Home   Email  

 

 

 

 

Artikels aas - lokaas 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik hier om terug te keren naar artikels aas/lokaas

Barbeel  - aassoorten 
 
Kaas, kokerjufferlarven, lunchmeat, maden, wormen, hennep, maïs, boilies en pellets zijn zowat het grootste deel van de aassoorten waarmee je barbeel aan de haak krijgt. Kaas en kokerjufferlarven zijn veruit het oudste bekende barbeelaas, waarbij kaas veruit het populairst was. Ik zeg wel was, zeker om dat met de komst van pellets dit aas iets aan populariteit ingeboet heeft.
Afwisselen en variëren van aas heeft meestal het beste effect.
Het is nu eenmaal zo dat ook barbeel vaak een bepaalde voorkeur aan de dag legt en je nooit op voorhand weet wat dit is.
Vaak mengen vissers allerlei geurtjes in het aas en lokaas, maar vissen hebben geen geur. Ze beschikken daarentegen over zeer goede smaakreceptoren waarmee ze hun voedsel opsporen. Zeker barbeel is daar een specialist in. Hij weet zelfs in het zand verborgen voedsel op te sporen.
Hier dan ook enkele mogelijkheden.
Pellets & Boilies 
Het beste barbeel aas van de laatste jaren en nog steeds vaak onderschat door de fervente kaasvissers. Zowel in de Belgische Ardennen als in Nederland is het een topaas.
Er zijn talrijke soorten pellets en welke de vis of de visser prefereert is niet echt voorspelbaar en een eigen keuze. 
Enkele belangrijke punten zijn:
Dat ze smaakvol zijn en deze smaak ook gedurende langere tijd afgeven.
even belangrijk is dat je weet hoelang bepaalde pellets aan de haak blijven.
Wanneer de buitenkant egaal van structuur en kleur is, dan is het meestal een harde pellet. Deze blijven lang intact waarbij 24 uur geen uitzondering is.
Is de pellet broos aan de buitenkant of heeft hij meerdere kleuren dan brokkelt hij al  binnen de 30 minuten af. Er zijn ook zachte pellets en ook deze hebben slechts een beperkte levensduur.
Maar elke pellet lost op in water en dat is ook de bedoeling. Het is juist het oplossen dat vis lokt.
Om het smaakspoor en de levensduur nog wat te verlengen kan je de pellets die je gebruikt als haakaas een nachtje in visolie weken. De pellets zuigt zich hiermee vol en hierdoor verdubbeld de levensduur.
Er bestaan ook kant en klare barbeelpellets onder andere van M&M en Dynamite Baits om er enkele te noemen.
Een van de beste blijft trouwens de Halibut pellet op basis van vismeel en visolie.
Maar ook in het assortiment van karperboilies en pellets is er een uitgebreide keuze, en dit in talrijke formaten. Je kan kiezen vanaf miniboilies tot 22 millimeter, waarbij het opvalt dat je met de grootste gericht op grotere exemplaren kan vissen.

