klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Dessel  - Turnhout - Schoten
Foto's

 
Plan
GroKlik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.

Klik op de kaart voor een vergroting
 
Gegevens Het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is gelegen in de provincie Antwerpen. Het verbindt het kanaal Bocholt-Herentals te Dessel met het Albertkanaal te Schoten. Het hoogteverschil tussen Dessel en Schoten bedraagt circa 25,7 meter en wordt overwonnen door tien sluizencomplexen, allen gelegen op het traject Turnhout-Schoten. Het kanaal bestaat dus uit tien stuwpanden waarvan de laatste acht (van Brecht tot Schoten) zeer korte panden betreffen. Het kanaal heeft een lengte van circa 64 km en beslaat een oppervlakte van ongeveer 110 ha. Lengte 64km. De gemiddelde breedte bedraagt ongeveer 17 meter en de diepte ligt globaal tussen de 2 en 3 meter. In het kanaal zijn ook verbredingen aanwezig
Praktisch geen commerciŽle scheepvaart, alleen pleziervaart. Het is een rustig kanaal in een mooi landschap. Er zijn 10 sluizen op dit kanaal. Oevers, deels versterkt met hout, beton of metaal en over het algemeen voldoende bereikbaar. Hoogte tot het water 0.5 tot 1 meter.
Weinig of geen waterplanten aanwezig.
 
Vissoorten

Visbestandopname 2017: 
In totaal zijn er in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten 19 vissoorten gevangen. Namelijk: paling, alver, baars, blankvoorn, brasem, driedoornige stekelbaars, karper, kolblei, pos, snoek en snoekbaars, zeelt, rietvoorn,winde, graskarper, marmergrondel, roofblei, zonnebaars en zwartbekgrondel.
De omvang van het visbestand wordt geschat op 146,6 kg/ha en 3.734 stuks/ha. De visbiomassa wordt aangevoerd door blankvoorn (46%), gevolgd door baars (26%) en paling (8%). Voor de overige soorten is het aandeel in de biomassa lager dan 6%. Brasem is hierbij nog het meest abundant. Op basis van aantal is het eveneens blankvoorn (50%) en baars (22%) met het grootste aandeel. Voor de overige soorten geldt dat brasem (9%) nog het meest abundant is.

Opvallend is het hoge palingbestand in Schoten. In dit deel van het kanaal waren de oevers bekleed met stortsteen, waar veel paling in is gevangen. In de twee meest oostelijke kanaallocaties voert blankvoorn het bestand aan. Opmerkelijk is de vangst van veel baars nabij Dessel
 

Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap
Bijzonderheden Veel wandel en fietsmogelijkheden. Rustig viswater.
Opmerkelijk zijn ook vangstmeldingen van meerval tot +2 meter.
Opmerkelijk is dat uit de visbestandsopname in 2010 is gebleken dat  er in de zwaaikommen gemiddeld 10 maal meer vis aanwezig was dan in het kanaal zelf.
 Stekken In de week zijn de zwaaikommen het populairst terwijl in het weekend meer uitgeweken wordt naar de vaargeul.

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.