Home   Email  

 

 

 

 

Vistechnieken - Kunstaas - Artikel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik hier om terug te keren naar artikels index kunstaas

 
Tasmanien devil   

De tasmanian devil is een kunstaas voor alle roofvis, voor alle omstandigheden, voor alle wateren, zoet en zout. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn ! Ontwikkeld in AustraliŽ door Wigstone lures was het oorspronkelijk bedoeld als een betaalbaar kunstaas voor forel. Maar uiteindelijk is gebleken dat zowel alle zee- en zoetwaterrovers er mee te vangen zijn. Daarbij is het een kunstaas dat bijna niet stuk te krijgen is. De zoetwateruitvoering is gemaakt van een sterk soort polystyrene en de zeeuitvoering uit gegoten lood. Het onderscheid wil natuurlijk niet zeggen dat bewuste modellen alleen in zee of in zoet water gebruikt kunnen worden.
Is de actie nu als een lepel of een plug ? De actie is niet echt vergelijkbaar met een gangbaar kunstaas. Het kunstaas werpt als een lepel en vist als een plug. Daarbij is de Tasmanien devil erg goed te jiggen en te trollen. Zijn aerodynamische vorm laat toe precies en ver te werpen.
Het gebeurt maar zelden dat het kunstaas in de hoofdlijn verward raakt. Het kunstaas kinkt, zelfs bij snel vissen, de hoofdlijn niet.
Standaard is de Tasmanien devil uitgevoerd met een staaldraadje waaraan een scherpe dreg zit. Indien deze direct aan de lijn geknoopt wordt schuift de body over de hoofdlijn. Hierdoor heeft de roofvis geen kans het kunstaas als een hefboom te gebruiken. Snoekvissers gebruiken uiteraard een stalen onderlijn. Men kan deze door de body voeren en hieraan een dreg verbinden. Wel is het aangeraden een zacht kraaltje als bumper te gebruiken.
De tasmanian devil is er in verschillende uitvoeringen:

4 zoetwatergewichten
7 gr - 37mm - visdiepte 1m
13.5 gr -52mm - visdiepte 1.5m
20 gr - 55mm - visdiepte 2-3.5m
26 gr - 75mm - visdiepte 1.8 m
2 zee-uitvoeringen
40 gr - 53mm - visdiepte 5-8m
70 gr - 75mm - visdiepte 8-12m
De Tasmanian devil kan ook omgekeerd gevist worden, wanneer extra snelheid een must is  bv. voor roofblei. Ook kan de actie aangepast worden door de Tasmanian devil iets te verbuigen. Wat betreft de kleuren, er zijn meer dan 100 mogelijkheden. De kleur is trouwens aan de binnenkant aangebracht waardoor het kleurpatroon niet beschadigd wordt door roofvistanden.
Voor Nederland en BelgiŽ is de 13.5gr ideaal voor algemeen gebruik, zowel op stromend als stilstaand water
. De 7grammer is meer geschikt voor kleine waters en voor de visserij op forel en baars. De 20 en 26gr is inzetbaar op groot of diep water en om trollend te vissen. De zee uitvoeringen zijn erg goed te gebruiken voor gul, zeebaars en meerval. 
Een kunstaas dus met veel mogelijkheden en eens het proberen waard.


  
 
 

  FIRE TIGER 26gr  -  DEEP DIVER 20gr

Standard Rig

Bevestiging met speldwartel en staaldraad

Alternative Rig

Met deze montages kan de body vrij over de lijn schuiven en kan de vis deze niet gebruiken als hefboom om zich los te maken.

High Speed Rig

Hier is de body omgekeerd, waardoor trollen op hoge snelheid mogelijk is zonder dat de lijn kinkt.

Stinger Rig

Deze montage is bedoeld voor het bevestigen van een aasvisje of een soft lure achter de Tasmanian devil.

Ingezonden door Walter Deprez 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.