Home   Email  

 

 

 

 

Artikels algemeen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

Verschillen: gevlochten/nylon/fluocarbonlijn
Monofilament of gevlochten lijn, gekleurd of zo onzichtbaar mogelijk. Het eeuwig discussiepunt. Nylon komt steeds meer in de verdrukking. Er was een tijd dat ik volledig overschakelde op gevlochten lijnen. Nu echter zijn weer verschillende spoelen gevuld met nylon, meestal in de lichtere lijnen tot max 24/00.
Na vergelijkende testen ben ik er immers van overtuigd dat de vis een gevlochten draad veel meer wantrouwt dan de minder zichtbare nylonlijn.

In alle geval is bij mij gebleken dat ik meer aanbeten krijg met nylon dan met gevlochten draad.
Toch gebruik ik nog steeds gevlochten draad, maar dan meestal in combinatie met een nylon of fluocarbon voorslag.

Wanneer nu nylon en wanneer gevlochten draad en wat zijn de voor en nadelen ?
Gevlochten draad
Bij gevlochten lijn is de verhouding
lijndikte/trekkracht beduidend groter.
Maar opgepast gevlochten lijnen zijn in de meeste gevallen niet echt rond en eenmaal de coating weg door gebruik komen ze nog platter.
Hierdoor is de diameter in werkelijkheid behoorlijk wat dikker dan aangegeven op de spoel.
Toch is de verhouding diameter/trekkracht een van de twee grootste voordelen van gevlochten draad.
Het tweede grote voordeel is
de rek of het ontbreken hiervan.
Omdat gevlochten draad nauwelijks rek heeft is het contact met het aas en de vis veel directer.
De meest subtiele aanbeten zie je met deze draad veel eerder, wat zeker op grotere afstanden duidelijk te merken is.
Ook kunstaas voel je veel beter aan en vis je met meer gevoel.
Maar het ontbreken van rek heeft ook zijn nadelen.
Het zetten van de haak bij een aanbeet moet met meer gevoel gedaan worden. Zet je de haak zoals je gewend bent om te doen met nylon, dan heb je veel kans dat de onderlijn breekt of dat de haak uitbuigt of afbreekt bij lichtere haken.
(Dit merk je het best bij het vissen met zwaarder lood en voerkorven.)
Bij het gebruik van gevlochten lijn hoef je de hengel vaak alleen maar op te pakken en de lijn strak te trekken zonder echt nog van aanslaan te spreken.
Ook tijdens de dril voel je het verschil. Iedere bokkensprong of beweging van de vis aan het andere uiteinde van de lijn is duidelijk voelbaar maar de lijn werkt vaak als een vast iets waardoor de vis deze soms kan gebruiken als scharnierpunt.
De kans op losschieten is dan ook een stuk groter dan met een nylon lijn.
Om bovenstaande redenen is een aangepaste hengelactie zeker een aanrader.
Hengels met een uitgesproken topactie moeten vermeden worden. Een soepele hengel vangt de meeste schokken op waardoor het gebrek van rek gecompenseerd word door de hengel.
De zinkeigenschappen van een gevlochten lijn zijn beduidend slechter in vergelijking met nylon. En alhoewel er speciale zinkende gevlochten lijnen bestaan kunnen ook deze nog niet aan een met wat zeepsop extra zinkend gemaakte nylonlijn tippen.
Daarbij hebben ze een mindere trekkracht dan de gewone gevlochten draad.
Bij temperaturen onder nul vriest een gevlochten lijn bovendien ook nog wel eens aan de geleideogen of de spoel vast. Dit omdat het vlechtwerk water opneemt.
De werpeigenschappen van een gevlochten lijn zijn ook beduidend minder dan deze van nylon omdat de lijn minder rond en niet zo glad is als nylon en op de spoel meer in elkaar grijpt.
Bij dikkere diameters is dat verschil echter verwaarloosbaar en kan een gevlochten draad bij winderig weer of zware werpgewichten zelfs beter en gemakkelijker werpen.
Droge gevlochten lijn werpt moeilijker, dus hou ze bij het werpen steeds nat.
Een ander nadeel van gevlochten draad is de
schuurbestendigheid.
Het is een feit dat een gevlochten lijn die uit honderden vezeltjes bestaat vlugger beschadigt dan nylon. Zelfs als slechts een klein deel van de draadjes beschadigd is doet dit al flink afbreuk aan de trekkracht van de lijn. 
Tegen het schuren over de rotsachtige bodem, mosselbanken of dergelijke is ze echt niet goed bestand. Controleer de eerste meters van de lijn daarom ook geregeld op beschadigingen.
De prijs
Op het eerste zicht lijkt gevlochten draad stukken duurder dan nylon en dat is bij aanschaf ook wel zo.
Toch moet je hierbij de bedenking maken dat gevlochten draad niet UV gevoelig is. Nylon wordt hierdoor brozer en verliest veel aan trekkracht waardoor deze regelmatig moet ververst worden wat bij gevlochten draad niet het geval is en dat compenseert de prijs.
Tips:
--Bij intensief gebruik gewoon de lijn eens achterstevoren opspoelen en dan vis je
   weer met een zo goed als nieuwe lijn.
--Koop je een nieuwe spoel gevlochten draad, trek hem dan even door een spons met
   wat zeepsop tijdens het opspoelen om de coating te verwijderen. De lijn zonder de
   coating is veel soepeler. Bij gebruik gaat die er ook wel af, maar ik verkies het
   vooraf te doen. 

