Home   Email  

 

 

Vistechnieken home
Pluggen
Shads
Spinners
Twisters - Jiggen
Lepels
Hengels
De reel
Algemene regels
Kunstaas Tips
Artikels

 

Vistechnieken - Kunstaas - Hengels
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

 

De keuze van een of meerdere kunstaashengels is in grote mate afhankelijk van hoe, waar  en waarmee je vist.
Mijn eerste advies is dan ook om een vismaat of kennis met verstand van het vissen met kunstaas mee te nemen naar die hengelsportzaak. Heb je die niet, ga dan als het even kan naar een hengelsportspeciaalzaak waarvan je mag aannemen dat de verkopers wel verstand van deze tak van de moderne sportvisserij hebben.
Een tweede advies is: koop er een van een bekend merk. Dan ben je reeds zekerder van de kwaliteit.
Zelf vind ik het ook aangeraden voor de aankoop van een hengel eerst even enkele gespecialiseerde catalogussen te bekijken. Zo heeft u reeds een idee welke hengel bij u past, en kan je deze dan later in de hengelsportzaak uitproberen.
Hieronder een keuze overzicht voor de meeste kunstaastechnieken. 
Verder zijn er natuurlijk nog tientallen mogelijkheden, van zeer gespecialiseerde ultra lichte forelhengeltjes, tot hengels speciaal gemaakt om ver te werpen. Keuze te over eenmaal je in de hengelsportzaak staat.

 Ultra lichte kunstaashengel / algemeen  
Een heerlijke hengel voor het afschuimen van de kanten en in de polders. Ideaal voor kleinere pluggen, spinners en lepels. De doelgroep zijn de baars, forel  en kleine snoek, al kun je er evengoed een kanjer van een vis mee op de kant krijgen. Liefst met een uitgesproken topactie, waarmee reageren iets gemakkelijker en directer gebeurt. Zeker bij kleinere vissen een absolute must. De actie van het mini-kunstaas ziet men toch alleen nog op de top. Zelf heb ik een Spinhengel  Daiwa Samurai graphite 70 L
5/20 gram  210 cm  2pc  taps toelopend, een wat ongebruikelijk model waar ik reeds veel plezier aan beleefde.

- Lengte rond de 2.10 m - werpgewicht 5-10 gr  

 Lichte kunstaashengel / algemeen 
Met deze hengel kan men nog alle kanten op. Of het nu gaat om klein of groot water, met deze hengel kan men nog een klein kunstaas werpen, maar hij is krachtig genoeg voor een stevige spinner of slanke plug. Een van de meest gebruikte modellen die tussen licht en zwaar valt, met het eraan verbonden nadeel dat licht of zwaar nooit optimaal kan gevist worden. Zelf kies ik dan eerder voor een ultralichte en een zwaardere hengel.
- Lengte rond de 2.10 m - werpgewicht 10 tot 18 gr

 Zware kunstaashengel / algemeen 
Hier zijn we reeds bij een hengel voor groot water, ver werpen, of fors kunstaas. De ideale hengel voor het werpend vissen met grote pluggen of forse spinners. Zoals de meeste kunstaashengels, ook hier weer liefst een wat zachtere top, maar toch een superstrakke hengel.  De doelgroep hier is in de eerste plaats forse snoek. Geen hengel voor een dagje poldersnoeken. Mijn hengel in die klasse is momenteel een Sportex Kev Turbo Spin  werpgewicht 30gr
- Lengte 2.4 tot  2.7 m - werpgewicht 15 tot 40 gr

 Trolling hengel / algemeen 
Dit zijn de kanjers onder de kunstaashengels en ook alleen geschikt voor kanjers. Ook het kunstaas dat we hiermee vissen moet een behoorlijk formaat hebben. De actie is doorlopend parabolisch. Het zijn de hengels voor het slepend vissen. Ook voor zalm in het buitenland is deze hengel een waardige tegenstander.
- Lengte rond de 2.7 m - werpgewicht 40-50 gr  of 40 tot 70 gr.

 Shad hengels
Hengels voor het vissen met shads zijn behoorlijk lang, zo rond de 2.4 meter.
Ze moeten ook supergevoelig zijn.
Algemeen genomen kunnen we stellen dat afhankelijk van de grote van de shads, en twee type hengels zijn.

1. Shadhengels voor het werpend vissen met kleine shadjes op baars en snoekbaars
2. Shadhengels voor het werpend vissen met 15-25cm shads op snoek.

Shadhengels voor het werpend vissen met kleine shads.

De top van deze hengels moet geschikt zijn om ook kleine shadjes goed te kunnen werpen en binnenvissen. Nog belangrijker is dat je precies voelt wat de shad doet en wanneer deze de bodem raakt. Voor deze hengels is er volgens mij maar 1 juiste actie: xtreme topactie,
en een achterdeel dat zeer stijf is en nauwelijks buigt.
Hierdoor zijn deze hengels extreem gevoelig. Door de gewichtsverdeling van de blank liggen ze bovendien heel fijn in balans.
Extreme topactie wint het bij deze gevoelsvisserij glansrijk.
Daarmee kunnen kleine shadjes er ook heel precies mee geworpen en terug gevist worden.
 

