Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Kunstaasvissen op en rond plantenbedden   

Grote en kleine plantenbedden zijn voor roofvissen de ideale schuilplaats en je kunt voor zeker aannemen dat zich daar wel steeds een roofvis ophoudt. Maar veel vissers vermijden deze plaatsen omdat ze er vaak groen maar nooit een rover wisten te vangen. De oorzaak ligt bij het gebruik van verkeerd kunstaas of/en een ongeschikte techniek.

Het plantenbed analyseren
Het gemakkelijkst is natuurlijk als je de contouren met het blote oog kunt bestuderen. In het beste geval zie je in helder water zelfs waar de waterplanten tot vlak onder het oppervlak reiken en waar de overgang naar dieper water zich bevindt. Is het water aan de troebele kant of in het voorjaar als de waterplanten nog diep staan, wordt dit wat moeilijker. Met een boot en een visvinder kun je door zigzag te varen over de randen, deze goed in kaart brengen. Zonder dieptemeter kun je door peilen de talluds vinden of je kijkt naar de kleur van het water. Donkerder is dieper. Helpt dit alles niet, dan is vissen de enige oplossing. Je merkt het vlug genoeg als je te diep of te ver in het groen zit.  Bij plantenbedden die groter zijn dan het bereik van je worpen, kun je  pal boven het plantenbed voor anker gaan zodat je alle uithoeken kunt aanwerpen, maar zelf verkies ik om het vanaf de buitenkant aan te werpen en regelmatig te verkassen. Doe dit dan wel met zo min mogelijk herrie.

Het plantenbed uitkammen
Het zal vaak voorkomen dat de echt grote rovers zich aan de randen van het plantenbed ophouden of daar waar het plantenbed overgaat in diep water. Begin daarom eerst van buiten naar binnen te vissen, waarbij je het plantenbed steeds dichter nadert. Daarbij begin ik diep en presenteer mijn kunstaas steeds een stukje hoger. Je kunt dit doen met een spinner, diepduikende plug of shad.
Naast de randen wordt ook het oppervlak graag bewoond, vooral wanneer er zich diepere gaten of open plaatsen in bevinden. Door het stervormig afwerpen van het oppervlak weet je ook deze roofvissen te vinden. Dat doe ik met een hooglopende spinner, drijvende plug of met poppers. De aanbeten hier zijn vaak spectaculair en komen vaak van onderen waardoor de vis bij de aanval uit het water komt. Neem een plug die kort duikt en steil weer naar boven komt als je stopt met indraaien. Jerkbaitvissers gebruiken snel duikende divers. Buctailspinners pakken minder vuil en zijn dus ideaal hiervoor. Daarbij voel je aan de rotatie van het spinnerblad onmiddellijk als de spinner vuil pakt. Maar ook een onverzwaarde hooglopende spinner is goed boven plantenbedden te vissen. Poppers zijn dan weer het spectaculairs als je er een aanbeet op krijgt en ze pakken zelden of noot groen.

Ideale tijd
Plantenbedden en rietkragen zijn in alle jaargetijden zonder meer goed. Maar sommige tijden zijn gewoon iets beter. Zo viste ik vaak in Ierland op kleine meertjes die in de zomer door de lelievelden volledig toegegroeid zijn. Tot halfweg mei reiken de meeste stengels echter nog niet tot aan het oppervlak en daarbij zijn deze nog niet taai. Als je kunstaas een stengel pakt is een goede ruk dan ook meestal voldoende om de stengel te breken, wat later op het seizoen onmogelijk is. Ook tijdens het afsterven van de plantenbedden is het vaak goed vissen. De rovers liggen nu wel iets dieper tussen het afstervend groen, maar nu ook zijn de rottende plantenresten gemakkelijk los te trekken als je vast komt te zitten.

Tips
---Met gevlochten lijn is het contact met het kunstaas directer en voel je het beter
    als deze vuil heeft gepakt.
---Gebruik soepel en iets langere stalen onderlijntjes. Bij vasthangen snijden deze de
    waterplanten vaak door en ze be´nvloeden de actie minder.
---Dreggen op spinners pakken vlugger vuil dan een enkele haak, maar ikzelf verkies
    toch steeds een dreg aan een spinner omdat deze stabieler vist en werpt.
 

Ingezonden door Walter Deprez 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.