Monofilament/Nylon:
In de eerste plaats is dit de
goedkoopste draad.
Daarbij is het
vrij onzichtbaar in verhouding tot gevlochten draad.
De verhouding diameter/trekkracht is zeker voor de dunste diameters en tot 20/00 vrij goed te noemen.
In de diameters 6/00 tot 20/00 is het een van de
soepelste lijnen die er op de markt zijn en hierdoor bij vaste stok vissers onmisbaar.
Nylon heeft beduidend
meer rek dan gevlochten draad of fluocarbon en dat heeft ook zijn voordelen.
De rek werkt bij de aanslag als een buffer tussen hengel en vis en vangt nog voor dat de hengel dit doet de eerste schok op.
Ook tijdens de dril van de vis vangt de rek in de lijn de meeste uithalen van de vis op, waardoor je met nylon beduidend minder losschieters krijgt in verhouding tot gevlochten draad. Een hengel met een uitgesproken topactie of een wat stijvere hengel kan in feite alleen goed met monofilament.
Nadelen zijn er natuurlijk ook aan. Op grotere afstand gaat het zetten van de haak veel moeilijker dan met gevlochten draad.
Ook heb je minder direct contact met aas of kunstaas.
En daarbij zorgt de rek ervoor dat de draad terugveert na een overbelasting waardoor hij gaat kringelen.
Dat gebeurt ook wanneer je bv met spinners vist. De rotatie van het spinnerblad zorgt ervoor dat na een tijd de draad zo sterk veert dat hij zowat onbruikbaar wordt, ook al omdat monofilament over een
sterk geheugen beschikt en hierdoor steeds weer in de vorige positie wilt terugkeren en hiermee bedoel ik niet rechtlijnig. 
Je kan dit in het begin nog wat verhelpen door de lijn tussen een rubberlapje door te halen, maar dit werkt maar tijdelijk.
Nylon is
perfect rond en de diameter is bijna over de volledige lengte van de lijn identiek. Daarbij is de lijn vrij glad en neemt ook geen water op.
Hierdoor werpt deze gemakkelijker en verder.
De lijn is ook minder onderhevig aan wind of stroming. In vergelijking met een gevlochten lijn kan je hierdoor een 20 tot 30% lager werpgewicht nemen voor dit zichzelf over de bodem verplaatst door stroming of wind.
Monofilament
zinkt ook beter dan gevlochten lijn en kan met wat afwasmiddel nog extra zinkend gemaakt worden.
Wil je deze drijvend maken dan haal je de lijn  gewoon door een vettig doekje. Je kan hiervoor het best wat vet gebruiken die vliegvissers ook gebruiken. Ontvetten doe je dan weer met een doekje gedrenkt in wat afwasmiddel.
De lijn is ook minder onderhevig aan beschadigingen en een beschadiging doet minder afbreuk aan de trekkracht dan dat dit het geval is bij gevlochten lijnen.
Maar nog beter tegen doorschuren bestand is fluocarbon.

Fluocarbon lijn
Fluocarbonlijnen hebben de reputatie nog onzichtbaarder te zijn dan gewoon nylon en door ze even naast elkaar onderwater te houden merk je dat ook.
Als hoofdlijn is fluocarbon minder geschikt en wordt hiervoor zelden gebruikt, dit omdat ze qua verhouding diameter/trekkracht te dik zijn en in verhouding veel stugger dan nylon of gevlochten draad.
Meestal wordt fluocarbon dan ook alleen gebruikt als voorslag/onderlijn bij het vissen met gevlochten draad, bij het zwaardere vissen of wanneer een stugge onderlijn nodig is.
Maar het meest geschikt is fluocarbon als onderlijn bij het vissen met kunstaas, bij het zeevissen en wanneer je een onderlijn nodig hebt die schuurbestendig moet zijn of beter bestand tegen raspende of scherpe tanden.
Zeker voor dit laatste is ze bijna onmisbaar.
Op tropische vissoorten die vaak scherpe of raspende tanden hebben gebruikt men bijna steeds dikkere fluocarbonlijnen en zelden staaldraad. Gewoon omdat je met fluocarbon meer aanbeten krijgt.
TIP: voor gebruik zware fluocarbonlijnen even koken en ze worden een stuk soepeler.
 

Wat te zeggen over gekleurde lijnen ?
Over de kleur van de lijn heeft iedereen zowat zijn mening. Mijn mening is dat de lijn liefst zo weinig mogelijk moet opvallen. Fluokleuren zijn dan ook niet aan mij besteed, ook al zie je de lijn beter bij het binnenvissen. Dat doet de vis volgens mij ook onderwater. Bij het aan de oppervlak vissen kan het soms zijn nut hebben, maar ook dan verkies ik gewoon nylon. 
Alleen bij het zeevissen op grote dieptes en het jigging gebruik ik gekleurde draad, maar dan wel met een meter aanduiding. De lijn veranderd dan om de 10m van kleur met tussendoor aanduiding per meter. Zo weet ik steeds perfect op welke diepte de aanbeten komen. Groot nadeel is hierbij wel de prijs. 
 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.