Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Big game - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels big game index

 
Power-jigs   (tropische waters)


Power jiggen is eigenlijk een veredelde manier van pilkeren die zeker aan belang wind. Power jig vissen is een licht tackle techniek die toelaat met relatief weinig materiaal op een sportieve en spectaculaire wijze op vaak verre bestemmingen grote zoutwater roofvissen te drillen en te landen.
Een groot nadeel is echter wel het hoge gewicht van een pak powerjiggen tijdens het transport waardoor ikzelf vaak slechts enkele exemplaren kan meenemen en hierdoor toch wel beperkt ben in de mogelijkheden ervan. Uitzondering is dan weer als de visgids terplaatse over een mooi assortiment beschikt en dat kom je door de populariteit van deze manier van vissen meer en meer tegen.
Deze manier van licht big game vissen doe je gewoon rechtopstaand, al dan niet met gebruik van een drilpad. Aan de vorm van de jig kan je uitmaken waar je hem moet vissen. Jigs met een extra gewicht aan het uiteinde gaan meteen richting bodem. Ligt het gewicht meer in het midden, dan dwarrelen ze naar beneden. Ze bestaan in slanke en dikke uitvoeringen. Alle power-jigs hebben een asymmetrische vorm. Een zijde is bijna vlak terwijl de andere kant duidelijk gewelfd is. Hierdoor schieten ze tijdens het afzinken en vissen zijwaarts weg zoals ook een prooivis zou doen als hij een rover opmerkt. De jigs moeten zeer actief gevist worden. Het is trouwens een manier van vissen die erg vermoeiend is en zeker fysiek niet te onderschatten. De diepte waarop je vist wordt bepaalt door de vissoort, en hieraan passen we het soort jig aan. Meestal vissen we op en rond de bodem zoals je ook met een pilker doet. Alleen moet dit voor een goed resultaat meestal een tiental maal vlugger. We laten de jig tot op de bodem zakken en tikken hem met snelle halen van de hengeltop omhoog. Trek gerust met halen van 30 tot 50cm binnen en wissel hierbij geregeld tussen korte en lange halen. Bij uitblijven van een aanbeet vis je de pilker omhoog tot een meter of 20. waarna je deze weer tot op de bodem laat zakken. Tijdens het vissen laat je de boot driften. Jiggen doe je meestal op dieptes tussen de 60 en 80 meter. Goede stekken zijn de bekende dropofs, scheepswrakken, taluds  enz..
Onder bepaalde omstandigheden, en zeker in de tropen vissen we vaak ook in de middelste en bovenste waterlagen. De relatieve zwaarte van de power-jig laat ook  verre worpen toe zodat het zelfs mogelijk is vanaf het stand te vissen. Al wordt dit minder toegepast. Je laat hierbij de jig na de inworp slecht een fractie afdwarrelen en je vist hem met kortere vluggere halen terug.
In tegenstelling tot pilkers (maar wie weet doen we het binnenkort niet ook zo bij pilkers) worden de powerjigs uitgerust met vrij bewegende haakonderlijntjes van kevlar of staal. Ze worden met een rvs-spliring aan de kop van de jig gemonteerd.
Gebleken is dat hiermee veel minder missers voorkomen. Een techniek die waarschijnlijk overgenomen is van de karper boilie vissers en die de hefboomwerking tegen gaat zodat de haak nog zelden losschiet uit de bek voor hij de kans krijgt te haken.Een power jig zoals je deze koopt  en een jig uitgerust met dancing stinger assist hooks 