 


Extreme topactie

Shadhengels voor het werpend vissen met grote shads.

Shadhengels voor het vissen met grote shads op snoek of grote snoekbaars zijn een stuk zwaarder (stugger) omdat je met deze hengels grotere en dus zwaarder shads (vanaf 15cm) werpt. Deze shads wegen behoorlijk maar tijdens het binnenvissen geven ze maar relatief weinig weerstand.
Dus een iets stuggere hengel met toch wat parabolische aktie en een semi topactie,
maar toch een top die niet te slap mag zijn.


shadhengel grote shads

 Fireball hengels
Dit zijn eigenlijk bijzondere hengels omdat je er er ook een aasvisje mee vist waarbij je de vis 2-3 seconden laat doorbijten.
Daardoor is het ook belangrijk dat de top zacht is. Zacht om de snoekbaars zo min mogelijk weerstand te laten voelen.
Snoekbaars heeft echter wel een hele harde bek. En je wilt dus voldoende power hebben om de haak te kunnen zetten. Om deze reden is een hengel met een half parabolische actie erg fijn. Zachte top voor de aanbeet en een harde achterkant om de haak te kunnen zetten.
Een soepele snoekbaars hengel is echter ideaal. Zo heb ikzelf een Hardy snoekbaars levendaas hengel.


Fireball hengel actie

Bucktail hengels
Een wat specialere hengel met een hoog werpgewicht, dus een zware hengel.
Eigenlijk te zwaar om volledig te laten buigen door een gemiddelde snoek.
Deze hengels moeten echter wel zo zwaar zijn om de vaak zware jerkbaits gemakkelijk te kunnen werpen en tot leven te kunnen brengen.
Voor een jerkbaitstok met een werpgewicht van 30 tot 60 gram kies je best voor een parabolische actie.
Voor een zwaardere stok met een werpgewicht tot meer dan 100 gram, kies je best voor wat meer topactie.
Door de stijvere achterkant kan je de zware jerkbaits nog goed werpen en door de relatief zachte top, die toch nog hard genoeg moet zijn om de jerkbait tot leven te brengen, heb je toch nog genoeg veerkracht tijdens het drillen van een behoorlijke snoek.
Deze hengels vind ik ook geschikt voor het vissen met zware bucktail spinners.
- lichte uitvoering. Lengte +- 2.1 meter - werpgewicht 30 tot 60 gr
- Zware uitvoering Lengte +- 1.95 meter - werpgewicht 60 tot 100 gr of meer. 

 

 Vertikaalhengels

Deze manier van vissen is in Nederland meer gebruikelijk, maar wordt in BelgiŽ door het gebrek aan geschikt viswater bijna niet toegepast maar hoort hier zeker ook thuis.
Bij vertikaalvissen vis je op gevoel. De hengel moet dus supergevoelig zijn om ook de kleinste aanbeet te kunnen waarnemen.
Hengels met een (semi) topactie zijn gevoeliger als hengels met een parabolische actie op voorwaarde dat ze worden gevist met het juiste kunstaas gewicht.
Ook de meest gevoelige hengel wordt ongevoelig met een te zwaar gewicht.
Bij het vertikalen is dit de loodkop.
Daarom is het zo belangrijk de top af te stemmen op het loodgewicht waar je meestal mee vist. 14 en 17 gram is prima met dezelfde hengel te vissen, maar 14 en 28 gram bijvoorbeeld niet. Tenminste niet zonder dat dit ten koste gaat van de gevoeligheid! In het geval van de 28 gram zal de hengel overbelast zijn en het gevoel voor een deel verliezen. De top is dus, zeker bij vertikaalhengels, cruciaal.
Het komt als het om gevoeligheid gaat dus vrij nauw. Niet te licht en niet te zwaar.
Het prettig kunnen vissen met een bepaald gewicht wordt hier dus het grootste gedeelte bepaald door de top.
De hengel zelf mag dus relatief stug zijn met een (semi) topactie. 
Wat als voordeel heeft dat de haak goed gezet kan worden. Vooral bij lichte vertikaalhengels (met een niet te stugge top dus) is dit belangrijk. De zwaardere vertikaalhengels (geschikt voor zwaardere loodkoppen) hebben van zichzelf al genoeg kracht om de haak goed te kunnen zetten. Door het stuggere achterdeel komt ook de aanbeet maximaal door.

Meestal gebruik ik twee hengels, een strak stokje met semi topactie voor het courante diagonalen en het vissen met loodkoppen tot 18 gram.
En een iets zwaardere hengel met wat meer parabolische actie voor zwaardere loodkoppen.
Voor het ultra licht vissen op  baars gebruik ik dan weer een strak stokje maar met een super gevoelige top, dit met vrij lichte loodkoppen van 3 tot 10 gram.
Lengte tussen de 1.8 en 2.1 meter


Strak met semi topactie

Jerbait hengels
Deze staan uitgebreid beschreven bij kunstaas/pluggen

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.