Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Vissen met een lepel op zalm

Voor zalm moet de lepel zich langzaam en langs de bodem voortbewegen. Om dat te bereiken werp je steeds schuin stroomopwaarts. Op diepere delen laat je de lepel dan eerst afzinken. Vervolgens hou je de hengel schuin omhoog. Zodanig dat er een rechte hoek ontstaat tussen de lijn en de hengel. Zo kan je duidelijk voelen hoe de lepel zich gedraagt. Een regelmatige tik maakt duidelijk dat de lepel met tussenpozen de grond raakt. De bijna ideale manier. Er wordt alleen lijn binnengedraaid wanneer de weerstand minder wordt. Komt je lepel in het dieper en sneller stromend middengedeelte van de rivier dan is het simpelweg omhoog houden van de hengel niet meer voldoende. Doe je niets dan gaat de lepel onder invloed van de stroom stijgen. Terwijl je de hengeltop in het oog houdt draai je nu langzaam de molen achterwaarts waardoor je lijn geeft. Door dit verlengen bereik je dat de lepel in de buurt van de bodem blijft. Komt de lepel nu weer in de omgeving van het ondiepte of de oever dan neemt de druk terug af. Je draait nu langzaam binnen.
Iedere worp maakt je lepel zo een grote bocht over de rivier. Bij iedere volgende worp doe je een stap voorwaarts waardoor je systematisch een rivierdeel afvis. Vis je op een bepaalde stek in een pool, dan herhaal je de worp gewoon en vis je op ongeveer dezelfde plaats.
Tijdens het vissen kan je de hengeltop nu en dan laten zakken en iets hoger of lager houden om wat variatie aan te brengen tijdens het binnenvissen.
 
 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.