Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Big game - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels big game index

 
Chummen

Waar doe je het lokvoer in.
Gebruiken we hier in europa vaak een wijdmazige zak of net om het lokaas in te doen en daarna aan het anker te bevestigen, voor grotere haaien in tropische gebieden is dit desastreus. Ze bijten zich vast in de zak en scheuren hem gegarandeerd in flarden. Verder is het soms nodig dat je het lokvoer ook moet binnenhalen. Bijvoorbeeld als je ook op de bodem vist terwijl je op een haai zit te wachten en je hier een grote vis aan de haak krijgt waarbij de boot moet volgen omdat je gebrek aan lijn op je molen krijgt.
Dus we gebruiken iets dat min of meer tegen haaitanden bestand is en vlug kan gerecupereerd worden.
Het eenvoudigst is een plastiek emmer met deksel van circa 10 liter waarin je gaten boord van circa 1.5cm. Deze bevestig je dan aan een nylon koord die aan de boot vast gemaakt wordt.
Vroeger bevestigde men vaak nog een boei aan de koord voor als je het lokaas wilde achterlaten bij het verplaatsen van de boot tijdens de dril en je het lokaasspoor niet wilde verliezen. Maar met de huidige GPS systemen die overal aanwezig zijn kan je nu je laatste visplaats terug opzoeken waardoor dit minder gedaan wordt. 

Soorten lokaas en hoeveelheid 
In een emmer kan je verschillende soorten lokaas gebruiken. Een van de meest gebruikte en effectiefste  is bevroren lokaas. Je kan hiervoor één maar beter nog twee emmers gebruiken
Heb je het geluk vanuit een gerenommeerde big-game haven te vertrekken, dan heb je soms de mogelijkheid reeds bevroren lokaas bij een lokale dealer aan te kopen. Twijfel niet voor de prijs, het zelf maken is geen prettig werkje !
Als hoeveelheid heb je op zijn minst 25 liter nodig. Vis je met twee emmers dan 2 maal 25 liter. Is het water echter zeer warm dan is zelfs een grotere hoeveelheid nodig zijn omdat het dan vlugger smelt.
Moet je het lokaas zelf maken dan heb je hiervoor in de eerste plaats vis nodig.
Dat kan om het even welke vis zijn die op dat moment beschikbaar is, maar vette vissoorten zoals makreel of haring hebben de voorkeur. Je hebt ongeveer 50kg nodig voor 45liter.
Deze worden gemixt of gemalen, waarna je er eventueel nog wat visolie in vermengt en daarna met water of bloed invriest. doe dit in kleinere emmers of blokken zodat ze achteraf gemakkelijk in de lokaasemmer passen en deze eventueel ook kan bijgevuld worden als hij  niet volledig leeg is.
Het is een vies en stinkend werkje maar het loont echt de moeite.
Resten lokaas kunnen terug ingevroren worden en verliezen hierbij niets aan attractiviteit. Het blijft zeker tot 1 jaar goed in de vriezer.   
Heb je niet de mogelijkheid van bevroren aas of een gehakt molen, dan kan je ook gewoon de vissen in kleine stukken snijden en wat pletten.
Het gaat dan zo in de emmer of zak.
 

 
Chunking

Chunking 
Wordt meer gebruik tijdens het trollen. Hierbij wordt met regelmaat kleine stukjes vis in het water gegooid achter de boot. Ok hierdoor ontstaak een reuk en voerspoor. Vaak wordt er dan ook met stukken vis gevist.
Het is hierbij vaak beter de haak in de vis te verbergen. Vissen zoals tonijn reageren vaak argwanend op een zichtbare haak.
Een andere regel is dat je het aas op die afstand achter de boot vist, waar je het ingeworpen lokaas onder water ziet verdwijnen, waardoor je de stukjes lokaas zo natuurlijk mogelijk nabootst.
Bij het trollen gebruikt met ook vaak een opengesneden aasvis zonder haak die achter de boot getrold wordt als lokker. Dit vaak in combinatie met lures of baitstrips. Het inwerpen van stukjes aas wordt meestal ook gebruikt in combinatie met chummen. Haaien reageren het best op geur, terwijl Dorade en tonijn meer reageren op stukjes aas. Voer niet te veel maar wel regelmatig. Het is niet de bedoeling de vis te verzadigen. Voer ook verder tijdens een dril, vaak wordt dit dan in de spanning vergeten  maar juist dan is het belangrijk de vaak in scholen zwemmende vis in de omgeving te houden. In Ierland doet men reeds decennia iets gelijkaardig maar dan met de zak aan het ankertouw gebonden, enkele meter boven het anker. Hier heet dit Ruby Dubby.
 
1: Pvc chumming koker om aan de reling te hangen
2: Aparaat om vis te malen, bij ons kan je dit vinden bij de beenhouwer, hij maakt er gehakt mee.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.