Home   Email  

 

 

Home
Vissers-knopen
Lijnmontages
Aas - Lokaas
Vistips algemeen
Onderhoud materiaal
De Visvinder
Vis reglement

Basistechnieken - Onderhoud vismateriaal
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

 

Zelf heb ik steeds de beste intenties om mijn materiaal wat beter te onderhouden, maar vaak blijft het hierbij. Het is echter een feit dat het een langere levensduur bewerkstelligt, om nog maar te zwijgen van onnodige ergernis bij het verspelen van een kapitale vis. Daarom deze onderhoud tips, zowel voor u als voor mezelf. 
 

Hengels
Hengels hebben na iedere visbeurt wat nazorg nodig, en minimum een jaarlijks groot nazicht en onderhoud.
Na iedere visbeurt 
Met een vochtige doek en water alle hengeldelen schoon maken. Controleer en spoel ook de sluitingen. Vaak is het juist in de binnenkant dat er zich zand en vuil heeft verzameld. De volgende maal dat je de delen in elkaar schuift brengt dit vuil, meestal zandkorrels, veel schade toe. Zeker bij vaste hengels is dit de grootste oorzaak van slijtage. Laat de hengel daarna drogen. Wrijf hem achteraf in met wat teakolie of bijenwas. Je hengel blinkt dan als nieuw. Bij vaste hengels met elastiek, een druppeltje weekmaker op het elastiek aanbrengen om deze soepel te houden.
Groot onderhoud
Nazicht van de sluitingen, deze mogen geen speling vertonen. Indien wel, dan kun je deze opgieten, of dit in de hengelsportzaak laten doen. Bij vaste hengels,  beschadigingen en rafelige deeltjes aan de sluitingen weg slijpen. Ingebouwde elastiek controleren en eventueel vervangen.  Bij werphengels de ogen controleren op slijtage. Dit is goed te zien als je er een stuk nylon dameskous doortrekt. Bij het minste braampje blijft deze hangen. Controleer ook de lak, en geef een laagje vernis indien nodig.

Molen/Reel
Spoel de molen na ieder gebruik goed af. Is het een zeemolen, doe dit dan zeker dubbel zo grondig. Vervang jaarlijks de olie of het vet bij intensief gebruik. Zelfs als er nog genoeg olie of vet aanwezig is, ook dan heeft het niet meer dezelfde kwaliteit als nieuwe olie. Jaarlijks binnengeven voor onderhoud in de hengelsportzaak kan natuurlijk ook.

Lijnen
Kijk regelmatig de lijn na op beschadigingen. Zowel nylon of gevlochten lijnen hebben het fel te verduren. Verwijder daarom zeker na iedere visbeurt de eerste meters. Gevlochten lijnen (dyneema) zijn duur, daarom is het zeker budgetvriendelijk de lijn volledig van de molen te halen en deze andersom op te spoelen. Nu vis je weer met een zo goed als nieuwe lijn. 
 
Kunstaas
Kijk haken en splitringen na op roest en vervang deze zo nodig. Controleer ook de scherpte van de haakpunt. Vernieuw geschonden pluggen met een laagje vernis.  Kijk bij pluggen ook na of het bevestigingsoogje niet verbogen is, hierdoor wijkt de plug af.
Lepels & Spinners kuisen 
Met fluortandpasta en een tandenborstel krijg je een lepel weer als nieuw. Even wat tandpasta op de borstel, wat vocht en even schrobben. Daarna onder de kraan afspoelen en met een droge doek afwrijven. Het vuil is er zo af en hij blinkt weer als nieuw. Aanslag op lepels en spinners verdwijnt ook goed door ze wat te laten weken in Viakal, een anti kalk middel.
Pluggen kuisen
Doe de plug in wat water met een bruistablet Steradent (dit is een bruistablet om valse tanden schoon te maken) en laat een nachtje weken. Wel zorgen dat de plug volledig onder water zit. De plug is de volgende morgen als nieuw. 

 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.