Voeren doe ik als volgt: 
Als eerste voer ik met droge pellets. hiervoor gebruik ik grote voerkorven met een gewicht van 150 tot 200 gram. De voerkorf wordt gevuld met hele of gebroken pellets en daarna worden de beide uiteinden verzegeld met wat klevend lokvoer.
Hierdoor blijven de pellets in de voerkorf tijdens de worp en het afzinken.
De hoeveelheid hiervan is veranderlijk en kan gaan van enkele korven tot een tiental.
Is de barbeel op de voerplek toegekomen dan schakel ik over op vooraf geprepareerde voerpellets. Ongeveer 400 gram pellets met eventueel een extra attractor zijn hiervoor een tiental minuten in water geweekt.
Deze pellets worden hard in de voerkorf geperst en blijven hierdoor minimaal een uur in de korf zitten. Als er ondertussen geen aanbeet was !
Deze pellets lossen slechts heel langzaam op en af en slechts af en toe komen er stukjes los.
De barbelen kunnen zich hieraan niet verzadigen en blijft er hiervoor alleen de haakpellet als alternatief.
Kaas
Het klassieke aas voor barbeel en nog steeds een uitmuntend aas in zowat elk barbeelwater. Het is een natuurproduct met veel vetten en enzymen dat tevens een fantastisch smaakspoor heeft. Hou er echter wel rekening mee dat hoe kouder het is hoe minder smaak de kaas zal afgeven. Dat is trouwens ook de reden waarom ik kaas voor mezelf een halfuurtje vooraf uit de koelkast neem.  
Belegen of jonge kaas houd het best aan de haak. Oude kaas is te brokkelig en te hard. Welk merk je neemt is van weinig belang en ik kon geen uitgesproken voorkeuren constateren. Zelf vis ik het meest met jonge vette kaas, met komijnekaas en met Babybell kaas. 
Kaas vis ik op de haak alleen aan een dreghaak geregen of in het andere geval gebruik ik een hairmontage.
Soms prepareer ik kaasblokjes vooraf thuis en stop ik ze in plastiekzakjes om ze aan het water te gebruiken. Zo week ik ze vaak in melk of doe er kruiden of bij.
Een gedeelte van de kaas laat ik intact en gebruik ik dan voor in de voerkorf.
Lunchworst/lunchmeat 
Volgens velen een barbeelaas dat je zelden in de steek laat en ook nog steeds dressuur doorbrekend werkt. Het heeft echter een groot nadeel, het is enorm zacht van structuur waardoor het een van de aassoorten is die het vlugst van de haak of de hair afgaat.  Een blokje lunchworst blijft in het beste geval circa 1 uur aan een hair zitten. Een trucje om de buitenkant wat steviger te maken is de blokjes licht aan te bakken in een pan met wat olie of boter.
Stukjes van 1 tot 3 cm kan men gerust zo aan de vissen aanbieden.
Je kan het rechtstreeks aan de haak bevestigen of aan een dregje rijgen met een fleurnaald.
Een veel gebruikte karpermethode methode is met een hair en een aasstoppertje.
Een stevige aas-stopper met een groot draagvlak is niettemin bijna altijd een noodzaak. Zo heeft fox een speciale maar wel erg grote meat stopper. Beter vind ik de meat schroef van Korum. Deze schroef monteer je aan de hair en je draait er het luchmeat blokje op.
Blokjes lunchworst kunnen behoorlijk plakkerig worden. Om dit te vermijden kan je ze bestrooien met wat neutraal poeder of je kan een extra flavour toevoegen door ze te bestrooien met een of ander flavour poeder. Je verminderd hierdoor wel de typische geur van de lunchworst maar voegt er iets extra aan toe.
Wil men echter het kleinere haken of gewoon met kleiner aas vissen, dan bied een deegje van lunchworst uitkomst. Men wrijft de lunchworst door een zeef en met wat paneermeel en bindmiddel maakt men een deegje waar uit grote en kleine deegballen gemaakt kunnen worden. Zelfs geschikt voor haken tot maat 16.
Als lokaas snij ik kleine blokjes van ongeveer 0.5cm. Deze vermeng ik met partikels en schiet ik met een katapult op de visplek.
Vissen doe ik dan meestal zonder korf.

      

Maden
Een selectief aas voor barbeel kan je het niet noemen, maar ik geef er niet om als ik tussendoor ook andere vissoorten vang.
Maden vis ik uitsluitend aan de haak.
Voeren doe ik met een open voerkorf. Bij aanvang gaan er dan wel zo'n 15 stuks naar de visstek. Tijdens het vissen gebruik ik een gesloten voerkorf en ook dan wordt de korf regelmatig binnengedraaid en opnieuw gevuld.
Een visdag vraagt dan ook een grote hoeveelheid. Soms gebruik ik dan ook tussen de 3 a 5 liter. 

Kokerjufferlarven:
Een van de succesvolste alternatieve aassoorten die ik vaak gebruikte in onze Ardennen. Barbeel,kopvoorn, forel, en snepen zijn er dol op. De larven leven in " huisjes" gemaakt van takjes en stenen  met een lengte van 2 tot 4 cm. Je vindt ze vanaf het voorjaar tot in de herfst in zuurstofrijke rivieren en beken. Meestal vindt je ze gemakkelijkst aan de onderkant van  hout of stenen die op de bodem liggen. De kokertjes verzamel en bewaar je in een doos vochtig mos. Je kunt ze zo als aas gebruiken, maar meestal breek je het kokertje open en trek je er de larve voorzichtig uit. Prik de haak in het zwarte kopdeel. 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.