Home                                      

                          
                       
 
 
Snapper/soort   

Vistechniek algemeen voor de soort 
 
Snappers komen over de hele wereld voor en zijn in veel plaatsen een gewilde sportvis en dit niet in het minst door zijn vechtlust die hij aan de dag legt in verhouding tot zijn grootte.
Afhankelijk van de soort bereiken ze gewichten van 0.5 tot 60kg. De vistechniek moet hier dan ook aan aangepast worden.
Hun leefgebied strekt zich uit van ondiepe lagunes en mangroven tot meer dan honderd meter diepte.
Doorgaans kan je jongere vissen steeds vinden in mangrove gebied maar ook volwassen exemplaren duiken hier geregeld op, op zoek naar voedsel.
Alle snappers houden echter van een bodem waar structuur in zit zoals hellingen en drop-ofs, maar minstens ook van een rotsachtige bodem. 
Grotere exemplaren zijn vaak ook te vinden bij grote onderwaterrotsen waar ze zich in holen verschuilen.
Verder zijn plaatsen waar een rotsbodem overgaat in zand of modder  geliefd.
In bepaalde jaargetijden immigreren ze ook min of meer naar bepaalde locaties waar ze meer gegroepeerd voorkomen of juist omgekeerd verspreiden ze zich dan over een groter gebied.
Bij sommige soorten komt dit meer of minder voort.
Verder is het tij vaak essentieel, zeker in ondiep water. Best is steeds bij wisselend tij als de stroming feller wordt. 
Bijna alle soorten snappers beschikken over puntige tanden waarmee ze schaaldieren en kreeftachtigen moeiteloos aankunnen. Het zijn echter opportunisten die zowat met alle aas te vangen zijn.
Afhankelijk van hun grote kan dit schelpdieren, garnalen, krab, inktvis, stukken vis, dood of levend aas zijn, waarbij vers zoals bijna altijd de voorkeur geniet. 
En dat dit voor grote snappers een vrij behoorlijke portie mag zijn getuigd onderstaande foto van ons aas dat we gebruikten voor African red snapper in Gabon.
Voor grote snapper kan zelfs kleine bonito of skipjack. die kan je meestal zonder bijkomend lood op de bodem houden.

Snappers komen zoals je kon lezen, meer voor boven een rotsachtige bodem wat je lijn nog wel eens op de proef kan stellen. Daarbij is snapper ook vrij gevoelig wat lijndikte betreft, zeker de kleinere exemplaren. Ondanks zijn vaak scherpe tanden wordt daarom ook zelden een stalen onderlijn gebruikt.
Meestal echter wel fluocarbon lijn in een wat dikkere diameter. Deze is immers beter schuurbestendig dan gewoon nylon. Met staaldraad als onderlijn krijg je trouwens zelden aanbeten.
Vis je gericht op grote snapper dan mag je een lichte lijn vergeten en hou je het best rekening met zijn enorme kracht en de rotsen. Een hengel van 40 tot 60 lbs en bijpassende lijn is hiervoor zeker niet overbodig.
Montages voor kleine snapper
Onderstaand drie voorbeeld montages voor kleinere snapper.
1: Gebruik je deze vanaf de kant dan is het beter om slechts één zijlijn te gebruiken. Verwacht je grotere exemplaren dan kan je lijndikte en haken aanpassen. Als vervanging van de dropperlus wordt vaak ook een drieweg wartel gebruikt.  Vis je met gevlochten draad als hoofdlijn, dan is het ook steeds beter om de montage zelf in nylon te maken met zijlijntjes in iets dikker fluocarbonlijn.
2: Deze montage verschild met 1 door het gebruik van een lus waarin de haak vrij kan bewegen. Een montage die in Florida veel gebruikt wordt voor Yellowtail snapper..
De onderlijn van 80cm bestaat uit 15kg mono. De haak is een 2/0. Eventueel kan je ook een tweede zijlijn monteren.

3: Is bijna identiek aan 1, maar nu zorgen twee drijvertjes juist voor de haak dat het aas blijft drijven, weg van de hoofdlijn.

  
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Montages voor grote snapper
Onderstaande bodem montage is voor het gericht vissen op grote snappers. Deze montage gebruiken we zelf het meest. Het lood zit hierbij aan een iets lichter zijlijntje dat bedoeld is als breeklijn als we aan de rotsen vastraken. Het zijlijntje is met een gewone knoop op de hoofdlijn vastgemaakt zodat we deze over de hoofdlijn kunnen verschuiven en zo verder van de haak kunnen plaatsen indien nodig.
Indien er weinig stroming is en wanneer de diepte dat toelaat vissen we zelfs zonder lood en alleen met het aas als werpgewicht. Op deze manier raak je zelden nog vast aan de bodem. 


(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Run rig, ook wel knocker rig genaamd. Het principe van deze rig is dat voorzichtig aanbijtende snapper met het aas kan wegzwemmen zonder daarbij het lood te moeten verplaatsen. Hierbij vis je met meestal met een licht afgestelde slip of met een baitrunner. Meestal wordt hierbij een rond lood gebruikt dat over de bodem rolt met de stroming en zo een groter gebied afvist. Daarom noemt men deze rig vaak ook een visvinder rig. Nadeel is wel dat je dan vaker aan de bodem vast komt te zitten maar meestal krijg je de lijn wel weer los. Deze rig wordt ook gebruikt bij het vissen vanaf de kant.

 
Het principe van de volgende rig is hetzelfde als hiervoor maar nu met twee haken voor grotere repen vis maar meer nog voor volledige dode of levende vis zoals makreel of harder.

Een voorbeeld van een zware snapper rig.


 

Onderstaand nog enkele standaard montages die eveneens kunnen gebruikt worden.


(Klik op de afbeelding voor een vergroting)  

Op Snapper met kunstaas
Veel snappersoorten kunnen ook met kunstaas gevangen worden hoewel ik ervan overtuig ben dat de grootste toch meestal aan aas gevangen worden. Niettemin is het vangen van snapper aan kunstaas gewoon top fun. Je kan bijna alle soorten kunstaas gebruiken zoals jerkbaits, jiggen, pluggen, zacht plastiek, jigging jigs of oppervlakte pluggen.
Zelf wist ik de meeste te vangen aan poppers, waarbij de strike van een snapper op de popper een ware sensatie is. 

Metalen jiggen zijn beter op dieper water.

 
Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/UsNpdBvAbdo
https://youtu.be/WOZ5MNe-bhU
https://youtu.be/D4-5hMYfCO8
https://youtu.be/xdQLLy7iFWU
https://youtu.be/--m3nT3cxDg
https://youtu.be/SbxM0JyJwMI
 
 


 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.