Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Beweeglijke - verwisselbare loodkoppen zelf  fabriceren

Shads worden doorgaans gevist aan normale vaste loodkoppen. Die zijn echter moeilijk te verwisselen. Om het kunstaas altijd op de juiste diepte te kunnen aanbieden, moet het loodgewicht afgestemd worden op de omstandigheden. Met een takel met verwisselbaar lood ben je veel flexibeler dan met de gebruikelijke jigkoppen.

Benodigheden & Werkwijze:  

  1. Het toebehoren: dreggen, speldwartels, sleeves, staaldraad en loodkogels in verschillende gewichten. Verder moet je nog een sleevetang voor het platdrukken van de klemhulsjes (sleeves), een kniptang, en een fleurnaald voor het inbrengen van de dreg.

  2. Een acht tot tien centimeter lang stukje staaldraad afknippen, door het lood steken, een speldwartel inhangen en daarna opnieuw door het lood stelen. Een uiteinde laten we langer dan het ander.

  3. Een klemhulsje over beide draadeinden schuiven en het langste einde van de staaldraad nogmaals in de sleeve steken zodat er een kleine lus ontstaat. Loodkop richting speld duwen en de sleeve met de tang platdrukken op twee plaatsen. Let er voor op dat de loodkop strak zit en niet kan verschuiven.

  4. Ongeveer acht cm staaldraad afknippen (langer wanneer je ook nog een staartdreg wil monteren). Door het oog van de dreg voeren. Een sleeve over beide draadeinden schuiven, zodat de dreg in een kleine lus van het staaldraad hangt. Vervolgens één draadeinde van boven weer door de sleeve steken, zodat er bovenin een lusje van ongeveer één centimeter ontstaat. Sleeve platknijpen op twee punten en de uiteinden van de staaldraad afknippen.

  5. Een vooraf gemonteerde dreg wordt met de fleurnaald door de shad getrokken. De lus moet mooi aan de voorkant van de kop uitkomen, en een punt van de dreg wordt in de siliconenrug van de shad geprikt. De loodkop wordt met de speld in de lus aan de kop van de shad gehangen.

  6. Dezelfde methode, maar nu met een extra staartdreg. Voor de staartdreg gebruik je een langer stuk staaldraad. Maak daarom steeds enkele dreglijntjes in verschillende lengtes volgens de verschillende maten van grotere shads waarmee je vist.

          
              Een  model met enkele haak en dreg

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.