Bij het speedjiggen op open zee in tropische waters zijn zowel de hengel, molen en lijn aan enorme krachten onderhevig.
Daarbij komt dan nog eens de kracht van een aanbeet door een van de talrijke rifvissen die dit kunstaas nemen. En het zijn vaak niet de minste.
Groupers die vaak ver boven de 50kg zwaar kunnen worden of Giant travellys die als echte snelheidsduivels kunnen te keer gaan zijn er maar twee voorbeelden van.
Om die reden kan je niet zonder materiaal die hiervoor geschikt is wil je met succes die giganten te lijf gaan. 
De hengel:
De rekloze gevlochten lijn zal onverbiddelijk breken als je niet met een parabolische, tot in de handgreep buigende hengel en een perfect ingestelde slip vist.
Alleen een parabolische actie is echter niet voldoende. De wanddikte van de hengel blank moet minstens verschillende millimeters dik zijn en bestaan uit speciaal carbon. Dus een hengel met een parabolische actie die tevens over voldoende ruggengraad beschikt en daarbij vrij sterk is. De lengte is dan weer een ander punt.
Voor het zwaardere jigwerk bouwen de fabrikanten eigenlijk alleen hengels tot 1.9 meter en dat heeft zijn reden. Je kan immers met een langere hengel op grotere dieptes niet snel genoeg vissen en daarbij lukt het je zelden om gedurende langere tijd genoeg actie te geven aan je kunstaas. De speciaal ontworpen jig hengels worden zelfs bij een groter jichtgewicht korter en soms niet langer dan 1.7 meter.
Een standaard jighengel heeft een werpgewicht van circa 300 gram en een lijnklasse tussen de 40 en 80 Lbs.
Echt goede jighengels zijn dan ook niet goedkoop.
Ps: hou tijdens de dril de hengel nooit boven de handgreep vast de hengel kan hierdoor als een lucifer breken.
De lijn:
Omdat je meestal op grote dieptes vist kan je niet zonder gevlochten draad.
Alleen hiermee heb je voldoende contact met het kunstaas. De lijn moet zo rond als mogelijk zijn, om de weerstand in het water zo klein mogelijk te houden. Als het even kan neem je een lijn die om de 10  meter van kleur veranderd. Dit is erg handig om de diepte te kennen of om exact op een bepaalde diepte te vissen tussen twee waters. Momenteel zijn deze lijnen wel nog erg prijzig. Bij het opspoelen van de lijn op de molen ben je trouwens meestal verrast omdat er veel minder lijn op de molenspoel kan dan aangegeven. De oorzaak ligt bij de gevlochten lijn waarvan de diameter nooit exact is. Het is ook erg belangrijk om met een nylon voorslag te vissen, liefst eentje van fluocarbon. In tropische waters is een lijndikte van +1mm hiervoor gebruikelijk. Deze wordt doormiddel van een Albertoknoop of Midknodknoop aan de gevlochten draad bevestigt. Met een fluocarbon onderlijn krijg je gegarandeerd meer aanbeten dan wanneer je de jig rechtstreeks aan de gevlochten draad bevestigt !
De molen:
Speedjig werpmolens moeten steeds over een krachtige overbrenging en een hoge inhaalsnelheid beschikken. Daarbij moet hij over een zeer goede slip beschikken.
Deze drie eigenschappen vind je slechts terug bij de duurdere klasse van zeemolens. Maar bespaar hier zeker niet op. Een goedkopere molen kan de krachten die bij het speedjiggen en het vangen van grote rifvissen ontstaan  gewoon niet aan gedurende langere tijd. De slip stel je tijdens het vissen op iets meer dan 1/3 van de trekkracht af.  

De kleur en grote van de jiggen:
Hoewel verrassend moet ik constateren dat de kleur er wel vaak toe doet. Toch is er geen echte logica in te vinden en kan je dat alleen door proberen ondervinden.
De zwaarte van de jig is meestal afhankelijk van de diepte en de stroming. Hoe zwaarder of dieper, hoe zwaarder het gewicht van de jiggen.
Je moet de jig op dieptes van zelfs meer dan 80 meter nog duidelijk voelen.
Ook het model van de jig, groot en smal of kort en gedrongen speelt vaak een rol, en dan nog meest voor het soort vis die op dat moment je kunstaas wil nemen.
Daarbij verschilt de actie ook naargelang de vorm. Maar ook hier is het een kwestie van uitproberen. Een uitgebreid assortiment meenemen is daarvoor dan ook de oplossing, alleen... krijg je daardoor problemen met het gewicht. Een jig weegt immers al vlug tussen de 200 en 600gram per stuk, en een rekensommetje is vlug gemaakt. 
 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.