachten op andere aanbeten. Door het onophoudelijk spartelen geraakt wijting immers snel van de haak.
Laat de lijn daarom tijdens het binnendraaien ook nooit slap vallen. 

Extra tips:
---Vang je wijting bij het verankerd vissen vanaf een boot, dan kan het je de school vaak uren onder de
     boot houden als je regelmatig een voerbal inwerpt van fijngemalen vis
.
---Dood, en kuis de wijting direct na de vangst en bewaar hem droog op een koele plaats. Alleen op die
     manier blijft de lekkere smaak behouden.

Onderlijn montages;
Verschillende montages geschikt voor wijting vind je terug onder
 basistechnieken/Lijnmontages/zeevissen

 

flapper lijn
 

Een basis paternoster montage die zowel met een, twee of drie haaklijnen kan uitgerust worden. Deze drie haak versie is ideaal voor kleinere vissoorten zoals alle platvissen, wijting, steenbolk, enz.
Meest geschikt om vanaf strand en pier te gebruiken. Dit op een zandige bodem. Bij een ruwere bodem verminderd men het aantal aaslijntjes naar 2 of 1.
Totale montage lengte, ongeveer 1.8 meter en +-25kg. Aaslijntjes 30 tot 60cm +-10kg. Haakmaat 2 tot 1/0.
Dit natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden en de beoogde vissoort.
Montage tips:
-Knijp de sleeves niet te vast op de lijn zodat je indien nodig deze tijdens het vis nog kan verschuiven en zo de onderlinge afstand tussen de haaklijnen kan aanpassen.
-Je kan de wartel van de haaklijn ook vervangen door een wartel met snelwissen klip of door een snelwissel clip alleen. Deze laatste bevestig je dan vast op de lijn met een grinner knoop.
De snelwissel clip werk je dan best af met een crimpkous. 
-Let er ook op de haaklijnlengte niet te lang te nemen. Deze mogen niet in elkaar kunnen grijpen. Dus bij een lengte van 40 cm. Minimum 40cm tussenafstand voorzien.
-Als vervanging voor de sleeves kan je ook stopknopen gebruiken, gemaakt met Power gum.
-Je kan de haaklijnen ook nog voorzien van aasstoppers. Deze vermijden dat het aas naar boven toe schuift, van de haak weg, tijdens de worp. (zie voorbeeld) 
 

  • Knijp de sleeves niet te vast op de lijn zodat je indien nodig deze tijdens het vis nog kan verschuiven en zo de onderlinge afstand tussen de haaklijnen kan aanpassen.
  • Je kan de wartel van de haaklijn ook vervangen door een wartel met snelwissel klip of door een snelwissel clip alleen. Deze laatste bevestig je dan vast op de lijn met een grinner knoop.
    De snelwissel clip werk je dan best af met een crimpkous. 
  • Let er ook op de haaklijnlengte niet te lang te nemen. Deze mogen niet in elkaar kunnen grijpen. Dus bij een lengte van 40 cm. Minimum 40cm tussenafstand voorzien.
  • Als vervanging voor de sleeves kan je ook stopknopen gebruiken, gemaakt met Power gum.
  • Je kan de haaklijnen ook nog voorzien van aasstoppers. Deze vermijden dat het aas naar boven toe schuift, van de haak weg, tijdens de worp. (zie voorbeeld) 

    


 

Paternoster met nylon afhouders
Meestal gebruikt voor platvissen en kleine vis als wijting. 

    

a
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.