Home   Email  

 

 

 

 

Vissen op Snoekbaars
Artikel

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar index snoekbaarsartikels


Vissen met Fireballs
 
Niet zelden als de temperatuur plots daalt in de maanden oktober - november is de snoekbaars moeilijk te vangen op kunstaas. Een dood aasvisje aangeboden met een fireball kan dan vaak voor verrassende vangsten zorgen en niet alleen dan. 
De naam fireball slaat eigenlijk op de meestal fel gekleurde rode loodkop.  Aan de loodkop zit een korte brede haak die in de eerste plaats dient om de aasvis op zijn plaats te houden en veel minder om de roofvis te haken. Al gebeurt dat natuurlijk ook maar het is vooral met de bijkomende dreg dat de roofvis gehaakt wordt.  Die haak moet zo kort mogelijk van steel zijn,  omdat de aasvis zo dicht mogelijk tegen de loodkop aan moet zitten. Verder moet de haak vanzelfsprekend vlijmscherp zijn en dat liefst ook zo lang mogelijk blijven. Let er ook op dat de haken roestvrij zijn.  Het is me vroeger reeds overkomen dat gebruikte firebalhaken na enkele maanden door roest zo verzwakt waren dat ze bij de minste druk afbraken.

De montage
Afhankelijk van de grootte van de aasvis gebruiken we verschillende montages. Ze zijn simpel en vrij vlug te vervaardigen. Het kan aan de waterkant maar het gemakkelijkst is natuurlijk om thuis enkele verschillende montages vooraf klaar te maken aangepast aan de aasvisjes.
Als benodigdheden volstaan wat sleeves, dregjes, staaldraad en een sleeve tang.
Alleen voor de laatste montage is gebruik gemaakt van ander materiaal, namelijk een gewone simpele spinstang. 
Een tekening is soms duidelijker dan woorden.
1 Simpele montages met enkele dreg
A In de eerste montage is gebruik gemaakt van enkele staaldraad. De oogjes zijn ieder apart verzekerd met een sleeve. Je kan indien je dat wenst nog wat extra versiering aanbrengen doormiddel van kraaltjes, maar zelf doe ik dat niet. Ze zijn hier alleen ter illustratie bijgetekend. Voor mij is het echter de vis en de bewegingen die attractief moeten zijn, en de rest moet liefst zo onopvallend mogelijk zijn. Probeer de lus aan de fireball zo klein mogelijk te houden. Zelfs zo dat het oogje iets geklemd zit tussen het staaldraad. 
B In de tweede montage is het staaldraad dubbel genomen. Deze montage gebruiken we het meest voor kleine aasvis. De dreg kan hierbij een stukje vrij bewegen over de staaldraad waardoor deze iets variabeler is in lengte. De staaldraad is ook hier verzekerd met 2 sleeves.





 
2 - Montages met dubbele dreg voor grotere aasvissen
A Nu is een korte en een lange takel gemonteerd. De ene dreg komt nu ruim halfweg in de aasvis en de andere aan de staartwortel. Deze montage stelt u in staat om bij een aanbeet onmiddellijk de haak te zetten. Slikken is dan bijna uitgesloten.
B Idem als A, maar nu is de tweede takel met een sleeve op de eerste vastgezet waardoor het fireball oog zelf volledig vrij blijft.


3 Montage met spinstang
Als spinstang gebruik je hiervoor het simpelste model waarbij de sluiting met een siliconenslangetje gebeurd. De spinstang wordt centraal in de aasvis gestoken en wel zodanig dat ze ongeveer ter hoogte van de aars de vis verlaat. Druk de stang iets verder door en bevestig nu de dreg. Duw het geheel terug en bevestig de spinstang met de aasvis doormiddel van een mini speldwartel aan de loodkop.
Deze montage heeft als voordeel dat ze binnendoor loopt en hierdoor minder zichtbaar is. Ze voorkomt ook dat de aasvis tijdens het vissen kromgetrokken wordt.

 
4 Gebruik van een  splitring.
Bij alle montages kan ook gebruik gemaakt worden van een splitring. Hierdoor is de takel iet beweeglijker waardoor je ook iets hogere vissen nog gemakkelijk kunt bevestigen.  Maar in hoofdzaak laat de splitring toe gebruik te maken van vooraf geprepareerde takels in verschillende lengten. 

 Hengel en lijn
Dit zijn eigenlijk bijzondere hengels omdat je op gevoel vist en je er er ook een aasvisje mee vist waarbij je de vis 2-5 seconden laat doorbijten.
Daardoor is het ook belangrijk dat de top zacht is. Zacht om de snoekbaars zo min mogelijk weerstand te laten voelen.
Snoekbaars heeft echter wel een hele harde bek. En je wilt dus voldoende power hebben om de haak te kunnen zetten. Om deze reden is een hengel met een topactie erg fijn. Zachte top voor de aanbeet en een harde achterkant om de haak te kunnen zetten.
Een soepele snoekbaars hengel is echter ideaal. Zo heb ikzelf een Hardy snoekbaars levendaas hengel.
Als lijn nemen we gevlochten draad met een voorslag uit Fluo carbon. Neem de lijn zo dun mogelijk om zo weinig mogelijk weerstand te hebben. 12/00 voldoet uitstekend. 


Fireball hengel actie

Vistechniek
De grootste fout die je kunt maken is te vissen zoals je het doet met een shad. Met een fireball is het de kunst om traag tot zeer traag net boven de bodem te vissen. Opwaartse en neergaande bewegingen moeten in hetzelfde trage tempo gebeuren. Hef het visje slechts een tien cm van de bodem en laat het daar minstens vijf seconden zweven. Daarna laat je het weer gecontroleerd naar de bodem zakken en brengt het weer omhoog. Dit alles gebeurt terwijl de boot zachtjes drift. Je merkt zo ook meteen of je in dieper of ondieper water komt en je vist steeds op de juiste diepte.
Een fireball kun je ook werpend van de kant af vissen. De techniek is bijna identiek.
De hengel even heffen waardoor de aasvis van de bodem komt, terwijl je wat draad inneemt. Even wachten, waardoor de aasvis terug naar de bodem zakt. En nu alles  herhalen. Het is wel zo dat je vanaf de kant meestal meer vastloopt, maar dat is nu eenmaal niet te vermijden.
Aanbeet
Door ervaring weet ik dat je bij een aanbeet het best drie tot vijf seconden kan wachten alvorens de haak te zetten. Het vraagt enige discipline, zeker als je gewent bent met kunstaas te vissen. De aanbeten zijn meestal ook anders. Eerst wat weerstand gevolgd door een paar tikjes, geef op dat moment enkele seconden lijn toe, hou de top onder lichte spanning en zet de haak drie tot vijf seconden later.
Aasvissen
In Nederland gebruikt men veel spiering, maar in België moeten we het doen met kleine voorn.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.