Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Devons

De devon is in de eerste plaats ontworpen voor het vissen op zalm en forel en de naam is afkomstig van het Engels gebied waar hij ontstaan is.
Kenmerkend voor dit kunstaas is de compacte body en een relatief hoog eigen gewicht waardoor verre worpen mogelijk zijn.
Hij draait rond zijn eigen as als gevolg van de propellers aan de body.
Een kraaltje voor de dreg zorgt ervoor dat de devon gemakkelijk kan draaien.
Het belangrijkste van de dreg is, dat deze breder is dan de body. Is dat niet het geval dan mis je veel aanbeten.
De wartel vooraan de devon is zo klein dat deze zonder moeite door het kanaaltje in de devon kan glijden waardoor de body vrij over de lijn kan schuiven en de vis na gehaakt te zijn, alleen de dreg in de bek heeft.
De devon draait vrij vlug rond zijn eigen as waardoor kleurpatronen niet echt belangrijk zijn. Alleen de hoofdkleur, donker, licht of zilver maakt vaak een verschil.
Een groot nadeel van dat vlug in n richting draaien is, dat je lijn zonder hulpmiddelen in geen tijd in een echte veer veranderd en de lijn op je spoel in een echt vogelnestje.
Een goed anti-kink systeem is dan ook een must. Hiervoor gebruiken we een of meerder goede wartels en eventueel een anti-kink vaantje. Met een anti-kink vaantje werp je echter wel meer in de war, waardoor de meeste vissers zich beperken tot goede wartels. Maar ook dan nog kan je het kinken van de lijn niet echt uitsluiten.
Door hun compacte bouw en vrij hoog gewicht komen devons snel op diepte. Hierdoor is het mogelijk om zelfs in snelstromend diep water de devon steeds dicht tegen de bodem te vissen of hem zelfs over de bodem tikkend binnen te vissen.
De metalen devon moet steeds aan een strakke lijn gevist worden.
Voor zalm neem je best devons groter dan 6cm terwijl voor forel een lengte van 3cm voldoende is.
Devons zijn ook uitstekend geschikt om diepe meren af te vissen omdat ze snel en diep kunnen gevist worden.
 
Devons allerlei
Waren er vroeger enkel en alleen metalen devons, nu kan je deze krijgen in allerlei grondstoffen zoals balsa en pvc. Ze bestaan zowel drijvend als zinkend.
Het spreekt vanzelf dat ze totaal anders vissen dan de metalen broertjes. Daarbij zijn ze stukken lichter waardoor ze de basis eigenschappen missen.
Ze zijn daarentegen dan weer geschikt voor totaal andere viswijzen zoals vissen in het oppervlak op ondermeer roofblei.  Je kan ze ook in tegenstelling tot de metalen devons tijdens het binnenvissen even laten rusten of huppelend binnen vissen.
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.